Jenkan tahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhdyssvallat

Lyhyt jälkipyykki US vaalit

Nyt vaalit ovat ohitse ja tulos on selvillä. Osa on tyytyväisiä, osa pettyneitä, mikä yleensä on tulos vaalien jälkeen, etenkin kun kyseessä on kaksipuoluejärjestelmä. Nykyinen selkeä jakautuminen on vain pidemmän kehityksen huipentuma. Jatkon tulemme näkemään.

USA presidentinvaalit – kohta ohi ja tulos selvillä

Vihdoin se on ohi. Näin varmasti moni ajattelee ehkä kaikkien aikojen erikoisimmasta ja likaisimmasta vaalista, tai niin se on monessa mielessä tuntunut suuren mediahuomion myötä. Monessa mielessä valinta tehdään huonon ja huonon välillä, sekä erityisen paljon äänestetään jotakin vastaan sen sijaan, että äänestettäisiin jonkun puolesta. Ellei nämä vaalit mene ”jatkoerään” kuten vuonna 2000, on tulos hyvin pian selvillä, mutta uskon että moni asia tulee esille vielä tulevissa vaaleissa niin Ranskassa kuin Saksassakin.

Ilman ennakkoluuloja – Trump vs Clinton

On ollut monella tapaa mielenkiintoista seurata Yhdysvaltojen vaalien tapahtumia ja siihen liittyvää toimintaa niin ehdokkaiden, puolueiden kuin median osalta. Tietyiltä osin sitä on koko ajan sanottu ennen kuulumattomaksi, jota se onki ollut, mutta minusta se on ollut sitä monilla tavoilla ja osilla. Kuitenkaan se ei ole ollut täysin poikkeuksellista, vaan samoja piirteitä on selvästi nähtävissä niin meillä, kuin monessa muussa maassa ja menneissä kuin myös tulevissa vaaleissa. Minkälainen olisi siis kylmän viileä analyysi tai pohdinta tilanteesta, ilman niitä ennakkoluuloja.

Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittavat puolustusyhteistyösopimuksen 6. tai 7.10.

Yhdysvaltain varapuolustusministeri Bob Work saapuu kaksipäiväiselle vierailulle Suomeen huomenna 6. päivänä lokakuuta, uutisoi Yhdysvaltain puolustusministeriö verkkosivuillaan eilen 4. 10.2016 virallisella lehdistötiedotteellaan (U.S DoD 4.10.2016).

Tiedote on kokonaisuudessaan seuraava:

Deputy Secretary of Defense Bob Work travel to Finland

Rauhanjärjestöt, missä olette nyt puolustamassa rauhaa Aleppossa?

15.2.2003 pidettiin Helsingin Rautatientorilla suurmielenosoitus, johon arvioidaan osallistuneen noin 15 000 ihmistä. Mielenosoitus oli suurin mielenosoitus rauhan puolesta Suomessa sitten Vietnamin sodan päivien. Vastaavan laajuista rauhanmielenosoitusta ei ollut saanut kokoon yksikään sota Vietnamin sodan jälkeen: ei Neuvostoliiton käymä Afganistanin sota, ei Jugoslavian hajoamissodat eikä Ukrainan sota.

Jussi Niinistö- Suomalaisen sotarikollisen haudalla

Perussuomalainen puolustusministeri Jussi Niinistö laski virallisen yhdysvaltojen vierailun yhteydessä muistoseppeleen Lauri Törnin haudalle. Lauri Törniä pidetään tietyissä piireissä kunnioitettuna tarunhohtoisena sotilaana, hän oli myös Mannerheimin ristin ritari. Hän oli muun muassa SS-vapaaehtoinen. Presidentti Mauno Koivisto palveli hänen osastossaan jatkosodan lopulla. Hän kaatui Vietnamissa 1960-luvulla.

 

RESERVIVALUUTTA DOLLARI – YHDYSVALTOJEN MAHDIN YKSI TUKIJALKA

Yhdysvaltoja voitaisiin aivan oikeutetusti kutsua historian suurimmaksi imperiumiksi ja sen valuuttaa dollaria maailman suurimmaksi ja eniten käytetyksi valuutaksi. Ainoastaan sen edeltäjä Iso-Britannia ja sen valuutta punta pääsee lähelle Yhdysvaltojen saavuttamaa asemaa. Menestyksen avaimina esitetään yleensä ahkerien ihmisten muutto sinne, dynaaminen joustava ja sopeutuva talous, sekä itse kapitalismin ylivoimaisuutta. Vaikka nuo ovat hyviä perusteita, niin vähemmän puhuttu asia menestyksen takana on reservivaluutta dollari, joka on ollut isossa asemassa menestyksen takana.

Yhdysvaltain puolustuksen uusin Offset strategy luo Venäjälle uusia haasteita

Offset strategy on nimitys yhdysvaltalaiselle turvallisuus- ja puolustuspoliittiselle strategialle, jota ei ole oikein käännetty nasevasti suomen kielelle. Paras käännös olisi ehkä vastavoimastrategia tai vastapainostrategia.

Suomen mahdollisessa liittoutumisessa on tärkeää käsitellä sotilaalliset uhat

Ulkoasiainministeriö julkaisi perjantaina 29.4.2016 asiantuntijaryhmän laatiman arvion Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Nato-keskustelu on vilkastunut, mutta siitä on pitänyt huolen enemmänkin Venäjä kuin tuo valmistunut Nato-selvitys.

Venäjän ja lännen erimielisyyksissä kyse on Itämerestä ja Mustastamerestä

Krimin sota käytiin vuosina 1853–1856. Sodassa Venäjä menetti asemiaan Osmanien valtakunnan (nykyisen Turkin), Iso-Britannian, Ranskan ja Sardinian muodostamalle liittoutumalle. Sotaa käytiin sekä Mustallamerellä että Itämerellä, Itämeren sotatapahtumat on nimetty Oolannin sodaksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä