Jenkan tahti

Petteri Orpon pelikirja sekosi – kokoomuksessa on nyt ikävä Taru Tujusta

Jos valtiovarainministeri Petteri Orpo mielii pääministeriksi, nyt on viimeinen hetki herätä. Orpon johtama kokoomus jatkaa laskuaan kannatusmittauksissa, ja tuoreimmassa Ylen gallupissa Orpolle tarjoillaan hyytävä luku: 16,2 prosenttia.

Se on koko Orpon ajan alhaisin kannatusluku kokoomukselle. Esimerkiksi vuosien 2017 ja 2018 aikana kokoomuksen kannatus ei Ylen gallupissa kertaakaan jäänyt alle 18 prosentin.

 

Orpo syrjäytti valtapelissä Alexander Stubbin ja nousi kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2016.

Tämän vuoden aikana kokoomuksen kannatus on laskenut tasaisesti. Nyt voi jo kysyä, lähtikö kokoomuksen kannatukselta pohja. Uskollisista kannattajistaan tunnetussa kokoomuksessa on nimittäin laskeskeltu, että 17–18 prosentin kannatus olisi vähintään tulossa.

Kokoomus on viime aikoina kompastellut asiassa jos toisessakin. Tilannetta ei helpota se, että juuri kokoomuksen hellimä sote-uudistuksen valinnanvapausmalli näyttää olevan paha ongelma uudistuksen etenemisen kannalta. Kokoomus näyttää jääneen yksin sekä valinnanvapauden kannattamisessa että sitovan hoitajamitoituksen vastustamisessa. Lisäksi puolue ei ole itsekään yhtenäinen sote-uudistuksen suhteen.

Eikä ole Orpo itsekään loistanut. Kun keskustelu vanhustenhoidosta leimahti, hän meni kuuluisasti sanomaan, että ”Ihminen ei ole desimaali”. Eduskunnan kyselytunnilla tammikuun lopussa hän vetosi oppositioon: ”Ei hyvät ihmiset riidellä näin paljon. Älkää kylväkö taas kerran riitaa.” Vetoomus ontui tilanteessa, jossa kansalaistenkin tunteet olivat selvästi leimahtaneet.

###

Petteri Orpon ja kokoomuksen pelikirja on nyt totaalisen sekaisin. Koska pääministeripuolue keskustan syöksykierre alkoi jo aiemmin, oppositio on nyt keskittynyt yhtenäisesti lyömään kokoomusta. Eikä kokoomus ole pystynyt tähän haasteeseen vastaamaan. Käytännössä kaikki kokoomuksen nopeat peliliikkeet ovat menneet pieleen.

”Voisi kuvitella, että kokoomuslaisilla on nyt ikävä Taru Tujusta.”

Hoitajamitoituskeskustelussa kokoomus yritti iskeä sdp:n puheenjohtajaa tuuranneeseen Sanna Mariniin, mutta operaatio ei mennyt putkeen. Kaiken huipuksi Kokoomusnuoret aloittivat törkeän saippuakampanjansa. Näytti siltä, että puolueessa olivat vallalla aivan muut tahot kuin Petteri Orpo.

Tärkeä rooli puolueissa on myös puoluesihteerillä. Voisi kuvitella, että kokoomuslaisilla on nyt ikävä Taru Tujusta, joka puoluesihteeriaikoinaan oli tiukka ja kantava voima puolueen vaalimenestyksen takana.

Tujunen toimi kokoomuksen puoluesihteerinä vuodet 2006–2014. Tujunen siis johdatti kokoomuksen suurimmaksi puolueeksi, kun Jyrki Katainen nousi pääministeriksi vuonna 2011. Nykyisin Tujunen toimii viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtajana.

###

Myös kokoomuksen helmikuussa lanseerattu autokampanja on ristiriitainen. ”Autot kuuluvat teille” -vedolla kokoomus näyttää kosiskelevan niitä katsomossa olevia äänestäjiä, jotka saattavat vaaleissa äänestää perussuomalaisia. Vaikka puoluesihteeri Janne Pesonen vaikuttaa varmalta siitä, että tuolla kampanjalla ole ollut negatiivisia vaikutuksia, on kokoomuksen kannattajakunnassa käynyt kuitenkin suurin kato vihreiden suuntaan, kertoi Yle. Autokampanja tuskin iskee ilmastosta huolissaan oleviin kansalaisiin.

Samaan aikaan näyttää siltä, että perussuomalaisiin kallellaan olevien katsomoäänestäjien kosiskelu ei ole ainakaan vielä kovin hyvin onnistunut, sillä kokoomuksesta on vuotanut kannatusta entistäkin vahvemmin myös perussuomalaisiin. Mielenkiintoinen havainto on, että perussuomalaiset näyttää iskevän vaaliohjelmansa taloustavoitteissa juuri oikealla olevaan valtiovarainministeripuolue kokoomukseen.

”Yhteiskuntamme velaksi eläminen on lopetettava. Tulevia sukupolvia ei tule kuormittaa nykyisenlaisella vastuuttomalla politiikalla. Menoja on merkittävästi leikattava, jotta hyvinvointiyhteiskunta kyetään turvaamaan”, sanotaan perussuomalaisten vaaliohjelmassa.

Perussuomalaiset pyrkii myös kytkemään talousnäkökohdat myös tärkeimpään teemaansa eli maahanmuuttoon.

Kokoomuksella on vielä mahdollisuus loppukiriin. Tästä muistutti kokoomustaustainen viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen tänään Ylen Ykkösaamussa. Hän totesi, että edellisten eduskuntavaalien alla tilanne oli saman tyyppinen, mutta kokoomus rutisti silti yli 18 prosentin kannatuksen.

Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisen vaihteen Petteri Orpo itsestään löytää tulevissa vaalitenteissä. Niissä Orpon pitäisi pystyä haastamaan karkumatkalle päässeen sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä, joka on juuri palannut pitkältä sairauslomalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tais olla vuoden 2010 keväällä, kun puoluesihteerejä haastateltiin. Vain Taru Tujunen sanoi, että me (siis Kokoomus) keskitymme omaan tekemiseen. Kaikki muut haukkuivat Perussuomalaisia. Kokoomus pärjäsi sitten eduskuntavaaleissa 2011 aika hyvin. Ilman Tujusta ovat pärjänneet huonommin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kokoomus tuskin jää alle 16%. Peruskannatuspohja on sen verran vahva. Mikäli kuitenkin jäävät sen alle, niin puolueella on kova paikka tarkastella mikä kaikki on mennyt väärin. Moni voisi allekirjoittaneen tapaan antaa vinkkejä, mutta tuskin niitä ansaitsevat.

Kokoomuksella sentään on edes jotain tulevaisuutta todennäköisesti (elleivät ihan täysin sählää "kykypuolueena"). Kepu on ajautumassa hiljaa, mutta varmasti, täyteen tuhoon... ja tällä kertaa siitä ei enää nousta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Autot kaikille teille" muuttui somessa muutamassa tunnissa muotoon "Audit kaikille teille" ja sen katsottiin tarkoittavan vain kokoomuslaisia. Hyvä slogan kohderyhmälleen - kummassakin muodossa.

Kokoomuksen jääräpäisestä sote-politiikasta hyötyy Perussuomalaisten lisäksi moni muukin ryhmä. Ainakin Hjalliksen Liike, Vihreät ja saattaapa Väyrysen Tähtiliikekin saada siivun, joskin sen pääkohde lienee Keskustan kannattajissa. Tilanteet tosin vaihtelevat vaalipireittäin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kokoomuksen tienvarsimainoksessa voisi nyt lukea: Äänemme kuuluu Teille!

Olettamukseni on, että näissä vaaleissa kansa liikkuu puolueesta toiseen.

Epävarmuutta on ilmassa ja se palkitsee parhaiten vaalityönsä tekeviä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Taru Tujusen ansioista en juuri puhuis, sillä hänen taktiikkaa on noudatettu koko ajan, Stubb ja Orpo kuuluvat samaan loossiin. Jos muutosta kokoomus haluaa on vaihdettava linjaa, pelkkä kaino hymy ei enää riitä.

Virhe josta maksetaan on juuri Taru Tujusen ajoilta jäänteenä kulkeutuva kuuntelemattomuus, kokoomus ei kuuntele kenttää ja nyt se näkyy tilastoissa.

Jos äänestäjä ei koe puoluetta omakseen se äänestää jotain toista tai siirtyy nukkumaan. Taru Tujunen osasi surffata aallolla, mutta ei hän politiikkaa ymmärtänyt niin, että kenttää olisi kunneltu.

Ville, Jyrki, Alex ja Petteri ovat yhtäö ja samaa kloonia. Alexista olisi voinut jotain tullakin, jos olisi saanut itsensä irti puoluetoimiston "sisäpiiristä". Silloin siellä oli vielä Hjallis häntä vaihtamassa Orpoon, mutta ei Petterikään Hjallikselle riittänyt.

Miten ihmeessä se silloin riittäisi kenellekään?

Kokoomuksen virheitä on paljon, kannatus kesti yllättävän pitkään noita virheitä, mutta ehkä juuri tästä syystä kukaan puoluetoimistossa ei kuunnellut kentän viestejä. Suuri kupla oli tuo kannatuksen voima, eli ei uskottu että mikää voi sitä horjuttaa. Ville vaihdettiin heikkona, Jyrki pakeni vaikka kannatus oli vahva, Alex ei osannut ottaa omaa linjaa ja joutui puoluetoimiston vangiksi, Petteri vain hymyilee. Nyt ei hymyn leveyskään auta. Nyt pitää ottaa korvista tulpat pois ja kuunnella mitä äänestäjä tahtoo.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos et tiedä niin miksi äänestät?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #7

Piruuttani?

----

Kokeilen sitten käyttää luovaa päättelyä.
Pulma voi siis Kokoomuksella olla että kansalaiset eivät keskimäärin halua mitä puolueen johto haluaa (onhan se ikävää..). No tuohon on ratkaisutapoja hyvin kieroista vähemmän ikäviin. Luotan täysin siihen että Kokoomuksen kykyporukka löytää kyllä keinot suosion pitämiseksi vähintään top kolmosessa nytkin. Mutta ei tuolla johdolla pitkälle mennä tai sitten pitää todella toivoa kilpailijoiden totaalista epäonnistumista.
Kepu taas ei taida enää selviytyä niinkään hyvin. Ovat haurastuttaneet ytimenkin, ja veteraanitkin jättävät porukan. Se ei voi olla hyvä merkki tulevaisuudelle.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kokoomuksen perinteiset kannattajat ovat olleet aktiivisia vaalipäivänä tähän saakka. Nyt kuitenkin taitaa olla edessä vuoto nukkuviin, kun vihreät, RKP ja kristilliset ovat saaneet osansa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kokoomus vuotaa tilastojen mukaan eniten vihreisiin ja seuraavaksi eniten persuihin. Tilkitse nyt sitten tuollaista vuotoa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ennusteeni kuitenkin on, että jatkossa suuri osa perinteisiä kokoomuslaisia jättää äänestämättä, kun ovat saaneet tarpeekseen ala-arvoisesta ja aatteettomasta politiikasta. Raimo Ilaskiven taannoinen kirjoitus enteilee tällaista.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #15

Ennusteesi voi hyvinkin pitää paikkansa. Varmastikin moni kokoomuslainen kysyy tänä päivänä itseltään mikä puolueen arvopohja oikeastaan on. Tilanne on hieman sama kuin Keskustalla, jossa kysytään alkiolaisuuden perään. Kokoomuksen koti, uskonto ja isänmaa lienevät kaikki kovin monen mielestä pelkistyneet vain rahaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Pidempää aikaväliä ajatellen Kokoomukselle nyt gallupoitu kannatus vastaa jotakuinkin puolueen pitkäaikaista keskiarvoa. Jos se pysyy tällaisena, valtakunta voi paremmin, mutta ei tämän, mainitun keskiarvon alapuolelle pääsemisestä haittaakaan ole.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mitä äänestäjä sanoo?

Minä äänestän tutkaillen niistä lähtökohdista käsin, jotka ovat sävyttäneet elämäni kirjoa. Etenkin työelämäni on vaikuttava kriteeri. Työtä kymmeniä vuosia SUORITTAVASSA portaassa. Kaupassa, paperitehtaassa ,rautatehtaassa, tupakkatehtaassa, rakennuksilla, kiinteistönhoidossa y.m. Kiteytyneenä yhteiseen nimittäjään eli sanaan TYÖLÄINEN.
Vaikka jokaisella vaikuttavalla puolueella on kannaltani omat hyvät ja huonot tarjouksensa, niin vasemmiston koen sittenkin eniten ajaneen kaltaiseni oikeuksia ja hyvinvointia. Nyt eläkkeellä ollessani uskon vasemmiston vaikuttavan positiivisesti tästä vielä eteenpäinkin. Joten numero vaalilippuuni löytyy vasemmistosarakkeista.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Karjalasta tänne kehäkolmosen sisälle on tultu työnperään 1960-70 luvun vaihteessa. Kun on lähtenyt vapaan maanviljelijän perheestä niin en ole tuntenut vetoa vasemmistolaiseen sosialidemokratiaan.

Pidän erittäin tärkeänä että pidetään huolta maaseudun ihmisten elinolosuhteista jotka nyt näyttävät olevan toisarvoinen asia monessa suhteessa kuten nyt tämä sosialidemokraattien vastustus yhdenvertaistaa terveydenhuolto koko maahan eikä pelkästään tänne meile cityeläjille.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kokoomuksen vakiokannattajat on arvioitu 15-16% haarukkaan. Päivänselvää on se, että vielä yksikin notkahdus, pienikin sellainen on puolueelle katastrofi ja näkyy taatusti kun ääniä lasketaan.

