*

Jenkan tahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Puoluekannatus

Antti Rinne kipusi Petteri Orpon haastajaksi pääministerikisassa

Iltalehden ja Uuden Suomen puoluekannatuskyselyt saivat lentävän lähdön, sillä heti ensimmäisessä on merkittävä uutinen: sosialidemokraattinen puolue on hiipinyt aivan kokoomuksen kantaan.

Tietoykkösen meille tuottama kannatusarvio antaa viitteitä siitä, että seuraavissa eduskuntavaaleissa käydään huima kamppailu suomalaisten arkeen eniten vaikuttavan päätöksentekijän eli pääministerin paikasta.

Vihreiden nousuhumalasta räpiköivään krapulaan!

Puoluekannatus

Vihreiden kannatus niin Yle:n kuin HS:n mittauksissa on pitänyt.

Puolue on noussut toiselle sijalle Kokoomuksen jälkeen. Demarit ja Keskusta riekkuvat peränpitäjinä.

Ylenpalttisen nousuhuuman innoittamana, uusi puheenjohtaja Touko Aalto, on nostanut profiiliaan kuin sotasankari, jolle voitot tuovat glamouria.

Mies uskaltaa nyt olla myöskin maahanmuuttajien edeskäypä. Kaikille on annettava oleskelulupa, kielteisistä turvapaikkapäätöksistä huolimatta.

Jos olisin urbaani puoluejohtaja...

Kokoomus 21,0; Sosialidemokraatit 19,6; Vihreät 15,5...

Taitaa tehdä yhteensä 56,1%, vai mitä? Jos johtaisin jotakin näistä puolueista, enkä olisi erityisen innostunut maakuntahimmelistä, mieleeni saattaisi tulla, että eduskuntavaalit voitaisiin oikeastaan pitää samaan aikaan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kanssa, tai miksei aikaisemminkin.

Pelasiko Kokoomus itsensä ulos seuraavasta hallituksesta?

Kokoomuksen nimihenkilöt syrjäyttivät Perussuomalaiset hallituksesta Halla-ahon takia. Julkiset kannat olivat muunkinlaisia, mutta kulissien takaa kerrottiin ongelmaksi Halla-aho.

 

Lyhyt analyysi Perussuomalaisten puoluekannatuksista

Laskelmoin hajoamisen jälkeisiä kannatuslukuja seuraavasti:

2015 kannatus oli 17,7 % ja oli toukokuun alussa puolittunut 9 %:iin. Loikanneiden ääniosuus oli 31 %. Näiltä pohjilta voi laskelmoida, että ( 31 % x 9 % ) Sinisen Tulevaisuuden kannatus olisi 2,8 %. Ylen mittaus, joka oli tehty kokonaan loikkauksen jälkeen, antoi Siniselle Tulevaisuudelle kannatusta 2,3 %. Tulos ei siis ollut yllätys.

 

Kahdet puoluekannatusmittaukset yhtäaikaa

Aamun uutissa on uutisoitu kahdesta puoluekannatusmittauksesta. Pitemmittä puheitta numerot pöytään:

 

                                             

Puolueiden gallup-kehitys hitaasti

Siellä on taas vedetty yksittäisen gallupin pohjalta johtopäätöksiä kaikesta mahdollisesta. Vaalithan sen todellisen kannatuksen kertovat, mutta kait noita gallup-käyriäkin voi katsoa muutenkin kuin vertaamalla vain edelliseen kuukauteen. Tein sitten 12kk liukuvan arvon Taloustutkimuksen sivuilta löytyneistä gallupeista, alkaen 2000 vuodesta.

 

Tästä se lähtee

Nimittäin perussuomalaisten nousu. Kuukauden nousija on perussuomalaiset. Hallituspuolueista vain perussuomalaisten kannatus on nousussa.

No miksi minä tästä nyt niin ilakoin. Siksi, kun koko valtamedia on rummuttanut puolueelle alamäkeä ja sitä, kuinka nyt viheriät ja vasemmisto ovat ajaneet ohi ja kuinka perussuomalaisista tulee pieni takiaispuolue jne.

Soinin tavoitteena uusi oikeistopuolue

Viimeistään nyt, kun Soini on julkisesti ilmoittanut tavoitteekseen saada Suomeen uusi oikeistopuolue, voidaan unohtaa hänen puheensa Perussuomalaisista työväenpuolueena ilman sosialismia. Jos uutta puoluetta, joka sijoittuisi puoluekartalla Kokoomuksen ja Keskustan väliin, ei viidessä vuodessa synny, olen epäonnistunut, Soini toteaa ja sanoo jättävänsä puolueen puheenjohtajuuden, jos silloin vielä Perussuomalaiset ovat puolue.

Vasemmistoliiton kannatuksen kasvulla ei tunnu olevan lainkaan rajoja

Uusimman Yle:n Taloustutkimuksella teettämän puoluekannatustiedustelun mukaan Vasemmistoliiton kannatus jatkaa edelleen kasvuaan.

"Vasemmistoliiton nousu jatkuu. Kannatus oli heinäkuussa 9,8 prosenttia, missä lisäystä edelliseen mittaukseen on 0,6 prosenttiyksikköä. Edellisessä mittauksessa vasemmistoliitto ohitti perussuomalaiset ja nyt kaulaa on tullut nopeasti lisää."

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä