Jenkan tahti

Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kaadettua hallituksensa sote-uudistuksen epäonnistuttua keskusta näyttää nyt liikkuvan aiempaa lähemmäs sdp:tä. Tällainen vaikutelma syntyy niin Yleisradion torstai-illan suuresta vaalitentistä kuin puolueen muistakin sote-kommenteista.

Kokoomus on viime aikoina näyttänyt kamppailevan sote-kantansa kanssa. Torstaina puolueen puheenjohtajalle Petteri Orpolle näytti linja kirkastuneen, ja se linja noudatteli ”sote-kapinallisina” aiemmin tunnettujen kokoomuslaisten, Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ja kansanedustaja Elina Lepomäen kantoja. Orpo puhuu nyt kuntalähtöisestä sotesta, jossa rakennetaan nopeasti nykyjärjestelmän päälle.

Ylen vaalitentissä kokoomuksen Orpo näytti kuitenkin jäävän lähes yksin kuntalähtöisen kantansa kanssa, kun taaas sdp ja keskusta ovat lähentyneet toisiaan. Sdp:n torstaina julkaisemassa sote-mallissaitsehallintoalueita olisi kutakuinkin samat 18 kuin hallituksen kaatuneessa uudistuksessa. Puolue kannattaa suorilla vaaleilla valittuja valtuustoja ja verotusoikeutta näille ”sote-kunnilleen”. Keskustan mallissa on entiset 18 maakuntaa, vaalit ja verotusoikeus. Molemmat myös puhuvat valinnanvapaudesta palvelusetelien muodossa sekä Helsingin erityisasemasta.

Sotesta vastannut Sipilän hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kehuikin sdp:n mallia keskustan äänenkannattajassa Suomenmaassa torstaina. Saarikon mielestä sdp:n sote-malli on selkeä, vastuullinen ja hyvään suuntaan kehittynyt. Saarikko jopa lausuu, että ”neliapilat ja ruusut kukkivat sopuisasti samalla sote-kedolla”.

Valinnanvapauden kohdalla palvelusetelit tuntuvat kelpaavan monelle muullekin puolueelle. Kaatuneen soten leimaaminen ”markkinamalliksi” johtuikin lähinnä suoran valinnan palveluista eli sote-keskuksista, joita kokoomus ajoi.

Sipilän kommentti sotesta Ylen vaalitentissä olikin paljastava.

”Yksityinen sote-keskus -palikka pois tästä nykyisestä mallista, sitten olemme jo aika lähellä [yksimielisyyttä]”, Sipilä tiivisti.

Jos sdp ei keskustan haaveilemalle laajalle maakuntamallille lämpenekään, keskusta voi aina vedota kannattajiensa edessä siihen, että ainakin ollaan oikeaan suuntaan menossa. Sipilä sanookin Uuden Suomen puheenjohtajahaastattelussa olevansa valmis etenemään portaittain maakuntamallin kanssa.

Eivätkä keskustan ja sdp:n yhteiset linjat päättyneet soteen. Myöskään turvallisuuspolitiikassa tai liikenteessäkään ei suuria linjaeroja paljastunut Ylen vaalitentissä. Toki erimielisyyksiäkin on, esimerkiksi Rinteen kommentit lihan verottamisesta eivät olleet Sipilälle mieluisia. Yleistunnelma tentissä oli kuitenkin, että kolmesta suurimmasta puolueesta kokoomus oli se, joka oli tällä kertaa oppositiossa.

Sipilän hallituksen aikana on tasaisin väliajoin puhuttu siitä, onko Sipilän linjan ja keskustan kentän välillä ristiriita. Iltalehden ja Uuden Suomen keskustalaisille vaikuttajille tekemästä kyselystä paljastui helmikuussa, että kenttäväen enemmistö kannattaa punamultaa eli hallitusyhteistyötä sdp:n kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ihan heti täytyy huomauttaa:

Toimittajien uutiset kyllä löytää etusivulta, mutta älkää laittako karuselleihin, sama koskee Markku Huuskoa ja muita toimittajia.

Jos välttämättä on pakko, niin pitäisi rakentaa karuselli 2 toimittajille, karuselli 3 politiikassa olevat.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Vaikka Juha Sipilä on ongelma, ja jopa poliittista ongelmajätettä puolueelleen, arvostan sitä, että SDP:n ja Keskustan puheenjohtajat - blogisti-toimittajan sanoihin uskoen - löysivät toisensa. Kernaimmin näkisin keskellä poliittista karttaa vahvan, vakaan ja alkiolaisen puolueen, Suomessa kun on totuttu, että siellä kuuluu olla sellainen. Kernaimmin näkisin Keskustassa mielekkään ja alkiolaisen puheenjohtajan, mutta se on nyt tuossa puolueessa itsessään oivallettava, ulkopuolelta emme voi asialle nyt muuta.

Niin tai näin, arvostan, että vaalien jälkeen tulos on mielekäs ja SDP ja Keskusta muodostavat aisaparin: pääasia on, että Kokoomus palautetaan paikalleen oppositioon. Käy muun suhteen miten tahansa, jotakin on nykyistä paremmin, ja este alkaa korjata edes jotakin pitkään vinoon tietoisesti viedystä, on poissa. On kokonaisemman ja eheämmän aika.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

"pääasia on, että Kokoomus palautetaan paikalleen oppositioon"

Ajat, jolloin Kokoomuksen "paikka" oli oppositiossa, eivät ole Suomen historian paras jakso.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Sinun mielipiteesi, sinun erehdyksesi.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #12

Enpä usko erehtyväni.

En toisaalta myöskään ihmettele sitä, että vasemmistolaisuus on Suomessa niin laajasti kannatettua. Kateus, joka monessa muussa kulttuurissa on inhottu pahe ja merkki epäsosiaalisuudesta, on tässä maassa valitettavasti sosiaalisesti hyväksyttyä. Se on vain helppoa naamioida puheeksi "tasa-arvosta", "oikeudenmukaisuudesta" jne.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #14

JN: "Enpä usko erehtyväni."

Mitäpä jos inttämisen sijaan pyrit perustelemaan käsityksesi.

JN: "Kateus, joka..."

Esiin ottamasi sana on ilmeisimmin sinulle jonkinlainen avainsana, etenkin kun se noin putkahti esiin.

Jos (ja kun) se on sinulle ongelma, pyri pääsemään kateudesta eroon.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #16

Mitäpä jos itse olisit aloittanut perustelemalla, miksi Kokoomuksen "paikka" on mielestäsi oppositiossa. Muka-älyllinen toisen lauseiden ja sanojen vääntely ei minua hetkauta.

Mutta voin avata tuota toteamustani sen verran, että oman kokemukseni mukaan Suomessa on varsin yleistä ajatella sitä rataa, että yhden menestys olisi jotenkin muilta pois. Varsin surullinen juttu.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #17

Jälkimmäinen kappaleesi on sinun kokemuksesi. Se siitä yleistettävyydestä.

Ensimmäinen kappaleesi: kun itse alun perin esitit väitteen, johon et kyennytkään vastaamaan, pyrit hädissäsi kääntämään perustelutarpeen toisaanne. Se ei ole aikuisen tapa keskustella. Jos/kun et kykene perustelemaan, kerrot sen suoraan.

Tämä tästä.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #18

Etkä edelleenkään itse perustele, miksi kokoomuksen "paikka" olisi mielestäsi oppositiossa. Tämäkö siis on se "aikuisen tapa" keskustella, syyttää "hädissään" toista lapselliseksi?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #19

Sinä siis sekä intät, et ymmärrä lukemaasi etkä vastaa itse aloittamaasi huutoosi (ks. ensimmäinen kommenttisi). Kehotin sinua perustelemaan käsityksesi/luulosi/mielikuvasi etkä sinä halua/kykene.

Vastaat, kuten aikuisilla on tapana: vastaaminen omista sanoista, kun perusteita tiedustetaan, kuten minä tein sinun suhteesi. Perustelet, tiedustamani mukaan. Kun sinä olet perustellut, minä perustelen.

Niin yksinkertaista se on.

(Ellemme menettele näin, emme jatka turhaa ja hedelmätöntä kommenttiketjun pidentämistä sen itsensä vuoksi.)

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #21

Perusteluitahan löytyy, kuten vaikkapa Kokoomuksen esiin nostama SAK:n suunnitelma verotuksen "kehittämiseksi" "oikeudenmukaisempaan" suuntaan. Minä lähden siitä, että menestyksen rankaiseminen kielii kateudesta ja katkeruudesta. Tekisi toisaalta mieli antaa poikien yrittää ja katsoa, minkälaista väkeä tänne jää maksamaan veroja käpyjen keräilystä.

Etkä vieläkään ole perustellut, miksi Kokoomuksen "paikka" olisi mielestäsi oppositiossa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #22

No niin, viimein jotakin perustetta muistuttavaa, ensimmäisessä virkkeessäsi. Sitten palaat omaan ongelmaasi eli kateudeksi kutsumaasi - se jääköön sinne ongelmaksesi.

Tällä kaudella hallintarekisteri ei ollut hallitusohjelmassa, mutta Kokoomus järjestytti sen silti - tässä hallituskumppanien saamattomuus ja/tai vaivihkainen myötämielisyys menee niiden itsensä piikkiin. Asiantuntijatahoista mm. poliisi ja verottaja olivat järjestelmää vastaan, kuten 90 prosenttia asiantuntijoista, ja Stubbhan tietoisesti muisti asiat päinvastoin. Hallintarekisteri tarvittiin, jotta ns. valinnanvapauden myötä (ylikansallisten) terveysyhtiöiden KELA-tuin ryyditetyt voitot voidaan siirtää veroparatiiseihin.

Yllä oleva esimerkki on yksi lukuisista, jonka kaltaisten vuoksi 2000-luvulla joka kerta, kun toinen suuri puolue on ryhtynyt kimppaan Kokoomuksen kanssa, tuo toinen on hukannut kannatuksensa, samalla kun laitaoikean suuri sinimusta on säilyttänyt oman kannatuksensa. Tällä tavoin SDP on hukannut kerran kannatuksensa ja Keskusta nyt jo toiseen kertaan, samalla kun PS hajosi kahtia. On muistettava, että tällä kaudella kolmesta suuresta puolueesi Kokoomus aloitti pienimpänä ja on nyt pudonnut suurimmaksi.

Ongelma muiden kannalta on se, että jotenkin laitaoikean sinimusta Kokoomus on kyennyt peluuttamaan toisilla omaa politiikkaansa ja miten käy: äänestäjät palkitsevat sen, jonka näköistä tehdään. Tämä paha kierre on jatkunut pitkään.

Jos vanhuspalveluskandaalissa (ja ohessa vähän myös päivähoitoskandaalissa) on jotakin hyvää, niin se, että ne samaistetaan hyvästä syystä Kokoomuksen bisnesvetoiseen toimintaan ja niin viimeinkin jotakin menee laitaoikean puolueen piikkiin.

Osmo Soininvaara luonnehti osuvasti Kokoomusta ei pro market vaan pro bisnes -puolueeksi. Oikeaa markkinataloutta ei harjoiteta verovaroin vaan aidosti markkinahenkisesti: jos jokin toiminta on syntyäkseen ja kantaakseen, sen tulee tapahtua kysynnän perusteella.

Raimo Ilaskivi luonnehti uusimmassa tekstissään terveydenhuoltopalveluiden yksityistämistä (eli ns. valinnanvapautta, jota nimitystä viikunanlehtenä käytetään) tyystin sopimattomaksi tällaiselle alalle. Jaan hänen käsityksensä kuin myös Soininvaaran käsityksen.

Urho Kekkonen katsoi, että Kokoomuksen paikka ulkopoliittisista syistä on oppositio ja huolehti siitä, että se pidetään tuossa paikassaan. Itse katson, että nimenomaan sisäpoliittisista syistä Kokoomuksen on parasta päästä ja myös pysyä oppositiossa, jolloin se pääsee vähiten vahingoittamaan yhteiskuntaamme.

Sinä esitit käsityksesi, kiitos siitä. Samoin minä (lyhyesti, sillä kirjoittamista olisi liikaa yhteen kommenttiin toisen henkilön blogissa). Olemme varmasti tyystin erimielisiä puolueestasi, ja sinä pidät käsityksesi kuin myös minä omani.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #25

Itse katson, että demokratiassa minkään puolueen "paikka" ei ole oppositiossa, vaan että vaalitulos ratkaisee (sen tulisi ratkaista vielä enemmän kuin nykyään).
Kekkosen toimesta aikoinaan tapahtunut Kokoomuksen pysyttäminen oppositiossa oli väärin ja myös omiaan vahingoittamaan yhteiskuntaamme, sillä Kokoomuksen kannattajakunta ei tuona aikana kadonnut minnekään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #27

Totesin tietoisen kärkkäästi, sillä silmissäni Kokoomus ei eroa erityisesti Camorrasta muutoin kuin että jälkimmäinen on älyllisen rehellisesti sitä mitä se on ja sen menetelmät ovat suoraviivaisemmat. Jaan toki käsityksesi siitä, että vaalituloksen pitäisi ratkaista miten mahdollisesti mikä tahansa puolue voi päästä hallitustunnustelijaksi. Jos vaalien ykkösen ja kakkosen käsitykset poikkeavat toisistaan riittävästi, ykkönen saattaa päätyä muihin hallituskumppaneihin, jos niiden kanssa ohjelman sorvaaminen luonnistuu, ja sekin on oikein.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #28

Tiedän toki, mikä Camorra on. Mutta tässä näemme, että mielikuvilla on (valitettavasti) suuri vaikutus esim. äänestyskäyttäytymiseen.

Tuo Camorra-vertaus on sinun mielikuvasi Kokoomuksesta, minun mielikuvani vasemmistosta taas (todennäköisesti johtuen kasvamisestani demarien pitkän ihmisiän ajan johtamassa pikkukaupungissa) on mielikuva kateudesta, kaiken jotenkin omaa itseä paremmaksi miellettävän vihaamisesta ja siitä, että "se maksaa joka jaksaa".

Nykypuolueista "älyllisen epärehellisyyden" kilpailun voittaja on mielestäni kuitenkin Vihreät, joka edelleen ratsastaa "ympäristöpuolueen" imagolla, vaikka todellisuudessa on nykyisin puhdas vasemmistopuolue.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #30

Mielikuvilla on voimaa ja jostakin ne syntyvät.

Jaan käsityksesi Vihreistä älyllisen epärehellisyyden kilpailun voittajana. En kuitenkaan sen sijaintia poliittisella kartalla: se on kahtiajakoinen puolue, jossa on piirteitä vasemmalta ja oikealta, mikä näkyy paitsi puolueen ohjelmassa myös sen jäsenistössä ja siinä, mille puolueille se olisi toivottu yhteistyökandidaatti: yhtäällä sen ottaisivat kumppanikseen SDP ja Vasemmistoliitto ja toisaalla myös Kokoomus. Vihreiden suhde tasaveromuotoisiin veroihin on sama kuin (muillakin) oikeistopuolueilla.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Sipilä ja Rinne eivät löytäneet toisiaan, eivät ainakaan siinä, mikä on oikeus ja kohtuus tavallisten kansalaisten ”ilmastokurittamisessa”

DEMAREITA EI PIDÄ ÄÄNESTÄÄ: ANTTI RINNE HALUAA ESTÄÄ SUOMALAISILTA LIHAN SYÖMISEN!

Rinteen kanta lihaveroon herätti tunteita Ylen tentissä – Sipilä: ”Antti, älä pliis sellaista esitä”

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006036306.html

Juha Sipilä on ”parempi ukko” kuin mitä olemme ajatelleet! Aikaisemmin Sipilä totesi, että polttomoottoreita ei pidä missään tapauksessa kieltää: ”Suomi on harvaan asuttu maa, ja ihmisten välttämätöntä liikkumista ei saa estää”.

Demarien todella typerä ja samalla utopistinen haavekuva (Sanna Marin) siitä, että Suomessa olisi muutaman vuoden kuluttua 750 000 sähköautoa, on jo aivokääpiyden huippu! Ja vaikka olisikin, olisiko yhtä suurella joukolla varaa ostaa niitä!

Jos tällainen demarien täysin epärealistinen suhtautuminen ilmastonmuutokseen pääsee valtaan (hallitukseen!), olemme me tavalliset kansalaiset, suoraan sanottuna, kusessa.

Taisi demaripomo sairastua Espanjan matkallaan pahemmin kuin on tiedettykään!

ILMASTONMUUTOS, LIHANHIMO JA ANTTI RINNE

Perisynnin ajatus saa meidät syyllistymään seksuaalisista nautinnoista, nyt Antti Rinne syyllistää meitä suomalaisia, täsmälleen kuin perisynnistä, lihan himosta”.

”Alkaa lähes koko poliittinen kenttä olemaan täynnä näitä vihernatseja jotka haluavat hallita ihmisten elämää ilmastoverukkeella”.

”Ruokadiktatuuri” on tästä hyvä esimerkki (demarien polttomoottorien ”kieltolain” ohella). Kohta varmaan tulee uusi kieltolaki viinin, oluen ja viinan valmistukseen, muodostuuhan alkoholikäymisessä hiilidioksidia!

Jos sallitaan, vertailu tunnetusta teoksesta:

SAATANA ON SAAPUNUT SUOMEEN (ei siis Moskovaan)!

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q...

--------------------------------
RAKAS NUORI

http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271661-...

Yhtä asiaa pyydän miettimään tarkkaan. Jos vaatimuksenne kohdistuu tänään lähinnä vain EU:n ja Suomen yhä tiukempiin päästöleikkauksiin, se ei lopputulokseen vielä auta. Muista, että tärkeä ilmastoteko olisi myös huolehtia, että maailman puhtain tuotanto säilyy hengissä, kehittyy yhä puhtaammaksi ja toimii referenssinä muille. Sen sijaan on varmaa, että jos Eurooppa menettää työpaikkojaan ja taloudellista voimaansa, se menettää myös poliittista vaikutusvaltaansa. Ihmisoikeusaktiivina tiedän, että se merkitsee taka-askeleita kansalaisoikeuksissa ja sananvapaudessa. Kiina esimerkiksi on taloudellinen jättiläinen mutta edelleen ihmisoikeuksien kääpiö. En haluaisi kenellekään maailmaa, jossa käy näin.
Älä sinäkään tyydy siihen, että tästä aiheesta ei saa puhua monelta kannalta. Että olisi olemassa sallittuja ja kiellettyjä mielipiteitä. Se olisi tuhon alku. Arvosta kriittistä ajattelua ja käy koulusi hyvin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Harvoin jos koskaan missään lukemassani blogissa tai kommentissa, koskee asia mitä tahansa suolletaan väärää tietoa kuin Simonen tässä kommentissaan tekee.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Täällä olis toinen Simonen suoltamassa hiukka positiivistä näkemystä päivän politiikkaan.
Arto Granlundille punamulta tai multapuna on isku vasten kasvoja tälläinen epäpyhäallianssi saattaa olla kuitenkin ymmärrettävää näissä olosuhteissa kun blogi politiikka on mennyt osin kiville.
Kaikki riippuu kuitenkin hallituspolitiikasta (lehmäkaupoista) ja en usko että Keskustapuolue lähtee tuhoamaan tämän hallituksen aikaan saamaa hyvää talouden nousua maassamme valtiolle lisävelan otolla.
Ajan realiteetit kuitenkin pitää ottaa huomioon kokonaisuudessaan vaikka kuinka kitkerältä tuntuisi molemmiñ puolin, sillä vastuullista hallitusta tämä maa tarvitsee edelleen, retoriikka ja polittisen puolueen oman edun tavoittelut saa jäädä taka-alalle.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

LÄHTEET: DEMARIT (LIHANSYÖNTI JA SÄHKÖAUTOT)

Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/274651-antti-rint...

Sanna Marin halusi työsuhdeautot sähköisiksi. Hän arveli sähköisten tai vähäpäästöisten autojen määräksi vuonna 2030 750000 kappaletta eli 28 % henkilöautokannasta.

https://kuntatekniikka.fi/penan-blogi/2019/01/13/p...

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sdp-haluaa-suo...

https://www.verkkouutiset.fi/kyse-on-siita-koska-l...

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Vai alkiota ja punamultaa kaivataan. Ei ainakaan Uudellamaalla. Punamullan hohto himmeni kun 3 v välein tehdyt devalvaatiot, kekkosen krapulapäivien hallitushajotukset ja Neuvostoliitto kupsahtivat kaikki.

Yrittää sopii. Valot sammuu ja 30000 koulutettua vuodessa lähtee.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Voi harmin paikka että SDP ja Keskusta lähentyvät - Tulee sittenkin uusi raskas hallintoporras, peräti 18 kpl Keskustan toiveiden mukaan. Mitä menit tekemään SDP?

Näin ollen on viisainta äänestää Elina Lepomäkeä, joka kaiken lisäksi on älykäs, tunnollinen ja tietää mistä puhuu. Sopisi hyvin valtiovarainministeriksi. Elinalla on järkevät mielipiteet myös sotesta, joka poikkesi selvästi Kokoomuksen pääjehuista. Nyt Kokoomus on siirtynyt tässä asiassa Elinan kannalle. Hyvä niin!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ei Elina Lepomäki ole työläisten turva. Hänen ajatusmaailmansa on hyvin pragmaattinen ja perustuu puhtaasti oikeistolaiseen.

SDP lienee hieman hämmennyksen tilassa. Vaikka gallupit puoltavat voittoa, on huolestuttavaa silti, miten kansa tunnistaa puolueen aitouden.

Suomessa on edelleen suuri työväestön joukko, joka ylläpitää suurten teollisten yritysten toimintaa, infraa ja sosiaalipuolta.

Kaikki yritykset, häivyttää tyäväen merkitystä tulevissa vaaleissa, on selvää manipulaatiota.

Perussuomalainen puolue on kerännyt polueelleen isot tulot, mm. puoluetukina.

On hyvä tunnistaa, että myös nykyiset kansanedustajat ja -ehdokkaat käyvät puolueidensa tuella tulevaa paikkaansa varmistaakseen.

Usko ja uskomukset, ovat edelleen vaikuttamisalttiita.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Synkältä näyttää sote-tulevaisuus. Rinne tuntuu pyörivän vain vanhoissa ympyröissä näkemättä sen enempää ympärillä olevia todellisia uudistusmahdollisuuksia. Siis edellisen hallituksen peli jatkuu?! Olen täysin pettynyt Rinteeseen.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

2020- luvulla kepu pienenee 5% huideille kuten muissakin pohjoisissa Eu maissa

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Isontalon Antti ja insinööri ne jutteli kaharen kesken:
Tapa sinä oikeistoyhteistyö niin minä nain sen sinisen lesken!

Ja olihan minulla asiaakin. Illan keskustelussa Petteri Orpo väitti kansalaisten kyllästyneen jankutukseen erilaisista "malleista", ja kokoomusjohtaja välttelikin sanaa huolellisesti. Siitäkös muut innostuivat! Yksi sun toinen puoluejohtaja puhui erilaisista sote-, (maa)kunta- ja ratkaisumalleista entistä hanakammin. Pidän tätäkin jonkinlaisena signaalina keskinäisestä yhteistyöhakuisuudesta kokoomuksen vasemmalla puolella.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä kuusikossa on 3 kok + 2 sdp + 1 kepu, joka voi
olla äänestäjän turva estämään maakuntahallinnon luomisen
kolmanneksi verotusportaaksi.

https://yle.fi/uutiset/3-10685393

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Toivotaan että kunnat ja kaupungit ympäri Suomen pitävät meteliä oman itsenäisyyden puolesta! Eilen luin kainuulaisten mietteitä tulevaisuudesta. Esimerkiksi Kainuussa asuu 70 000 ihmistä ja Kainuun pääkaupungissa, Kajaanissa puolet siitä. Miksei koko Kainuu voisi olla kunta/kaupunki? Suuruusluokaltaan se olisi keskikokoinen kaupunki.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Aktiivimallista hermostuneita, entisiä kokoomuslaisia kuunneltuani, olen vakuuttunut siitä, että Demarit saavat hallitusvastuun.

Se, minkä puolueen ottavat mukaansa, enemmistön taatakseen, on vielä kysymysmerkki.

Paras veikkaukseni on, että ainakin Vasemmistoliitto, Kristilliset, Rkp ja Tähtipuolue ainakin ovat mukana.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Eikö se sixpack jo osoittanut noiden takiaispuolueiden toimivuuden hallitusyhteistyössä.
Ei kai se kokoomukselle pahaa tee olla oppositiossa. Siitähän on puolueella jopa 22 vuoden putki kun punamulta ja venäläiset johti maata.
Näitä juttuja lukiessa on selvinnyt että k a i k k i on hyvin kun kokoomus vaan saadaan sivuun. Sen kaikki n 500000 äänestäjäthän ovat monikymmenmiljonäärejä ja veronmaksukykyä piisaa monia miljardeja lisää.
Ei vaiskaan, niin paska ajat on edessä taloudessa että kyllä palataan perusasioihin kun joskus elokuussa hallitus saadaan kasaan. Loppuu lätinät lihansyönnistä ja latauspisteistä. Lohtua sentään luo se ettei Erkki Tuomioja enää palaa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MP: "Aktiivimallista hermostuneita, entisiä kokoomuslaisia kuunneltuani, olen vakuuttunut siitä, että Demarit saavat hallitusvastuun."

Samoin olen havainnut. En pane pahakseni, että Kokoomuksessa ollaan hermostuneita: valtakunnan kokonaishyvän kannalta se on myönteistä.

Toimituksen poiminnat