Jenkan tahti

Antti Rinteen sairausloma vaikuttaa jo pääministerikisaan

Suurin oppositiopuolue ja gallupjohtaja sdp on nyt kovassa paikassa, kun puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti tänään sairauslomansa venymisestä. Rinne on poissa pelistä ainakin helmikuun lopulle.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä toteaakin, että sdp:n tilanne on nyt hyvin vaikea. Eduskuntavaalien kampanjointi on erittäin puoluejohtajavetoista. Jos Rinne palaa helmikuun lopulla puheenjohtajaksi, niin kuin tämän hetken aikomus on, vaaleihin on aikaa enää 1,5 kuukautta.

Tähän asti Rinnettä on tuurannut sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin. Jokisipilä arvioi, että Marin on pärjännyt kahdessa vaalitentissä kohtuullisesti, vaikka hänen kokemattomuutensa on hieman näkynyt.

Rinteen pidentynyt sairausloma tuo aivan uuden kierteen vaalitaistoon, sillä vaikka sdp on edelleen gallupjohtaja, sen suunta on ollut hieman alaspäin, kun taas kakkosena oleva kokoomus hengittää jo demareiden niskaan. Jokisipilä kuvaa tilannetta ”kutkuttavaksi”.

Perustavanlaatuinen ongelma demareille on nyt se, miten äänestäjät suhtautuvat Rinteen poissaoloon. Eduskuntavaaleja on kuvattu pääministerivaaleiksi. Vaikka Rinne on tunnettu poliitikko, häneltä jää paljon julkisia esiintymisiä pitämättä. Voivatko äänestäjät olla varmoja siitä, millaisen pääministerin ovat saamassa, jos äänestävät sdp:tä?

Vielä ei myöskään tiedetä sitä, pystyykö Rinne palaamaan täydellä teholla puheenjohtajaksi vielä helmikuun lopulla. Rinteelle on tehty Suomessa sepelvaltimon pallolaajennus, joka olisi Rinteen mukaan pitänyt tehdä jo Espanjassa. Rinne jäi alun perin sairauslomalle jouduttuaan Espanjan lomamatkansa aikana sairaalaan keuhkokuumeen vuoksi.

Rinne kertoo myös saaneensa Espanjassa sairaalabakteerin.

Keuhkokuumeesta toipuminen sujuu Rinteen mukaan hyvin.

Rinne kertoo sdp:n puoluejohdon tekevän lähipäivinä päätökset siitä, miten sijaisjärjestelyt hoidetaan. Vielä ei siis tiedetä, onko Rinteen tuuraaja jatkossakin Sanna Marin vai joku muu henkilö puoluejohdosta. Toinen varapuheenjohtaja puolueessa on Maarit Feldt-Ranta ja kolmas varapuheenjohtaja on Ville Skinnari. Eduskuntaryhmää johtaa Antti Lindtman. Päivitys kello 14:25: Sanna Marin jatkaa Rinteen tuuraajana. Lue lisää tästä.

Jokisipilä arvioi, että puheenjohtajan vastuita voi puolueessa hajauttaa, mutta yleensä vaalikampanjalla olisi hyvä olla yhdet yhteiset kasvot.

Sdp:n on tarkoitus avata vaalikampanja tämän viikon lauantaina, 26. tammikuuta. Jokisipilä toteaa, että taikatemppuja ei ole tehtävissä, vaan Rinteen tuuraajan kalenteri on nopeassa tahdissa raivattava vaalityölle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

SDP löi jo hanskat tiskiin pääministerikisan suhteen, ja ilmoittautui ilmasto-ohjelmallaan vapaaehtoiseksi oppositiopuolueeksi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Samoin Sanna Marin monitoimihävittäjiä määrä linjalla, olisiko Jutta Urpilaisella tuhannen taalan paikka nyt pöydällä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seppo Simonen

”Jos vaalien alla on luvattu jotain, siitä on pidetty kiinni", Urpilainen sanoi vuoden 2012 vaalien alla !

Demareilta jäi täyttämättä hallitustaipaleensa aikana ainakin 17 suurta lupaustaan. Tässä pari suurinta lupausta.

Jutta Urpilainen antoi seuraavia vaalilupauksia. Mikäli SDP on vaalien jälkeisessä hallituksessa toteutamme seuraavat asiat.

1.Lisäämme työllisten määrää 100.000:lla hengellä. (Työttömyys lisääntyi lähes 20 000 vuodessa demareiden hallituskauden aikana, työministerinä SAK:n Lauri Ihalainen joka oli tehnyt elämäntyösä estämällä työnteon Suomessa)

2.Työttömyysasteen pudotamme 5%. (Työttömien määrä nousi 2000 luvun korkeimmalle tasolle.)

3.Mikäli sijoittajavastuu ei todeutu EU:ssa emme anna yhtään euroa lisää valtion varoista. ( Saimme Urpilaisen takuutukset)

4.Toteudamme Sote ja kuntauudistuksen, jotta saamme Suomen talouden kuntoon. ( Sote ja maakuntauudistus ei ole vieläkään valmis demareiden ollessa sen suurin uudistusten vastustaja)

5.Annamme kuntasektorille 500 miljoonaa lisäavustusta. ( Huutonaurua)

6 Valtio ei ota velkaa vuoden 2015 jälkeen. (No budjetti olikin sitten 9 miljardia alijäämäinen).

Tässä osa Jutan vaalilupauksista ennen 2011 eduskuntavaaleja,nämähän ovat toteutuneet, mutta ikävästi juuri päinvastaiseen suuntaan kuin tuli luvattua.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Marin on unohtanut riisua otsapannan pois pioneerileirillä ollessaan. Kasvanut kiinni ja vaatii kirurgiaa, vaikutus ulkoiseen olemukseen negatiivinen. Rinteen pari piirua vasemmalle vastaa Marinin pari "peninkulmaa" vasemmalle. VL:n naisiakin vasemmistolaisempi kansanedustaja,1. varapuheenjohtaja, ei jatkoon. SDP:n puheenjohtajaprosessi voitaisiin määritellä parantumattomaksi kansantaudiksi, joku voi ikävöidä Urpilaista, joka oli immuuni ko taudille.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Antti Rinne puhui puheenjohtajuutensa alkutaipaleella usein porukalla tekemisestä ja nyt onkin hyvä porukka paikkaamassa Antin paikkaa.
- On nuoruutta ja osaavia miehiä ja naisia. Toivottavasti vaan eivät sorru sooloilemaan, kilpailemaan keskenään ja korottamaan pelkästään omaa profiiliaan, vaan hoitavat porukan yhteisvoimalla homman kampanjan alkuvaiheessa kotiin ja varmistavat ja pitävät paalupaikkaa kohti Antin pääministeriyttä...ja punavihreän sinistä hallitusta...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Rinteen sairausloma lienee kuitenkin SDP:lle onnenpotku.

Rinne saa säälipisteet ja Marin hoitaa puhumisen ja naamannäyttämisen huomattavasti Rinnettä paremmin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nimenomaan näin, Rinteelle sympatiat ja Marin hoitaa hommat siihen asti, tukenaan Antti Lindtman.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Tämäkin on ihan mahdollista.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Sota ei yhtä miestä kaipaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kielitaito on tarpeen ulkomailla, erityisesti matkailijan akuutisti sairastuessa.

Oleellinen osa taudin määrittelyä ja oikean hoidon saamista on oireiden kuvaaminen lääkärille. Vasta Suomessa tehty sydänoperaatio puhuu omaa karua kieltään siitä, että kommunikaatio vierailla kielillä ei ole sujunut.

Espanjalaisen korkeatasoisen terveydenhoidon moittiminen iskee nyt Antti Rinteen omaan nilkkaan kielitaitoa vaativan pääministeriyden tavoittelemisessa.

Antti Rinne ei vaikuta kelvolliselta kansainvälisiin tehtäviin Suomen pääministerinä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tehdään Haavistosta pääministeri niin kaikki ovat tyytyväisiä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, mulle kelpaa :) Li ulkoministeriksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Haavistohan on suosituin ehdokas pääministeriksi. Ongelma on siinä, että vihreät on vasta neljänneksi suosituin puolue. Demareiden ongelma on taas se, että vaikka se on suosituin puolue, on Rinne vasta neljänneksi suosituin pääministeriehdokas. On se hankalaa kun ei voi saada Haavistoa ilman vihreitä eikä demareita ilman Rinnettä. Kyllä pitäisi olla valinnanvaraa, onhan ravintolassakin mahdollista tilata kahvi maidolla tai ilman. Ajatelkaa nyt jos maitoa saisi vain kahvin kanssa ja sokeria vain teen kanssa. Kyllä pitäisi olla mahdollista valita molemmat tai ei kumpaakaan. Luulenpa että likipitäen koko Suomi olisi tyytyväinen jos demareilla olisi muuten eniten ministereitä mutta pääministerinä olisi Haavisto.

Pekka Pylkkönen

No kieltämättä hän on yksi pienimmistä pahoista. Tosin hänen siivellään vihreistä päättäviin asemiin nousisi sellaisia kilipäitä että oksat pois. Jos Haavisto voisi loikata johonkin astetta maltillisempaan puolueeseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Loikkiminen ei ole oikein vihreitten juttu, paitsi silloin alkuaikoina kun ne vanhimmat loikkasivat mukaan muista puolueista, esim. Soininvaara liberaaleista. Mutta persujen joukossa on oikein kolmiloikkaajakin jo nähty. Kansanedustaja Maria Lohela, 40, ilmoitti maanantaina liittyvänsä kansanedustaja Harry Harkimon perustamaan kansanliikkeeseen Liike Nytiin.

Eduskunnan entinen puhemies kertoi kiinnostuneensa Harkimon liikkeestä heti maaliskuussa, kun Harkimo perusti liikkeen.

Lohelan mukaan takkuinen ja hidas sote-uudistus ei ole vakuuttanut häntä. Hän aikoo äänestää sote-uudistusta vastaan.

Tuplaloikkaustaan hän mietti pitkään. Kevään vaaleissa hän ei kuitenkaan aio olla ehdolla.

Harkimo vihjasi loikkauksesta Twitterissä sunnuntaina ja kertoi julkistavansa puoluetta vaihtavan nimen sekä uusia kansanedustajaehdokkaita tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Maanantai tiedotustilaisuudessa Harkimo kertoi, että liikkeeseen liittyy yli 20 uutta ehdokasta. Tavoitteena liikkeellä on saada huhtikuun eduskuntavaaleihin 100–120 ehdokasta.

Liike Nyt julkisti tammikuun alussa ensimmäiset 48 eduskuntavaaliehdokkaansa. Tällä hetkellä ehdokkaita on lähes 80.

Eniten liikkeellä on ehdokkaita Helsingissä ja Uudellamaalla. Tavoitteena Harkimon mukaan on saada ehdokkaita joka vaalipiiristä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #21

Harkimossa on vähän väyrysmäisiä piirteitä. Puhe ja teot ovat mitä sattuu, eikä niistä ota mitään selvää.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Eikös kyseessä ole eduskuntavaalit eikä"pääministerikisavaalit" ??

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ja eikös se ole sepelvaltimo eikä sepelvaltio, mitä US toistaa kaikissa kirjoituksissaan?

    Rinteelle on tehty Suomessa sepelvaltion pallolaajennus,...
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun Paavo Väyryselle vuosia sitten tehtiin vastaava operaatio, raportoi Radio Nova Väyryselle suoritetusta pallonlaajennuksesta. Kuulostaa jotenkin... globaalilta?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kiitos huomiosta. Virhe korjattu!

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Eihän tässä nyt vaan ole käymässä niin, että demareilla on tulut hätä kun alkaa tv-tentit ja pitäisi laittaa Rinne sinne änky...puhumaan.

Sanovat vielä demareita vanhojen ukkojen kaatop....puolueeksi.

Nyt päätettiinkin kokeilla nuorennusleikkausta ja samalla oli laittaa framille nainen.
Muita nuoriahan siellä ei taida ollakaan.

Annetaan Marinille mahdollisuus.
Voihan sen sitten vaihtaa lennossa vaikka Lindtmaniin, jos tuntuu ettei meinaa oikein lähteä kulkemaan.

Vähän sama kuvio se oli vihreissäkin kun tarvittiin parempi pää ääntelemään telkkariin.
Vihreät ainakin onnistuivat...tosin siinä kohtaa olisi vaatinut jo melkoisia kykyjä epäonnistua.

Demareiden kohtalo selviää sitten kevväämmällä.
Sinällään demareilla on hyvä tilanne, ettei tilanne tv-tenttejä ajatellen paljon voi tästä huonontuakaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuskin Rinteen sairastelusta kannattaa salaliittoteorioita johdatella, vaikka suullinen ilmaisu ei Antin parhaita puolia olekaan. Selväsanaisen Jutta Urpilaisen vaihtaminen vaikeaselkoiseen Rinteeseen oli aikanaan todella rohkea riskinotto.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No en varsinaisesti mitään salaliittoa rakenna.

Tässä tuntuisi kuitenkin olevan vähän enemmän tolkkua, kuin Aallon vaihdossa vihreissä.
Se oli niin läpinäkyvä kikkailu, että vain naarmuton lasi voi olla läpinäkyvämpää.

Mutta kun kyse on politiikasta, niin mikään ei enää yllätä....ei mikään.

Perhesyyt alkaa olla niin "last season" näissä johdon vaihdoissa ja sairastumisista on tullut "uusi normaali"

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Marin ja avoimet rajat ? Toivottavasti ei enää ihan heti tule Tornion 2015
itämaiden tietäjien kaltaista uutta invaasiota. Marin ja muut omituisesti
islamia halaavat poliitikot päästäisivät kaikki Suomen sosiaalitoimiston
hoiviin täyshoitoon omien äänestäjien siirtyessä sijaiskärsijöiksi, kun
maailmaa humaanisti parannetaan...

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Suomessa ei edelleenkään ole pääministerivaalit vaan eduskuntavaalit! Annetaan kaikille ehdokkaille mahdollisuus! Ei välttämättä se oman puolueen puheenjohtajakaan saa eniten ääniä vaikka sääliääniä saisikin. Mikään ei vaadi sitä, että puolue asettaa pääministeriehdokkaaksi jonkun muun kuin puolueen puheenjohtajan. Laki ei sitä estä vaikka media hehkuttaakin puolueen puheenjohtajaa!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Puoluejohtajan ja pääministerin rooli pitäisi jo monestakin syystä erottaa toisistaan. Esimerkiksi pääministeriksi valittu puoluejohtaja voisi luopua puolueensa puheenjohtajan palliltaan.

Pää­mi­nis­te­rin ase­ma Suo­mes­sa on vah­vis­tu­nut pal­jon. Pe­rus­tus­la­kiu­u­dis­tus ja EU-jä­se­nyy­den tuo­mat teh­tä­vät ovat vah­vis­ta­neet pää­mi­nis­te­rin ase­maa.

Teh­tä­vä vaa­tii enem­män ai­kaa ja re­surs­se­ja. Val­lan­käyt­töä Suo­mes­sa on sa­mal­la kes­ki­tet­ty myös edus­kun­nal­le ja sitä kaut­ta puo­lu­e­joh­ta­jil­le enem­män.

Puo­lu­e­joh­ta­jan vas­tuul­la on aat­teel­li­nen, jär­jes­töl­li­nen ja vaa­li­työ, sekä puo­lu­een kan­na­tus­ky­sy­myk­set. Pää­mi­nis­te­rin vaa­ti­va teh­tä­vä glo­baa­lien ja kan­sal­lis­ten ky­sy­mys­ten pa­ris­sa ei sovi yh­teen puo­lu­e­po­mon roo­lin kans­sa.

Me­di­an ja jul­ki­suu­den roo­li on pää­mi­nis­te­ril­le en­tis­tä han­ka­lam­pi hal­li­ta. Pää­mi­nis­te­rin teh­tä­vä on nyt enem­män ko­ko­päi­väi­nen jul­ki­nen roo­li ver­rat­tu­na pa­rin­kym­me­nen vuo­den ta­kai­seen. Ole­tus on, et­tä pää­mi­nis­te­ri on koko ajan jul­ki­suu­den ta­voi­tet­ta­vis­sa.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Tässä nähtiin sitä vihervasemmiston peräänkuuluttamaa ilmastopolitiikkaa: joululomat vietetään vihelellen kaukomailla. Muistakaa vähentää lentämistä, me lennellään entiseen tahtiin, koska niin me ollaan tehty ennenkin!

Lopuksi toivon kaikille kansalaisille riemullista joulujuhlaa, ja Antti Rinteelle pikaista paranemista.

Toimituksen poiminnat