Jenkan tahti

Kokoomuksen myllytys alkoi heti

Kokoomuksen oppositiopolitiikka alkoi sillä sekunnilla, kun keskusta asteli sdp:n kanssa Säätytaloon vain muutama viikko veret seisauttavan vaalitappion jälkeen.

Näkyvät kokoomuslaiset Elina Lepomäki ja Kai Mykkänen varoittelivat heti tuoreeltaan tulevasta talouspolitiikasta. Keskiviikkoiltana kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haastoi Ylen A-studiossa nimenomaan keskustaa siitä, millaista talouspolitiikkaa puolue on menossa Antti Rinteen johtaman sdp:n kanssa tekemään. Juuri talouspolitiikan näkemykset olivat sdp:llä ja kokoomuksella tunnetusti kaukana toisistaan.

Eikä kokoomuksen mylly näytä laantumisen merkkejä. Tänään torstaina kansanedustaja Sari Sarkomaa ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Mia Laiho ovat jatkaneet talouspainotteista kritiikkiä. Niin ikään eduskuntaryhmän varapuheenjohtajistoon kuuluva Jukka Kopra sekä pitkän linjan kansanedustaja Timo Heinonen heittävät lisää vettä kiukaalle.

”Kyllähän keskusta vaalien jälkeen selkeästi sanoi, että oppositioon on tie. Meillä on tapana ollut luottaa siihen, että kun jotain sanotaan, niin näin on. Mutta nyt taisi olla niin, että puheet olivat toisenlaiset toiseen suuntaan ja toisenlaiset toiseen suuntaan. Ymmärrän kyllä, että hallitustunnustelija Rinne varmasti tavoitteli juuri tätä ratkaisua, joka nyt näyttää olevan syntymässä”, kuului Kopran kommentti tänään Politiikkaradiossa.

”Sdp:n ja Antti Rinteen asema hallitusneuvotteluissa on nyt vahva yli kumppaneiden. Juha Sipilä ja kepu joutunevat suostumaan lähes kaikkeen: lisävelkaan ja veronkorotuksiin. Putoaminen neuvotteluista tämän manööverin jälkeen olisi melkoinen nöyryytys kepulle”, Kopra tviittaa.

Heinonen puolestaan ihmettelee Twitterissä sdp:n veroasioihin keskittyneen kansanedustajan Timo Harakan kommentteja Uudelle Suomelle. Harakka sanoi tänään, että keskusta on jo pakittanut yrittäjävähennyskannassaan.

”Minusta tämä on hyvin erikoista demareilta neuvotteluja ajatellen. Ei vain vuotaa keskeneräisiä neuvotteluja vaan suoraan tiedottaa mitä keskusta on mahdollisesti tekemässä. Keskusta ajetaan näin julkisuuspelillä nurkkaan. Jonkun kepu joutuu pettämään tässä”, Heinonen laukoo jättäen mainitsematta sen, että Harakka viittasi keskustan jo ennen vaaleja kertomaan kantaan.

Kopra ja Heinonen siis turvautuvat vanhaan ”kepu pettää aina” -korttiin – ja miksipä eivät turvautuisi, sillä vaalien suurimman häviäjän lähteminen hallitusneuvotteluihin lienee monen suomalaisen mielestä erikoista.

Nyt tulevan oppositiopuolue kokoomuksen puheissa sdp jo nöyryyttää keskustan kierähtämään selälleen, eikä toisinpäin, kuten keskustalainen Mikko Kärnä tunnusteluvaiheessa heitti.

Kokoomus voi aloittaa oppositiopolitiikan täysin rinnoin, sillä voi veikata, että Antti Rinne haluaa synnyttää vihreän kansanrintaman, vaikka väkisin. Nimittäin jos keskusta jostain syystä marssisi hallitusneuvotteluista ulos, joutuisi Antti Rinne kokoomuksen armoille.

Tiukkaa linjaa jo tunnusteluvaiheessa vetänyt kokoomus voisi mennä sanelemaan ehtonsa sille, että Rinteen hallitus ylipäänsä syntyisi.

Tätä riskiä Rinne tuskin haluaa ottaa.

”Kyllä hallitusneuvotteluiden vetäjä Rinne tietää, miten tärkeä tämä [kynnyskysymysten] lista meille on. Ja voi sanoa näin, että keskustan kipukynnys on erittäin matala. Eli jos siellä rupeaa tulemaan jotakin hullutuksia ja jos aletaan vesittämään näitä meidän kynnyksiämme, niin me sitten laitamme kansiot kiinni ja lähdemme sitten puutarha- ja peltotöihin”, varoitti keskustan Antti Kurvinen Politiikkaradiossa tänään torstaina.

Niin. Keskustasta riippuu osaltaan edelleenkin se, saako Rinne vasemmistoliiton hallitukseen ja sen myötä estettyä pienen puolueen vaa’ankieliaseman. Tästä keskusta varmasti mielellään julkisuudessa muistuttelee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos kepu pitää todella esittämistään kynnyskysymyksistä kiinni,hallitusta ei synny.

Kepun kynnyskysymykset eli edellytykset hallitukseen menolle:

▪️ Julkinen talous pitäisi saada tasapainoon vuoteen 2023 mennessä.

▪️ Yrittäjien verotusta ei saa kiristää eikä yrittäjävähennystä perua eikä myöskään teollisuuden edellytyksiä heikentää.

▪️ Soteen on saatava 18 maakuntaa, ja maakuntien on oltava ”monialaisia”.

▪️ Vanhustenhoidon lakeja on tiukennettava.Pienimpiä eläkkeitä on korotettava, köyhiä lapsiperheitä tuettava ja perusturvaindeksin jäädytys on purettava.Maatalouden kannattavuutta on parannettava.

▪️ Turvataan puunkäytön ”maltillinen lisääminen” sekä ”kestävä metsien käyttö” ja sitoudutaan kahdeksan puolueen ilmasto-ohjelmaan.

▪️ Perhevapaauudistus pitää tehdä laajemman perhepaketin osana, eikä se saa olla heikennys nykyisestä.

▪️ Alueellisesti kattava korkeakouluverkosto on säilytettävä ja ammatillisen koulutuksen rahoitus turvattava, minkä lisäksi oppisopimuskoulutukseen pitää antaa lisärahaa.

▪️ Päätösten pitää olla koko Suomea tukevia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuo kepun listan ensimmäinen kynnyskysymys on jo ylitsepääsemätön.

Yksi blogieni suosikkiaihe on ollut vuosikausia kestävyysvaje ja budjettialijäämä.

Nykyisellä menorakenteella ja niukalla lähivuosien talouskasvulla ilman verojen korotuksia ja menojen leikkaamisia ei valtion budjetti ole vuonna 2023 tasapainossa, vaan alijäämä on tuolloin n. 4-5 mrd:n vuositasolla. Jos tuleekin taantuma, silloin koko julkitalouedn rahoitus on kriisissä. Tämä on fakta.

Milloin SDP alkaa laskeutua man pinnalle ja alkaa puhua tosiasioista.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Missä on listaltasi maanviljelijäväestön asioiden hoito? Eikö se ole enää kepun agendalla? Miten Rinne ja Li Andersson suhtautuvat tästä kansanosasta huolehtimiseen? Kai tämä pitäisi kepun neuvotteluissa huomioida?!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hyvä analyysi.
Joidenkin silmin Rinteen taktinen peli on loistavaa.
Joku toinen voi kutsua sitä poltetun maan taktiikaksi. Aikaa sitten on ohitettu virstanpylväs, jonka jälkeen ei enää ole paluuta. Tai - jos paluu tulee, se tapahtuu kontaten.
Sanon suoraan, että en pidä tällaisesta.
Edessä on vaikeat ajat, jolloin koko kansan koottu voima tarvitaan selviytymiseen, mutta miten se onnistuu, jos johto on rakennettu nöyryytyksille, vedätyksille ja ansoitukselle?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

SDP:n taktinen peli on lyhytnäköistä .