Syitä on monia ja turha niitä on eritellä sen kummemmin. Kauniisti sanottuna ylimielisyys ja ymmärtämättömyys tulkita kansan enemmistön aivoituksia, no ne ovat megaluokan töppäyksiä.

Toki yllämainituilla kannatusluvuilla ollaan mukana hallitusneuvotteluissa. Mutta. mutta muistelen jonkun tällä alustalla, joskus viimevuonna, jossain keskustelussa maininneen sen tosiseikan että kokoomus vaikka saisikin jonkinlaisen vaalituloksen, ei välttämättä ole mieluinen hallituskumppani muille puolueille. Kokoomus on menettänyt luottoaan. Puolue on tuonut ja ajanut läpi asioita joita ei edes ollut hallitusohjelmassa. Mm. hallintarekisterilaki puhumattakaan soten kolmiportaisesta mallista, joka oli ohjelmaan merkitty. Sote olisi jo pitkällä jos siitä olisi pidetty kiinni.

Kokoomus on profiloitunut puolueeksi jolle vaihtokauppaan perustuva politiikka on juurtunut syvemmälle kuin muissa puolueissa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

On myös hyvä todeta, että maamme ei ole koskaan ollut kokoomuslainen, eikä siksi tule.

Näissä eduskuntavaaleissa, suomalaisen kansakunnan kannalta on parasta, että Kokoomus jää paitsioon.

Keskusta jää paitsioon ilman muuta, mutta Seitsemän tähden liike nousee kuin raketti taivaalle.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kaikkiaan punavihervasemmiston vastaisku nykyhallitusta vastaan median toimittajien avustamana näyttää onnistuneen kk galluptien perusteella.
Tämä vanhushoiva episodi on erinomainen esimerkki kun ohjaillaan median toimesta näin vaalien alla kansan mielipiteitä.

Meidän 295 kuntarypäs huutokauppasi vanhushoivan kunnan oman toiminnan ulkopuolelle jo nyt 50 % 850 hoivakotia toimii yksityisillä. Kunta jätti valvonnan retuperälle ja vain muutamassa kohteessa on ollut pahoja puutteita.
Näistä syntyj erilaisia tarinoita joita älykkäät osaavat koulutetut toimittajat höystää näinpä saadaan kansan mielipiteet muutettua.

Sanoisinko että me kansa olemme medialle pelinappuloita. Oikeastaan niin Petteri Orpo Kokoomus ja Juha Sipilä Keskusta sekä Sampo Terho Siniset ovat mediasome inkvisiittorien uhreina roviolle toimitettu.
Uudet messiaat on astuneet areenalle ja menee hetki kun taasen heitä viedään Golgatalle ristiin naulattavaksi.

Ari Myllylä

Kyllähän Suomen politiikkaa ohjaa aika pitkälti Sanoma Media, joka on levittäytynyt median (lehdet, tv, radio, internet) joka alalle. Se pystyy nostamaan politiikkoja aivan samalla tavoin kuin viihdemaailman artisteja ja myös pudottamaan nämä alas. Sanoma myös pystyy ja myös tekee tietoisesti kansalaisten ns. "aivopesua" niiden asioiden hyväksi, jotka Sanoma katsoo tärkeiksi. Onko se suurempi mahti kuin eduskunta, melkein sanoisin, että on. Sanomahan ei päätöksiä tee eikä luo lakeja, mutta se ohjaa erinomaisesti kirjoittelullaan ja julkaisu politiikallaan päätökset ja lait haluamakseen. Pakkohan sen olla totta, kun se oli Hesarissa.

Käyttäjän SeppoMakkonen kuva
Seppo Makkonen

Olen tähän 64 vuoden ikään asti äänestänyt aina Kokoomusta niin kunnallis- kuin eduskuntavaaleissa. Kun on oikeistolaisesti ajatteleva yrittäjä, ei ole ollut muutakaan vaihtoehtoa. No, jotain lipilaareja, kielipuolueita tai Maalaisliito, mutta ei yhtään selkeästi oikeistolaista, yrittäjyyttä tukevaa, riittävin resurssein varustetua puoluetta Kokoomuksen lisäksi. Nyt Kokoomus on siirtynyt niin kauas vasemalle ettei sitä voi enää oikeistopuolueeksi tunnistaa. Mitä nyt voi äänestää vai pitääkö äänestää jaloillaan ja ottaa ritolat koko maasta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset