Jenkan tahti

Pekka Haaviston temppu kalahti omaan nilkkaan

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on nostattanut tänään keskustelua ja saanut laajaa mediahuomiota kommenteillaan Maaseudun Tulevaisuudessa. Haavisto ei sulkenut pois hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa ja sanoi, ettei pidä yhden puolueen demonisoinnista.

”Hallitusyhteistyön ratkaisevat asiat, eivätkä puolueiden nimet”, Haavisto sanoi.

Vihreiden riveistä on jo ehditty tyrmätä Haaviston kommentti ja lausuntoa on siteerattu useissa tiedotusvälineissä. Haavisto itse on pehmennellyt linjaansa sosiaalisessa mediassa sanomalla, että ”perussuomalaisten nykyinen linja ei anna vihreille mahdollisuutta olla samassa hallituksessa”.

Todellisuus on se, että Haavisto matkii lausunnollaan toisen oppositiopuolueen, vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin ja pääministeripuolue keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän aiempia kommentteja. Andersson kritisoi kysymyksenasettelua viime kuussa järjestetyssä EK:n vaalitentissä, jossa puoluejohtajilta kysyttiin halukkuudesta hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. 

”Kysymyksenasettelu ei koske puolueiden sisällöllisiä poliittisia kantoja, vaan tämä koskee yhteistyötä ja suhtautumista yhteen ainoaan puolueeseen. Ja minä en näe, että joidenkin puolueiden demonisointi olisi sisältökeskustelua eteenpäin vievä tapa”, Andersson sanoi tuolloin.

Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kommentoi tentissä samansuuntaisesti ja ilmoitti olevansa Anderssonin kanssa samaa mieltä. 

Haavisto onnistui saamaan puolueensa ja nimensä päivän poliittiseen keskusteluun, mutta hänen käyttämänsä keino ei ole tyylikkäimmästä päästä. Suora matkiminen on aika alkeellista. Kaiken huipuksi temppu kalahti Haaviston omaan nilkkaan, sillä hän joutui selventämään puheitaan jälkeenpäin.

Vihreät kommentoi Uuden Suomen kyselyssä syyskuussa, että puolueelle hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa ei ole mahdollista. EK:n vaalitentissä Haavisto ei kuitenkaan nostanut kättään, kun puoluejohtajilta kysyttiin, kuka ei ole valmis lähtemään hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Haavisto ei tosin tentissä puhunut yhden puolueen demonisoinnista, vaan sanoi tentissä näin:

”Jokainen puolue voi ilmoittaa vain omasta puolestaan, mitä aikoo tehdä. Vihreiden osalta tilanne on sellainen, että jos olisimme hallitusneuvotteluissa, vaatisimme hyvin tarkan hallitusohjelman. Jos siinä hallitusohjelmassa olisi rasistisia äänenpainoja, maahanmuuttokielteisyyttä, jos siinä hallitusohjelmassa suhtauduttaisiin kielteisesti vaikka kehitysapuun tai maailman köyhien auttamiseen, en usko, että se hallitusohjelma saisi vihreiltä tukea.”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

”Hallitusyhteistyön ratkaisevat asiat, eivätkä puolueiden nimet” on julkinen vahvistus suomalaiselle systeemille, jossa kansa saa ensin äänestää mitä tahansa, ja puoluejohtajat sen jälkeen tekevät hekin mitä tahansa.

Hallitusneuvotteluista voi myös keväällä 2019 kävellä ulos mitä eriskummallisin ministerikoostumus selityksellä "tässä kävi nyt näin!"

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tämä kannanotto kertoo henkilöstä enemmän kuin hänen johtamasta puolueesta.

En ole koskaan ymmärtänyt politiikkoja jotka eivät hae yhteistyötä ja kompromisseja, vaan ajavat raivokkaasti omaa agendaansa. Pointsit tästä Pekalle.

Tällä yksisilmäisellä oman agendan ajamisella on saatu USA lähes sisällissodan partaalle ja Ruotsi hallituskriisiin kun ei haluta kommunikoida tai tehdä yhteistyötä "vihollisten" kanssa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

SEIS!!!! TÄYSKÄÄNNÖS!!!!

Twitterissä saatujen uusien ohjeiden mukaan emme sovikkaan samaan hallitukseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vihreät kävelivät puheenjohtajansa ylitse tässä asiassa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vihreätkin siis äärijärjestö kun sovitteleva Haavisto teilattiin.

Elis Aspelin

Selvähän se on, että Vihreät korkeintaan käyvät kääntymässä hallitusneuvotteluissa. Seuraava hallitus päättää lisäydinvoiman rakentamisesta ja hävittäjähankinnoista.

Sama tietenkin koskee myös Vasemmistoliittoa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

(Vihreiden Sakari Koutilla oli kirjoituksessaan moderointi päällä, joten kirjoitan saman tänne.)

Yritän tässä nyt sanoa sen ehkä monen huulilla olevan, minkä kait pitäisi olla itsestäänselvä perusongelma.

Eiköhän se problematiikka vihreiden ja perussuomalaisten välillä ole puolueiden sekundääriaiheissa ja kannattajakunnan ajattelussa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja populismin akselilla.

Vihreillä puolueen nimellisesti primäärinen asia on ympäristönsuojelu, mutta sen ympärille on tullut liberaalin äänestäjäkunnan muitakin tärkeitä aiheita, kuten sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja arvoliberalismi.

Persuilla on sittemmin valtaan noussessa halla-aholaisuudessa ollut primäärisenä aiheena maahanmuutto, sekä sitten sekundäärisemmin joukko muita populistisia tai konservatiivisia kysymyksiä, kuten populistinen vastustus joissain nihkeiksi koetuissa ympäristöasioissa ja joidenkin ajamat esimerkiksi avioliittoa koskevat konservatiiviset kannat.

Primääriaiheissa siten tuskin on mitään ristiriitaa, suurempi ongelma on sekundääriaiheissa ja suvaitsemiskulttuurien konfliktissa.

Jos nämä lähtökohdiltaan (vihreät) tai realistisesti (persut) yhden asian puolueet oikeasti haluavat edistää primääriaiheitaan, epäilemättä mahtuvat hallitukseen oikein hyvässä sovussa. Ongelma tietenkin on, että juuri ne sekundääriaiheet ovat ne, minkä avulla puolueet laajentuvat yhden asian puolueista laajaa kannatusta saaviksi kansanpuolueiksi, kun äänestäjät eivät äänestä vain primääriaiheiden mukaan.

Toimituksen poiminnat