Jenkan tahti

Tapaus Anne Berner: Sipilän hallitukselle kävi nolosti

Tieto liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) siirtymisestä ruotsalaispankki SEB:n hallitukseenon herättänyt kysymyksen siitä, pitääkö Juha Sipilän (kesk) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri nyt vaihtaa hallituskauden viime metreillä.

Berneriä esitetään SEB:n hallitukseen maaliskuun lopulla olevassa yhtiökokouksessa. Hänet kaiken todennäköisyyden mukaan myös valitaan. Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta, mutta nykyinen hallitus jatkanee toimitusministeristönä vielä jonkin aikaa vaalien jälkeen. Berner tuskin voi olla samaan aikaan sekä SEB:ssä että ministerinä.

Se tapa, jolla Bernerin päätös tuli julkisuuteen, on Sipilän hallituksen kannalta nolo. Tieto valui Suomeen ruotsalaislehti Dagens Industrista. Esitys Bernerin jäsenyydestä pankin hallituksesta käy ilmi SEB:n yhtiökokouskutsusta.

Valtioneuvosto tai Sipilä eivät ole tätä kirjoitettaessa kommentoineet asiaa mitenkään. Tiistai-illasta lähtien on siis vellonut epätietoisuus siitä, miten Bernerin uudet suunnitelmat sopivat yhteen ministerinpestin kanssa.

Sinänsä Bernerin päätös ei ole mikään yllätys, sillä hän on pitkään sanonut aikovansa olla vain yhden kauden politiikassa. Vaikeapa Berneriä olisikaan nähdä rivikansanedustajana, varsinkaan, kun keskusta saattaa nykyisen gallupkannatuksensa perusteella joutua ensi vaalikaudella oppositioon.

Yllätys – ja nolo sellainen – on se, miten koko homma tuli julkisuuteen. Edes Berner itse ei kertonut asiasta eikä pääministeri Sipilä tai hallitus selventänyt kuviota heti.

Kaiken huipuksi Berner lienee tiennyt jo kuukausien ajan tulevasta pestistään – tai vähintään siitä, että hän on yksi ehdokkaista tulevaan SEB:n hallitukseen. Prosessi hallituksen jäsenten valinnasta kun ei ala yllättäen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tyypillistä tälle hallitukselle, säätöä, sähläystä ja sekoilua. Normaalisti nämä asiat tulevat hallituksen tiedotuksina, nyt tieto tulee Ruotsista. :-D

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Hallitushan ei tiedottele yksittäisten ministereiden vaali- tai urasuunnitelmista, mutta tosiaan tässä tapauksessa tiedottaminen olisi ollut paikallaan nimenomaan siitä näkökulmasta, miten on Bernerin ministeriyden laita. Jatkaako ministerinä? Eroaako? Jos eroaa, nyt vai myöhemmin? Kysymyksiä riittää. Ehkä saamme tänään vastauksia.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juu, ja kyllä Pääministerin olisi pitänyt saada kertoa ministerilöytönsä siirrosta ikään kuin hallituksen pomon "sisäpiiritietona" ja päästä samalla kertomaan miten keskustassa ja hallituksessa on päätetty Bernerin ministeriyden loppuajasta, mahdollisine jääviyskysymyksineen kaikkineen?

- Kansalaisena ja hallintoalamaisena heräsi kysymys, että mistä kaikista päätöksistä, hankkeista ja palveluksista isänmaalle ja kansalaisille tulemme Bernerin muistamaan...?

Taksipalveluissa olemme ainakin "päässeet ulkomaiselle tasolle", eli vastaamaan ja varmistamaan itse, että pääsemme todella suorinta tietä ja oikealla hinnalla perille sinne minne haluamme...?!
(...Ennen sai turvallisesti vaikka sammua takapenkille ja perillä kohteliaasti heräteltiin, ilma "yllätyshintoja?!)

Antti Harkila

Ihan höpö höpö kommentteja! Asiastahan kerrottiin heti kun siitä oli päätetty!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei sitten ole tullut mieleen sellainen yksikertainen vaihtoehto, että valinta suoritetaan yhtnä päivänä ja tehtävän vastaanotto sovitaan vähän myöhäisemmäksi. Kyllä nolous nyt tuntuisi olevan lähinnä katsojan silmissä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Yleensä on niin, että yhtiön hallitus aloittaa työnsä heti. Ainakaan yhtiökokouskutsusta en löytänyt mainintaa poikkeusjärjestelystä. Ja se olisi myös kyllä erittäin poikkeuksellista. Edelleen: jos tällainen poikkeusjärjestely olisi, siitä voisi vähintään viestintäministeri itse viestiä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jenni minusta tämä Anne Bernerin siirtyminen muihin haasteisiin olisi myönteisen uutisen paikka sinulta Jenni hyvä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #10

Tässä Lepomäki ihmettelee katkeruutta Berneriä kohtaan. Berner on selvittänyt esteellisyysnäkökohtaa oikeuskanslerilta, STT kertoo: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/272529-elina-lepo...

Sipilä kommentoi kohta asiaa tiedotustilaisuuden yhteydessä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Tamminen, olenko ymmärtänyt väärin että Bernerin nimitys tapahtuu vasta 26.3.2019 jolloin nimitys on varma.
Kirjoittamasi uutisen otsikkoa en ymmärrä ja sekin voi johtua väärinymmärryksestä. Otsikointi oli varmasti tarkkaan suunniteltu ja se oli jatkumoa aikaisemmille Sipilän hallitukseen kohdistamillesi negatiivisille uutisille.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #28

Kuten blogissani lukee: "Berneriä esitetään SEB:n hallitukseen maaliskuun lopulla olevassa yhtiökokouksessa. Hänet kaiken todennäköisyyden mukaan myös valitaan."
Otsikosta: Minusta on noloa, että tällainen uutinen leviää Suomeen ruotsalaislehdestä. Tämä on nolo viestintämoka koko hallitukselta (myös Berneriltä itseltään), varsinkin kun nyt on käynyt ilmi, että oikeuskansleriltakin on varmistettu asia etukäteen.
Median tehtävä on olla vallan vahtikoira, olipa vallassa kuka tahansa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #29

Tamminen, kiitos vastauksesta. Tallennan sen ja toivottavasti sinäkin. Toivon mukaan sitä ei tarvitse käyttää lähiaikoina eikä vaalien jälkeenkään.

Antti Harkila Vastaus kommenttiin #29

Anteeksi nyt Jenni tyttönen mutta kyllä blogitekstisi on moka!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minulle tuo vaihtoehto tuli heti mieleen. Ei ole mikään ongelma ryhtyä hoitamaan pankin hallituksen jäsenen tehtäviä vasta siinä vaiheessa, kun Suomen hallitus on vaihtunut. Hölmömpänä pitäisin sitä vaihtoehtoa, että nyt alettaisiin etsimään Bernerille korvaajaa noin kolmeksi kuukaudeksi.

Kerrankin eukko, jonka ei tarvitse naukua sopeutumiseläkettä, vaan kelpaa poliitikon hommien jälkeen saman tien yksityisen elinkeinoelämän palvelukseen. SEB tuskin ottaa ketään hallitukseensa vain siksi, että on kiltti tyttö ja suostuu keittämään kahvia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itse itseäni kehuen. SEB päätyi sitten juuri tähän ratkaisuun, joka tuntui luonnolliselta.
Mahdollisesti kohu auttoi hyvän päätösesityksen muotoilemisessa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Jaakko!

Älä viitsi, iso mies!

Berner edustaa täsmälleen 26.3.19 päätöksen jälkeen henkisesti ja fyysisesti SEB:n hallituksen jäsenenä pankkia - riippumatta siitä, milloin hän virallisesti ensimmäisen kerran istuu pitkässä pöydässä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kouri, älä nyt höpöttele. Ministeri on ministeri, vaikka olisi muihin töihin menossa. Jos vastaan tulee tapauksia, joissa on syytä epäillä eturistiriitaa, hänet jäävätään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #16

Näin on.
Lisäksi AB:n hallituksen jäsenyys on luottamustehtävä, ei päätoimi.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #36

Jaakko ja Harri!

Mistä te oikein puhutte?

Minä vastasin Jaakon kommenttiin no 2.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #46

Matti, tässä kehitetään kärpäsestä härkästä.

Jo lähes neljän vuoden ajan Kepun eduskuntaryhmässsä on kytenyt katkeruus, koska Berner kiilasi eteen ohituskaistalta. Pekkarinen&Co..

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei liene poikkeuksellista, että kun ihminen tietää määräaikaisen homman loppuvan, niin etsii uusia haasteita. Ei ministerin homma ole sen kummempi. Sinänsä huippukiva homma, ettei Berner tai edes Keskusta jatka hallituksessa ensi vaalikaudella. Ihan sama jatkaako nykyhallitus toimitusministeriönä toukokuulle kunhan Berner muistaa jäävätä itsensä tarvittaessa. Sijaistavathan ministerit toisiaan lomien aikanakin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Se vaan on niin, ettei meillä ole minkäänlaisia tapoja. Näin Britanniassa (s. 19 ja 35):
"7.25 On leaving office, Ministers will be prohibited from lobbying Government for two years. They must also seek advice from the independent Advisory Committee on Business Appointments (ACoBA) about any appointments or employment they wish to take up within two years of leaving office. Former Ministers must ensure that no new appointments are announced, or taken up, before the Committee has been able to provide its advice. To ensure that Ministers are fully aware of their future obligations in respect of outside appointments after leaving office, the Business Appointment Rules are attached at Annex B. Former Ministers must abide by the advice of the Committee which will be published by the Committee when a role is announced or taken up.
- - -
10. A minimum waiting period of three months from the date of leaving office to taking up an appointment or employment will be expected when the former Minister was a member of Cabinet, and may also be applied to other former Ministers if the Advisory Committee believes this to be warranted by the circumstances of the individual case. The Committee may waive this minimum waiting period if, in its judgement, no question of propriety or public concern arises from the appointment or employment being taken up earlier. Equally, the Committee may consider that public concern about a particular appointment or
employment could be of such a degree or character that a longer waiting period is appropriate up to the maximum period of two years that may be applied."
https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...

Britanniassa ministeri nähtävästi menisi vaihtoon.

X

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Anne Berner tuo Loistava visionäri oli liikaa tavallisille kadun tallaajille. Esimerkiksi autoverotuksen muutos ajosuoritteiseksi oli erinomainen visio. Boksi kiinni joka autoon jota lukemalla verrot maksetaan tämä ei käynyt IL Tommi Parkkoselle joka mesosi typeriä ja täällä usarissa myös haukuttiin idea pystyyn.
Tämä oli odotettavissa sillä kuka haluaa jatkaa olemista keltaisen nesteen tolppana kun voi visioida muualla. Paljon onnea Annelle tuleviin tehtäviin.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

"Kuka haluaa jatkaa olemista keltaisen nesteen tolppana kun voi visioida muualla" - totta, tätä kieltämättä mietin usein, että miksi kukaan oikeastaan haluaa ministeriksi :) (Paitsi vallan takia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ehkä sitä pystyy olemaan ministerin onnettomalla palkalla itseään tsempaten sen neljä vuotta koska rupeama näyttää cv:ssä kivalta oli se uusi ja oikea työ sitten vain towerien järkkäämä hillotolppa, eu - virka tai sitten peräti ihan itse järkkäämä pikkupankkiirin tms. pesti. Siinä olisi vähän jutun ainettakin kun hetken tutkii missä kukin entinen ministeri nykyään häärää ...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Visionääri? Johan sitä boksi-ideaa virkamiehet kauppasivat Merja Kyllösen ministerikaudella. Silloinkin se haukuttiin pystyyn, myös keskustalaisten toimesta...

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

En nimittäisi Berneriä ensijaisesti visionääriksi enkä kyllä myöskään syyttäisi toisaalta Berneriä maantie ja raideliikenteen yksipuolisesta kehittämisestä : Sanoisin että Berner on ,ollut hyvä pelinappula niin LVM:lle kuin Kepullekin.

Miksikö, siksi että

Liikenneministerin ajamat liikenteen yksipuoliset kehittämis ideat kumpuavat , mitä ilmeisimmin hyvästä yrityksestä toteuttaa keskustan ja LVM virkamiesten asettamia tavoitteita.

Tämä tahtotila näkyy edelleen uudesta keskustan liikennepoliittisesta linjauksesta, mikä tehtiin viime viikolla. :

https://www.keskusta.fi/Suomeksi/Ohjelmia-ja-polit...

Ministeri Berner on ollut varmasti mukana niitä muokkaamassa ja ainakin ne hyväksynyt. Yksi ihmettelyn aihe on ; kaikilla eduskunta puolueilla sama liikennepoliittinen perustavoite : mikä on raideliikenteen yksinomainen kasvattaminen - josta mm professori Viren on vasta eilen todennut mm seuraavassa

http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269803-po...

Edellä mainittu tarkoittaa käytännössä kaikkien poliittisten puolueiden neljän liikennemuodon liikennepolitiikkaa

https://www.uusisuomi.fi/comment/831314#comment-83...

, mikä kulminoituu nyt 30-50 miljardin euron Tallina -Tunnelin hankkeisiin, joista osa -syöttöliikenne ratkaisut noin 10 miljardia euroa, tehdään nyt Valtion yhtiöitten ” taseet töihin rahoilla” .

Sinänsä hyviä yksittäisiä raideprojekteja, mutta niitä on vaan liikaa noin 730 miljoonan euron raideliikenteen liikennemääriin ,erityisesti tavaraliikenteen osalta . Koko VR:n vuoden 2017 raideliikenteen kokonaistuloihin verrattuna.

Eli Helsinki Tallina investointi voidaan perustella ainoastaan alue politiikalla . Ja kalliilla sellaisella 30-50 miljardia euroa , jolla kehitetään liikenne infran avulla ainoastaan Uuttamaata ja Helsinki metorpolia , vaihtoehtoisen investointi mahdollisuuden -vesiliikenteen ja Järvi Suomen sijaan ,vesiliikenne verkon hinta olisi noin 2-3 miljardia euroa jolla voitaisiin aloittaa EU maantieliikenne volyymien siirto vesiliikenteeseen.

Samalla tällä valitulla Suomi on saaari liikennepoliittisella linjalla on sitten , vuoden 2007 alkaneella ja tapahtuneella raide ja maantieliikenteitten yksin omaisella tutkimisella ja kehittämisellä tukahdutettu ja jätetty pois niin vaihtoehtoiset -sisävesiliikenne tutkimukset ja kehittämiset kuin maantieliikenne volyymien siirrot vesiliikenteeseen .

Vaikka muu maailma jo käyttää Suomen maaperää laivatessaan sisävesilaivoihin ja Venäjän sisävesiväylille ja niiden kautta tapahtuvissa maailman suurimmassa vesiliikenne kuljetus projektissa Kazakhstaniin niin oman maan kokonaisvaltaista vesiliikenne väylien kehittämistä ei ole saatu aikaan vaikka EU:ssa on asia sovittu jo vuonna 2011 EU.ssa .

https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2...

EU tavoite on että myös meidän 9500 km sisävesiväylät tulisi ottaa mukaan liikenteen infra tutkimisiin analyyseihin ja kehittämis päätöksiä energian kulutuksista, päästöjen pienentämisistä ei tulisi tehdä neljän liikennemuodon, vaan EU liikennestrategian tavoitteiden mukaisesti kaikkien viiden liikennemuodon avulla.

https://ec.europa.eu/transport/modes_en (raiteita ainoastaan 6000km)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Anne Berner tuo Loistava visionäri oli liikaa tavallisille kadun tallaajille."

Tai oli liikaa tavallisen tallaajan lompakolle jonka maksukyky ei veny ton visiönäärin haaveisiin. Visiönääri halusi vain jakaa verorahat myös muiden kuin valtion taskuun.

Käyttäjän JanneLaaksonen kuva
Janne Laaksonen

Asian voi hyvin nähdä metakehyksessä. Meillä näyttää olevan enää kahdentyyppisiä poliitikkoja.

Ammattipolitiikkoja, jotka ovat kaudesta toiseen eduskunnassa ja täysin irtautuneita todellisuudesta (valta kun korruptoi aina). Ja yleensä eduskuntauransa jälkeen jatkavat jossain "palkintovirassa", kun eduskuntatyö antaa pätevyyden vaikka mihin.

Toiseen ääripäähän tulee Bernerin -tyyppiset kausipoliitikko, joka on vain hetken eduskuntatyössä, ja sen jälkeen yleensä palaavat entiseen ammattiinsa/pätevyyteensä.

Ammattipoliitikoilta on turha odottaa mitään ideologinsa ulkopuolista avaamista, heille tärkeintä on politiikka (ja valta). Kausipoliitikko pystyy tekemään isojakin muutoksia, koska hänen ei tarvitse pelätä seurauksia niinkään paljoa.

Kumpikin päästä on sekä hyötyä että haittaa, mutta henkilökohtaisesti pidän kuitenkin kausipoliitikkoja parempana vaihtoehtona. Muutosta kun voi tehdä molempiin suuntiin (eli korjataan virheelliset muutokset), kun taas korruptio tuhoaa rakenteetkin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ihmetyttää tämä uutisointi. Keskustan Uudenmaan piiri on asian keskiössä, sillä piiri asettaa vaalipiirin ehdokkaat. Varmaan on Berneriltä kysytty
ehdokkuudesta aikoja sitten ja saatu kielteinen vastaus. Että asia ei ole
kepulle yllätys.

Että sen pituinen se !

Onneksi olkoon ministeri Bernerille uudesta tehtävästä !

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kuten olen sanonut - Suomi on parlamentarismin slummi. Missään muussa maassa tämä ei kävisi.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Kun Laura Räty oli ministerinä, niin sanottiin, että hän on tyhmä ja ymmärtämätön. Sitten kun hän myöhemmin siirtyi Terveystaloon, niin sanottiin, että hän vie mukanaan kaikki viisaudet ja valtionsalaisuudet.

Eikö se perustuslaki sano, että jokaisella on oikeus elättää itsensä valitsemallaan ammatilla tai yritystoiminnalla?

Pasi Karlsson

Hyvä juttu Bernerile, KEPUlle taas huono juttu - kapasiteetista ja kyvyistä lähtee puolet.

Kait Bernerikin tajusi 4 vuodessa, mikä on kepu?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilä teki politiiikasta osto- ja myyntiliikkeen. Alkutöikseen Sipilä "osti" Bernerin Kokoomukselta lupaamalla tälle ministerisalkun tarkoituksenaan tehdä ja tekikin Berneristä työrukkasen jonka tehtävänä on yksityistää kaikki mitä yksityistettävissä on. Seuraavaksi Sipilä osti maakuntauudistuksen Kokoomukselta, lupaamalla Kokoomukselle vapaat kädet ajaa terveydenhuollon valinnanvapautta jonka tarkoituksena oli ajaa julkinen terveyden hoito minimiin ja päästää hoivajätit jakamaan yhteisiä veroeurojamme. Asiantuntijoiden, vasemmalta oikealle jakamat Varoituksen sanat sote-ja maakuntauudistuksen uudistuksen hintalapusta kaikuivat kuuroille korville, yksityistämiskiiman ollessa hurmiossa. Kirsikkana kakun päällä oli hyväksyä siniset hallituksen äänettömäksi yhtiömieheksi, kauppahintana hillotolpat.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Anne noudattaa ’modernia’ kansantalouden oppia:

Maailmalla on ehdotettu että politikkojen kausi rajoitettaisiin yhteen kauteen. Tällöin valitut ajattelisivat valtion (=kansan) etua pitkällä ajanjaksolla.
Esim täällä ajatuksia ”Public Choice’ teoriasta makroekonomiassa

https://inflateyourmind.com/macroeconomics/unit-6/...

”Some economists have suggested to limit politicians to one term. This way they will be less likely to make decisions that favor the short run, frequently at the expense of long run economic health. In the current system elections are usually just around the corner and sitting politicians want the economy to look good so that they can increase their chances of getting re-elected. When politicians have a one term limit, they know that they will return to the “real world” after their term. This encourages them to make decisions that are better for the long run and best for the country as opposed to what is good for themselves (i.e. to get re-elected).”

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ilta-Sanomien Timo Haapalan mukaan Bernerin jäljiltä ei saa Helsingistä "suomalaista taksia." Tuo on alhaista ja asiatonta jopa Haapalan mittarilla.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006007255.htm...

Tapio Lehtimäki

Asiatonta ehkä, mutta myös niin totta :D

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kait siellä vielä joku hyvää suomea puhuva kuski joukosta löytyy?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #27

Jos puhuvat suomea, niin toiveeni on, että eivät puhuisi niin paljon ajon aikana.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Ei hyvältä näytä Sipilän johtama hallitus.

Eikä voi olla ajattelematta etteikö Sinisiä oltaisi otettu hallituskumppaneiksi vain ja ainoastaan Kokoomuksen ja Keskustan vallanhimoa pönkittämään, marionettilaumana.

Mutta onko hallituksessa ollut myös Sinisten lisäksi Sipilän ja Orpon määräysvallassa olleita marionetti ministereitä?

Bernerin koko poliittinen ura herättää useita kysymyksiä joita tutkivat toimittajat voisivat tutkia tarkemmin. Bernerin kaltainen pikaministeriys on perin outoa.

Onko taustalla jotain jota kansalle ei haluta kertoa? Onko Berner toiminut ministerivalan mukaisesti?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Lukaisin ensin tämän blogin, ja pakko linkittää siihen:

http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Oikein tai väärin, mutta aika mielenkiintoinen kuvio. Hallintolakia en tunne, mutta ilmeisesti blogisti OIli-Pekka Salminen tuntee, ja ainakin tulkitsee.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Joo, meillä on parhaillaan selvityksessä tämä tapaus. Perustuslaissa on aika selvästi sanottu, että ministeri ei voi olla rahoitusmarkkinayhtiön hallituksessa. Oikeuskansleri jostain syystä ilmeisesti tulkitsee toisin.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Perustuslaki

63 §
Ministerin sidonnaisuudet
Valtioneuvoston jäsen ei saa ministeriaikanaan hoitaa julkista virkaa eikä sellaista muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.

Kyllä tuo pitää olla ihan yksiselitteinen ja selvä. "Ei saa hoitaa"

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #37

Hallintolaki käsittääkseni käsittelee asiaa laajemmin, eikä ymmärtääkseni suinkaan oikeuskanslerin näkemystä tukevasti. Mutta en ole perustuslain enkä hallintolain suhteen minkään sortin asiantuntija.

Sen verran kuitenkin olen asiantuntija, että uskallan sanoa Bernerin ja Sipilän nyt tehneen omalle puolueelleen melkoisen karhunpalveluksen. Käsittämättömästi juuri vaalien alla.

Jos Anne Berner olisi välittömästi ilmoittanut jättävänsä ministeripestinsä, ja Sipilä olisi pitänyt sitä välttämättömänä, niin puolueen kannatus olisi kääntynyt nousuun.

Melko pian Sipilän tultua pääministeriksi ennustin hänen jäävän historiaan maamme epäonnistuneimpana pääministerinä.

Nyt ei taida enää olla kyse ennustuksesta, vaan tosiasiasta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suosittelen vilpittömästi hyvää kirjaa. Se on professori Olli Mäenpään ”Hallinto-oikeus”. Sieltä kannattaa lukea mm., mitä hän kirjoittaa virkamiehen puolueettomuudesta.
Valtioneuvoston jäsenet antavat tuomarinvakuutuksen sekä joko vannovat virkavalan tai antavat virkavakuutuksen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #40

Virkavaloilla ja juhlallisilla vakuutuksilla taitaa olla nykyään saman verran merkitystä kuin rippikoulun uskontunnustuksella.

Kaarina Leinonen

Berneri (verhokauppias) ruppee varmaan "kurittamaan" suomalaisia Ruotsista käsin- näinhän se yleensä menee !

Leena Kotila

Elina Lepomäki on kommentoidessaan ajoittain asialinjalla, mutta tarpeettoman usein haksahtaa hieman sivuun asiasta ja koettaa harjoittaa koko kansan psykoanalyysia -- jonka roolin toivon hänen jatkossa sivuuttavan täysin. Sellainen ensinnäkin edellyttää monivuotista kouluttautumista omine psykoanalyyseineen, tällä foorumilla tyyli ei edusta asiallista keskustelua, on arvailuun perustuvaa eikä palvele ketään. Erikoistuessani psykiatriaan sain lisäksi oppia, että toisen henkilön/henkilöiden tunne-elämän kommentointi ilman psykoterapiasopimusta on asiatonta ja kaikin tavoin vältettävää.

Kansalaisten affektielämä on asia sinänsä, tunteet mainittua Berneriä kohtaan kullakin omansa ja Lepomäelle tuntemattomia, julkisesti esitettyinä hämmästyttäviä ja tällä kertaa sikäli tyrmistyttäviä, etten henkilökohtaisesti todella ymmärrä, mitä sijaa nimenomaan katkeruudella tässä on.Eihän tämä minulta vie mitään, jos ei tuokaan, hyvä tavaton. .

Aivan asiallinen kysymys Bernerin roolista kansan valtuuttamana, parlamentartistisin keinoin valittuna vastuunkantajana kokonaan on toinen, siihen ei vastata olettamalla ihmisten tunne-elämästä sitä eikä tätä.

Vähintään tiedotus hoidettiin kelvottomasti. Itseäni askarruttaa onko mahdollista/luvallista lainkaan toimia kahdessa luottamustoimessa samanaikaisesti milloin on vähinkään aihe epäillä näiden luottamusten kansalaisten edun näkökulmasta lyövän toisiaan korvalle. Hänen on otettava vastuunsa pankissa valitettavasti oitis vastaan, eikä hänestä puhu hyvää tuo väärän päivämäärän ilmoittaminen -- se oli vilppiä. Hän ei siis ole vaihtamassa työpaikkaa, jolloin minkäänlaista eturistiriitaa ei tietenkään ole todettavissa, hän toimii kahdessa luottamustoimessa yhtä aikaa.

Soisin itse, mettä saisin tällaiset tiedot muuta reittiä, kuin tällä kerralla tapahtui.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Perustuslakia voisi verrata vertauskuvallisesti puun juuriin ja runkoon, jolla valtion ”oikeuspuu” pysyy pystyssä. Muut lait ovat siitä haarautuvia oksia aina ohuimpaan oksanvarpuun saakka.

Bernerin tapauksen myötä Suomen perustuslaki on nyt joutunut testiin. Perustuslain 5. luvun 63 §, joka koskee ministerin sidonnaisuuksia, ei anna mitään tilaa selittelyille.

Tämä tulee esille myös Hallituksen esityksessä Eduskunnalle uudeksi Suomen Hallitusmuodoksi (HE 1/1998). Esityksessä tuodaan esille se, mitä lailla aidosti tarkoitetaan.

Perustuslain kirjoittamistapa puhuu jo itsessään omaa korutonta kieltään Hallituksen esityksessä HE1/1998:

”Perustuslain kirjoittamistapa poikkeaa tavallisen lainsäädännön kirjoittamistavasta. Perustuslaki on hierarkkisesti ylimmänasteinen kansallisen oikeusjärjestyksen säädös. Se luo perustan muulle oikeusjärjestykselle. Perustuslaki on myös keskeinen kansallinen symboli, eräänlainen tasavallan peruskirja. Sen käyttämien ilmaisujen tulee siten olla juhlavampia kuin muissa laeissa. Perustuslaissa tulee pyrkiä tietynlaiseen jykevyyteen: perustuslain tekstin tulee olla pysyvämpää kuin muun lainsäädännön.”

Suomen Hallitusmuotoa on kunnioitettava. Se ei saa olla riippuvainen mistään ”poliittisista virtauksista.”

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/1998/1998000...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Uusi Suomi on tehnyt hyvää journalistista työtä viime päivinä. Kiitän ja kumarran.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kun Berner ei lähde niin haukutaan ja pilkataan miks et lähde-,kun lähtee niin ei sekään hyvä,,minne ja mitä tekemään hänet olis pitänyt saada ?
-hyvä että menee sinne missä on kysyntää,keneltä se on pois ?

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kirjoitin jo toiseen kenttään mutta Ubermensch ja Arrogans on paha yhdistelmä.

Toimituksen poiminnat