#4 on fakta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitähän US on uutisoinut:

Perintövero, pääomatulot, perustulo – Antti Rinteen neuvotteluporukalla isoja näkemyseroja

Juha Sipilä tiukkana hallitusneuvotteluissa muhivasta kiistasta: ”Ei tehdasta pidä hyvittää kenellekään”

Timo Harakka: Keskusta otti jo takapakkia – ”Huomasivat itsekin ettei yrittäjävähennys jakaudu ihan järkevästi”

”Tulossa Antti Rinteen unelmahallitus – lysti rahoitetaan lainarahalla ja veronkiristyksillä”

Antti Rinteen hallitusneuvottelut: Iso kiista-asia paljastui heti – keskusta ja vihreät täysin eri linjoilla

jne.

https://www.uusisuomi.fi/

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Olisinko kovin väärässä, jos tohdin sanoa että Rinteen hallitus syntyy vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, että kepulaisilla alkaa takit pyöriä...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

No Seppo l Pietikäinen on vuosia vähätellyt Rinteen ominaisuuksia toimia pääminterinä, mutta Rinne, kokeena neuvottelijana vei keskustaa ja kokoomuslaisia, varsinkin Orpoa, kuin kansakoulupoikia hallitusneuvotteluissa. Suomi on saamassa pääministerin jolla on kykyä löytää neuvottelun kautta kansakunnan kannalta parhaat ratkaisut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tarkoittanet hallitustunnusteluita, neuvotteluistahan ei vielä tiedä kuka siellä ketäkin vie.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En muuta tiedä, mutta kokoomuslaiset alkaa päivä päivältä yhä enemmän muistuttamaan persuja, nimittäin kitisemisessä ja uhriutumisessa.

Kyllä huomaa sen tuskan, minkä mahdollinen oppositiotaival aiheuttaa.

Neuvottelut eivät ole edes kunnolla alkaneet, kun kokoomuslaiset jo etsivät syyllisiä Suomen tuhoon :)

Kannattaisi ottaa rauhallisemmin, sillä neljä vuotta on aikaa murehtia heikkoja neuvottelutaitojanne.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kyllähän keskusta vaalien jälkeen selkeästi sanoi, että oppositioon on tie. Meillä on tapana ollut luottaa siihen, että kun jotain sanotaan, niin näin on."

- Mikäs puolue se olikaan, joka "pettää aina"? Jukka Kopralla on selvästikin poliittisen populaarihistorian kurssit tenttimättä!

Kokoomusta vietiin kuin
a) mätää kukkoa
b) litran mittaa
c) pässiä narussa
d) kuoriämpäriä

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei välttämättä, yllättihän keskustan siirto monen muunkin.

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006099567.html

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kirjoituksessa on mielenkiintoisia pohdiskeluja.
On ryhdytty taas käyttämään sanontaa "Kepu pettää aina". Tuollainen tunne perustuu Keskustan asemaan poliittisessa keskustassa. Keskustan on luontevaa toimia sekä porvarien että demarien hallituskumppanina. Alkiolainen Keskusta merkitsee puolueen paluuta juurilleen Sipilän-Bernerin kapitalistiretkiltä.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275724...

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Eduskunta saa perustaa haluamansa hallituksen, ei sen tarvitse mistään syystä kuunnella Kokoomuksen pillittämistä.

Talouspolitiikasta sen verran, että nyt on joko myönnettävä, mistä mikäkin johtuu, tai otettava muutkin asiat kuin ahneen suurpääoman edut huomioon.
Missä Suomen talous- ja rahapolitiikka räätälöidään? Mitä kansallisia talouspolitiikan vaikuttamiskeinoja vielä on jäljellä? Nämä eivät ole hyöty-, haitta- tai tarkoituksenmukaisuuskysymyksiä, vaan tosi- ja epätosi -kysymyksiä.
Tosiasioiden tunnustaminen voi valheisiin sitoutuneista tuntua kasvojen menetykseltä, mutta tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.
Luotin Kokoomukseen. Kun luottamus menee, on se mennyt. Kepu pettää aina; pitkään jaksoin sen suhteen muuta väittää vastoin parempaa tietoani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset