Jenkan tahti

Ville Niinistön julkisuustemppu

Vihreiden ex-puheenjohtaja Ville Niinistö käynnisti tänään virallisesti eurovaalien komissaaripelin asettumalla Suomen komissaariehdokkaaksi. Samalla Niinistö vaati muiden puolueiden komissaariehdokkaita esiin.

Perinteisesti Suomen komissaariehdokas on tullut suurimmasta puolueesta. Sen vuoksi katseet komissaaripohdinnoissa ovat keskittyneet gallupjohtaja sdp:n ja gallupkakkosen kokoomuksen suuntaan. Luontevat nimet näistä puolueista komissaarispekulaatioissa ovat demareista olleet Jutta Urpilainen ja Miapetra Kumpula-Natri sekä kokoomuksesta Alexander Stubb.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto myönsikin, että vihreät haastaa vakiintuneen käytännön, jossa komissaari tulee suurimmasta puolueesta.

Onkin mahdotonta kuvitella, että eduskuntavaalien 2019 suurin puolue – joka todennäköisesti on sdp tai kokoomus – luovuttaisi noin vain komissaaripaikan vihreille.

”Kun hallitusta muodostetaan, niin siinä joudutaan sopimaan monista eri toimista. Samaan aikaan Euroopan tasolla komission pitää olla poliittisesti edustava niistä ryhmistä, joita jäsenmaista on tullut. En pitäisi mahdottomana – eikä siitä ole mitään sääntöä, että mistä puolueesta komissaari tulee – tarjota vihreää vaihtoehtoa Suomen komissaariksi. Halutaan haastaa se asetelma”, Pekka Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Niinistön esiintyminen julkisuudessa etenkin syksyllä 2018 herätti kysymyksiä siitä, olisiko Niinistöllä edelleen haluja puolueensa keulakuvaksi. Niinistö sai myös ihmettelyä osakseen kritisoituaan julkisesti vihreiden silloista puheenjohtajaa Touko Aaltoa. Sittemmin Aalto astui sivuun puolueen johdosta ja vihreiden ”pätkäpuheenjohtajaksi” valittiin Pekka Haavisto. Mikäli Niinistö olisi tuossa tilanteessa pyrkinyt uudelleen puolueen johtoon, se olisi näyttänyt julkisuudessa vähemmän mairittelevalta. Samaan aikaan Niinistö joutui luopumaan puheenjohtajuudesta puolueen sääntöjen vuoksi tilanteessa, jossa hän oli saanut kannatuksen hyvään nousuun.

Komissaariehdokkuus tarjoaa Niinistölle mahdollisuuden esiintyä paljon omilla kasvoillaan puolueensa ”kärkiehdokkaana”. Samalla hän pääsee vapaasti linjaamaan eri kysymyksiä julkisuudessa.

Niinistö myös tarjosi tänään tiedotustilaisuudessaan apuaan vihreille mahdollisissa tulevissa hallitusneuvotteluissa. Pekka Haavisto sanoi luottavansa konkareiden tausta-apuun, jos ja kun puolueelle on tulossa uusia kansanedustajakasvoja.

Haavisto sanoi myös, että asetelma vihreiden kannalta on nyt hyvä sekä eduskunta- että eurovaaleissa.

Niinistön komissaarivetoa voi pitää pelkkänä julkisuustemppuna, jonka tarkoituksena on vain ja ainoastaan varmistaa vihreille ja Niinistölle itselleen hyvä tulos eurovaaleissa. Komissaarin paikalle ei Niinistöllä liene asiaa.

Niinistön voi olettaa pärjäävän itse eurovaaleissa oikein hyvin. Politico-lehti ennustaa vihreille kahta paikkaa, kun puolueella nyt on yksi meppi. Niinistö sanoi tänään vihreiden hakevan kevään eurovaaleissa ”vähintään kahta” mepin paikkaa. Haavisto myhäili tyytyväisenä Uuden Suomen kysyessä häneltä, onko kolmaskin paikka mahdollinen vihreille Niinistön ehdokkuuden myötä.

Toisaalta Niinistön temppu voi myös sähköistää uinuvaa komissaarikisaa. Saako hän muiden puolueiden piileskelevät komissaariehdokkaat julkisuuteen? Se voisi olla hyväkin asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#1

Eikun blogisti puhuu Ville Niinistöstä, eikä siitä hyvästä Niinistöstä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sillä hyvällä Niinistöllä on vielä 5 vuotta edellistä pestiä jäljellä. Siitä ei ole tapana livetä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minun mielestäni Ville Niinistö ja Timo Soini ovat samaa tyhjää kuminaa, molemmat ovat saaneet kannatusta nousemaan, mutta kumpikaan ei ole yhteiskunnan eteen ollut kummoinenkaan valtiomies. Noita omaan ääneensä rakastuneita satakieliä ei politiikka kaipaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juuri niin; pesunkestäviä populisteja molemmat herrat.

Muuten, ainakin minusta tuntui mukavalta, kun tuo Ville vihdoin poistui ruudusta (ja lähtee kohta Rysälään rivimepiksi). Inhimillinen Touko oli piristävä parannus puheenjohtajaksi, vaikka hänen työsarkansa jäikin valitettavan lyhyeksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ero on lähinnä siinä, että Soini esiintyy populistina mutta yrittää tehdä vähän asiapolitiikkaakin. Ville Niinistö puolestaan yrittää esittää asiapoliitikkoa, mutta on pelkästään puhdasverinen populisti.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Soini kopio SMP:n liikeidean, toimialana populismipolitiikka turhankin tarkasti, "konkurssineen" kaikkineen ja nyt on edessä loistava menneisyys.

Esiintyi aikansa reteänä maisterisjätkänä, persuna "joka ei persettä myy" ja nyt lentelee alvariinsa rukousaamiaisille Amerikoihin, joissa isäntänä on toinen "arvokonservatiivi" joka sanojensa mukaan voi kouraista koska tahansa naista haarovälistä.
Nykyään Soini rustailee hengellis-aforistisia plokejaan ja väliin jopa saarnatekstejään niihin ja kehuu itse itseään, kun ulkopuoliset eivät hänen saavutuksiaan ole kyselyissäkään huomanneet.

Pressan veljenpoika Ville teki puolueelleen kotikentällä suuren palveluksen ja fiksuna, lahjakkaana ja esiintymiskykyisenä nuorena miehenä ei jää odottelemaan eläkettä kotimaan politiikassa, vaan lähtee tekemään uutta uraa isompiin ympyröihin, vihreää sydäntään, aatettaan ja puoluettaankaan unohtamatta.

Soini vielä miettii uskaltaisiko asettua edes kansanedustajaehdokkaaksi-Brysselin haaveista puhumattakaan...?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ville on kävelevä katastrofi mutta ilmeisesti tirskututtaa ydinvihreitä.
Pitäisikin kysyä että mitä hänen ennakoimalleen delfiinien vanhainkodille kuuluu.

Taannoin Ville nimesi itsensä yhdeksi Suomen johtavista ulkopolitiikan ajattelijaksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Taannoin Ville nimesi itsensä yhdeksi Suomen johtavista ulkopolitiikan ajattelijaksi".

Jos Paavo Väyrynen ei olisi edelleen elossa, voisi uskoa, että Ville Niinistö on uudelleensyntynyt Paavo Väyrynen. Mutta ehkä hän vain uskoo olevansa uusi Urho Kekkonen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #30

Politiikassa kuten elämässä yleisemminkin tulee aina joskus tilanne ja vaihe että edessä on vain loistava menneisyys, kuten Soinilla.
Kaikella on myös elinkaarensa, tuotteilla, firmoilla, meillä ihmisilläkin...
...poliitikoilla ja puoluejohtajillakin, vaikka politiikasta itse itselleen eläkeviran tehneiden kohdalla joskus näyttäisikin , että joillakin virtaa riittää loputtomiin...? Myös jäähdyttelijä-oloneuvoksia politiikka joskus houkuttelee.

Ville Niinistö tekee vielä vaikka parikin loistavaa, uutta uraa, vaikka sanoikin setä-miehen tultua valituksi presidentiksi, että: "Fiksumpi Niinistö valittiin."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kukas kissan hännän nostaa jos ei kissa itse.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomi ei ole Pohjois-Korea, Zimbabwe tai trumpilainen USA, joista presidentin veljenpoika voisi hyvinkin startata näyttäviin kansainvälisiin tehtäviin. On tietysti lupa kysyä, onko oikein asettaa Ville virkakieltoon pelkästään sukuyhteyksiensä vuoksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Kun saa suosiota usein unohtuu se mitä piti tehdä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei kai sentään asettunut Suomen komissaariehdokkaaksi, vaan kertoi olevansa käytettävissä siihen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ville Niinistöllä on siihen syynsä:

tarvitaan kokeneita ja näkemyksellisiä päättäjiä ratkomaan Euroopan ongelmia ja puolustamaan ihmisoikeuksia ja demokratiaa, Niinistö perustelee päätöstään Iltalehdelle.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8a6380c4-003...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Ei hyvää päivää !

Jättääköhän Niinistö EX-vaimon auton eduskunnan parkkihalliin vai ei...Jopon ottaa ainakin mukaan.

Kuinkas sitä ilman Jopoa demokratian kriisi ratkeaisi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jaa että rikkoo rikkoo yhteistä arvopohjaa vastaan? Nyt kolme suurta kokoomus, sdp ja keskusta varmasti irtisanoutuvat vihreistä ja sanovat, että ajatuskin samasta hallituspohjasta jossa olisi myös vihreät mukana on mahdottomuus.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kirjoittikohan Jenni Stubbin taannoisesta pyrkimyksestä julkisuustempauksena? Hänen mahdollisuutensa oli samaa luokkaa kuin Niinistön nyt. Itse pidän mielekkäänä että totuttuja tapoja kyseenalaistetaan. Mielestäni oli oikeastaan hyvä veto Stubbilta pyrkiä komission puheenjohtajaksi vaikka hän tiesi mahdollisuuksiensa olevan varsin marginaalisia. Sama pätee pitkälti Niinistön ratkaisuun.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Whataboutismia oikein kakhdella palstalla, niin tässä kuin uutisosiossakin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jos et huomannut, niin myös se teksti johon kommentoin on kahdessa paikassa ;)

Sinällään toimituksellisesti kannattaisi miettiä, että onko mielekästä laittaa samaa tekstiä sekä uutis- että blogipuolelle. Tämä nykyinen tyyli vaikuttaa vähän kahdella penkillä istumiselta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #16

Kommentistani voinee päätellä, että kyllä huomasin. En toiminut huhupuheiden varassa.

Mitä tulee tuohon tapaan tehdä omasta blogimerkinnästään myös uutinen, niin siitä olen kyllä kanssasi aivan samaa mieltä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai että samaa luokkaa. Olettanet siis Ville Niinistön nimen olevan mukana ehdokasta asetettaessa ja asettavan elimen äänestävän asiasta?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Käytännössä komissaarin valitsee pääministeri. Siis tuleva sellainen. Luultavimmin tämä on kokoomuslainen tai demari. Mitään varsinaista sääntöä sen suhteen ei ole kenet hän valitsee, mutta pääministerin asema on riippuvainen eduskunnan luottamuksesta joten mitään kovin yllättävää tässä tuskin tapahtuu. Poliittisen pelin mahdollisuus ei kuitenkaan ole täysin poissuljettu, eli voi hyvinkin käydä niin, että komissaarin pesti on yksi pelimerkki muiden hallitusneuvotteluissa olevien vatimusten ja tavoitteiden rinnalla. Joten mitään varmuutta ei ole siitä, että komissaarin pesti lopulta päätyy nimenomaan pääministeripuolueelle. Eli kyllä pienempienkin puolueiden ehdokkaat ovat mukana valinnassa - toki ei lainkaan niin todennäköisinä ehdokkaina kuin suurten puolueiden ehdokkaat.

Sinällään tuo komissaarin valintamenettely on turhan epädemokraattinen joten voisi olla paikallaan, että sitä muutettaisiin vaikkakapa yhdeksi lisä-äänestykseksi EU-parlamenttivaalien yhteyteen. Itse oletan, että Niinistön ilmoituksen taustalla on halu nostaa komissaarin valintatapa takaisin julkiseen keskusteluun. Kyseessä on yksi keskeisimmistä poliittisista tehtävistä, joten tästä valintatavasta pitäisi ainakin keskustella. Odottelenkin kiinnostuneena, että tarttuuko lehdistön edustajat ko. teemaan. Tästähän keskusteltiin jonkin verran edellisen valinnan yhteydessä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Hain lähinnä perustelua tuolle arviollesi yhtäläisestä mahdollisuudesta tulla valituksi. Äänestäisikö pääministeri sitten mielessään tuosta asiasta, jotta tilanne olisi analoginen kärkiehdokkaan asettamisen kanssa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #22

Tottakai, vähän kun sääntöjä fiirataan niin Ville on komissaari.
Eihän siitä ole vuottakaan kun Touko Aalto oli Suomen seuraava pääministeri.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

"Odottelenkin kiinnostuneena, että tarttuuko lehdistön edustajat ko. teemaan."

Ovathan nuo alkaneet tarttua:

Niinistö on käytettävissä kuvitteellisessa hallituksessa kuvitteelliseksi EU-komissaariksi. Paikka Suomessa tosin menee perinteisesti vaalien suurimmalle puolueelle. Mutta mitä pienistä, siihen on nyt tultava muutos!

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005974557.html

Ville Niinistö sai ex-vaimoltaan ja koiraltaan luvan lähteä Brysseliin - on tarjolla myös komissaariksi

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8a6380c4-003...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #31

Hällä väliä. Perinteet voidaan kaataa nyt nurin. Se on suomalaisista itsestä kiinni. Ei nälvivistä toimittajista.

Kun yksi puolue on asettanut oman ehdokkaansa valittavaksi äänestäjien omaksi kärkiehdokkaaksi Suomen kommissaariksi, niin sitä ehdokasta on jokaisen äänestäjän mahdollista äänestää.

Jos muut puolueet eivät aseta omaa ehdokastaan kärkiehdokasvaaliin, on se niille ongelma. Vain ehdolle asetetuista ehdokkaista äänestäjät pääsevät valitsemaan oman kärkiehdokkaansa Suomen komissaariksi. Kerrankin hyvä syy äänestää eurovaaleissa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Oikea paikka valita komissaari onkin eurovaalit. Eniten ääniä eurovaalissa kerännyt "kärkiehdokas" on Suomen suosituin ja paras meitä edustamaan komissiossa. Sen jälkeen pulinat pois!

Mitä järkeä on sellaista ehdokasta lähettää Suomesta komissaariksi ja sellaisesta puolueesta, jotka eivät kykene sitoutumaan demokraattiseen virallisten vaalien vaalitulokseen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tarkoitatko samaan tapaan kuin ministerit nimitetään Suomessa?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Mielestäni komissaariksi pyrkivien henkilöiden pitäisi mittauttaa todellinen kannatuksensa eurovaalissa asettumalla parlamenttiehdokkaaksi. Puolueet tulisivat eurovaaleihin omalla kärkiehdokkaalla, riviehdokkailla ja hyvällä ohjelmalla. Paras kokonaispaketti kerää eniten ääniä puolueen listalle. Parlamenttivaalin sisällä voidaan valita parlamenttiin jäsenet ja suorittaa epävirallinen komissaariehdokkaiden kannatusmittaus.

Kun äänestäjät tietävät henkilöt, jotka ovat komissaariehdokkaana (kärkiehdokas), vaalissa äänestäjä voi silloin käyttää oman äänensä äänestämällä kärkiehdokasta tai käyttää äänensä perinteisellä tavalla tuttua riviehdokasta äänestämällä. Äänestäjä itse saisi päättää haluaako painottaa äänestysvalintaansa tehdessään komissaariehdokkaiden kannatusmittausta, jotain muuta asiaa vai jättää kokonaan äänestämättä.

Kärkiehdokkaat mittaisivat kannatustaan toisiaan vastaan samalla, kun ovat parlamenttiin pyrkimässä ehdokkaana. Jos puolueen X kärkiehdokas saa eniten ääniä eurovaalissa eri puolueiden kärkiehdokkaista, niin ainakin tiedetään kenet tulisi komissaariksi äänestäjien mielestä valita. Jos kärkiehdokas tulee valituksi komissaariksi, hänen parlamenttipaikkansa siirtyy automaattisesti varajäsenelle. Vaikka kärkiehdokas ja riviehdokas eivät ole aivan samalla viivalla, puolueen asettaman hyvän kärkiehdokkaan äänet kasvattavat puolueen ehdokaslistan ääniä siinä missä riviehdokkaiden äänet. Suomessa koko maa on yksi vaalipiiri. Puolueen listan kokonaisäänimäärä määrää Suomessa montako ehdokasta puolue saa läpi parlamenttiin.

Puolueen kannattaa asettaa komissaariehdokas kannatusmittausta varten. Hyvä kärkiehdokas nimittäin imee puolueen listalle lisää ääniä. Riviehdokkaat ovat tietenkin hieman heikommassa asemassa kärkiehdokkaaseen nähden, mutta heidän järjestyksensä puolueen listalla määräytyy kuten normaalistikin varmasti kävisi, mutta pienemmällä äänimäärällä.

Suomen komissaariehdokasta esittää hallitus Euroonpan neuvostolle, eikä kannatusmittaus tietenkään niitä sido, mutta tärkeintä olisi päästää äänestäjät tuomaan kanta esille.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Miksi (tulevan) komissaarin pitäisi olla ehdolla EU-parlamenttiin? Eihän "paras" ehdokas välttämättä halua lainkaan MEPiksi.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #25

EU-Parlamentissa saa ottaa paikkansa vastaan tai olla ottamatta. Ei kuitenkaan saa olla sekä parlamentissa ja komissiossa samaan aikaan.

Luulen niin, että komissaariksi valittu saa kyllä vapautuksen Eduskunnastakin nykyään melko helposti ja varajäsen nousee silloin tilalle. Ainakin tämän kauden erojen perusteella arvioituna.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

En saanut logiikastasi kiinni. Pitäisikö siis olla ehdolla, koska saa olla ottamatta paikkansa vastaan? Ei oikein kuulosta rationaliselta resurssienkäytöltä. Ei yksilön, eikä edes yhteiskunnan kannalta. Miksi suunnata huomio vaalien alla ”kärkiehdokkaaseen”, jolla ei ole aikomustakaan ottaa tehtävää vastaan?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #37

Meillä on vihreiden ansiosta uusi neuvoa antava kansanäänestys Suomen komissaarista. Tosin on vain yksi ehdokas, mutta se on alku. Ei virallinen neuvoa antava kansanäänestys, mutta oikean pidettävän virallisen vaalin sisään "piilotettuna". Uusi työkalu tuoda kansalaisten kanta hallituksen tietoon ja pidemmällekin EU-kabinetteihin, jos kansalaisten valitsema kärkiehdokas etenee eri portaissa EU-parlamentin komissaarilistan hyväksymiseen asti.

Toisin kuin toimittajat luulevat, virallinen neuvoa antava kansanäänestys vaikuttaa yhtä vähän tai paljon kuin epävirallinen. Asiaan eniten vaikuttaa se millainen paine ulkopuolelta onnistutaan luomaan kansalaisten ja median taholta. Niinistön ilmoitusta ja vihreiden toimintaa on tuettava, eikä pyrittävä lyttäämään. Olisi otettava aidosti tosissaan. Komissaareista ei voida järjestää oikeaa vaalia, koska valinta tehdään monessa portaassa kauppaa käyden ja lopuksi komissaarilistan hyväksyy Euroopan parlamentti.

Hyvä kärkiehdokas imuroi lisää ääniä puolueen ehdokaslistalle muilta puolueilta, eikä vie omilta riviehdokkailta niitä pois. Toivottavasti jonkun muunkin puolueen komissaariksi haaveileva uskaltaa kannatusmittaukseen. Muuten on äänestettävä sitä ainoaa ehdokasta, joka on nyt ilmoittanut pyrkivänsä Suomen komissaariksi.

Parlamenttivaalissa puolueen ehdokaslistan kokonaisyhteisäänimäärä ratkaisee parlamenttivaaleissa puolueen läpi menevien ehdokkaiden lukumäärän. Vaikka kärkiehdokas jättäisi ottamatta paikkansa vastaan, sama määrä puolueen ehdokkaita menee läpi siitä huolimatta. Ensimmäinen varalla oleva nousee automaattisesti tilalle, jos kärkiehdokas päättää olla ottamatta paikkaa vastaan. Tähänkin asti ehdokkaina on ollut henkilöitä, jotka ovat ilmoittaneet siirtyvänsä Eduskuntaan, jos saa paikan Eduskuntavaalissa tai jos nousee ministeriksi.

Äänestäjän tarvitsee itse päättää/tietää millä perusteella äänestää ja antaa ääni haluamalleen ehdokkaalle. Riippumatta siitä, käyttääkö äänestäjä äänensä riviedustajan vai kannattamansa kärkiehdokkaan äänestämiseen, hänen antamansa ääni vaikuttaa. Jos ei komissaarin valinnassa, niin parlamenttivaalien kautta parlamentin kokoonpanoon. Sitä hallitus kapinettipäätöksellään ei pysty estämään.

Todennäköistä tietenkin on, että Suomen komissaariksi etenee poliitikko, joka virallisissa järjestetyissä vaaleissa ei valituksi tullut, mutta pitää uskaltaa yrittää vaikuttaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #41

"Tosin on vain yksi ehdokas, mutta se on alku." Valitettavasti jatkoa tuli nopeasti. Hautalahan tunnetaan Euroopassa, ei hänen reaktiotaan vaikea ymmärtää ole. Vihreitä on kuitenkin vaikea ottaa vakavasti nyt, kun Hautala ja Niinistö ilmoittautuivat komissaariehdokkaiksi keskenään neuvottelematta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #42

Eli vertautuu siihen, että puolueella olisi kaksi presidenttiehdokasta. Saahan sitä komissaariksi Hautala olla käytettävissä, mutta puolue sen kai päättää kenestä tulee puolueen "kärkiehdokas".

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #42

Jos hallitusneuvottelut käydään kaksi vuotta ennen eurovaaleja, miksi ehdokkaiden tulisi eurovaaleihin enää osallistua. Silloin äänestäjillä olisi mahdollista äänestää vain kyseisen puolueen ehdokasta, jos komissaarin valintaan vaikuttaa haluaisivat.

Edellinen olisi analoginen sen kanssa, että vihreät valitsevat monta presidenttiehdokasta itselleen ja presidentinvaalit järjestettäisiin siksi, että voidaan valita heistä yksi.

Oikeasti järjestelmä toimii vain niin päin, että puolueen komissaariehdokkaista puolue valitsee yhden kärkiehdokkaan eurovaaliin, missä äänestäjät voivat äänestää eri puolueiden ehdokkaista yhden Suomen komissaariehdokkaaksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Luontevat nimet näistä puolueista komissaarispekulaatioissa ovat demareista olleet Jutta Urpilainen ja Miapetra Kumpula-Natri..."

Unohdat varmaan, miksi Heinäluoma lähti eurovaaleihin ehdokkaaksi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Urpilaisen voinee jättää pois:

Kansanedustaja kertoo harkinneensa vakavasti asettumista ehdokkaaksi ensi toukokuun lopussa pidettäviin europarlamentin vaaleihin, mutta päätyneensä siihen, että eduskunnastakin voi vaikuttaa Eurooppaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10375668

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ja Mp Kumpula-Natri muistetaan: "Balkanin teillä vaeltaa Suomea kohti paljon tulevia akavalaisia, koneinsinöörejä ja neurokirurgeja."

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Komissaarin ei tarvitse olla eurovaaliehdokas, ainakaan siinä mielessä, ettei Jyrki Katainenkaan ollut.

Lisäksi sekä Urpilainen että Kumpula-Natri ovat molemmat kotoisin Vaasan vaalipiirin alueelta, joten voihan tässä olla sellaistakin taktikointia, että ovat ehdolla eri vaaleissa eivätkä siten "kannibalisoi" toistensa kannatusta. Vaikka eurovaalit ovat valtakunnalliset vaalit, niin varmasti niissäkin jonkin verran voi vaikuttaa "kotivaalipiiri".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

Toisaalta Urpilaisen vaa'assa on saattanut painaa se, että lapsensa on noin nelivuotias, mutta sittenhän sen näkee miten käy jos tulee ajankohtaiseksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Miapetra Kumpula-Natri on ylivoimaisen pätevä. Eurovirkamiehet kunnioittaisivat häntä. Kohteliaana en sano Heinäluomasta tai Urpilaisesta tässä yhteydessä mitään kummempaa. Moneen muuhun tehtävään äänestäisin, ja olen äänestänytkin, kumpaa tahansa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen pannut merkille, että Ville Niinistö on muuttanut tyyliään viime kuukausina. Hän oli ennen räväkkä keskustelija, joka halusi ottaa heti kantaa kaikkeen. Nyttemmin hän on ollut usein hiljaa ja tarkkaillut sivusta. Onko pyrkimyksenä "valtiomiehen" imago? Minusta se on hänelle hiukan päälleliimattu. Kuuntelisin mieluummin hänen kirpeitä kommenttejaan.

Toimituksen poiminnat