Jenkan tahti

Jyrkkä lasku kokoomukselle – Orpon pääministerihaave karkaa

  • Taulukko osoittaa puolueiden paikkaennusteet Jukka Mannisen selvityksissä lokakuusta joulukuuhun. Kuva: Ellun Kanat / Uusi Suomi
    Taulukko osoittaa puolueiden paikkaennusteet Jukka Mannisen selvityksissä lokakuusta joulukuuhun. Kuva: Ellun Kanat / Uusi Suomi

Kokoomuksen pääministerihaaveen yllä leijuu nyt synkkiä pilviä. Viestintätoimisto Ellun Kanojen tuoreimmasta eduskuntavaalien paikkaennusteesta paljastuu selvä laskeva trendi kokoomuksen kohdalla. Vaikka edelleen kokoomuksen paikkamäärän ennustetaan nousevan verrattuna nykyiseen, se tärkein eli pääministerin paikka on karannut entistä kauemmaksi.

Ellun Kanojen ennusteen tehnyt tutkimusjohtaja Jukka Manninen sanookin ennusteessaan suoraan:

”Kokoomukselle voi näissä vaaleissa ennustaa joko vahvaa tai heikkoa hopeaa.”

Mannisen lausuntoa voi pitää sikälikin painokkaana, että hän on aiemmin työskennellyt kokoomuksen puoluetoimistossa.

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on tällä hetkellä todennäköisin pääministeri. Sdp:n paikkamäärä on laskenut yhdellä paikalla tuoreimmassa ennusteessa, mutta kokoomuksen ennustettu paikkamäärä tipahti jyrkästi peräti neljällä paikalla kuukauden aikana.

Tuoreimmassa ennusteessa Manninen on huomioinut uutena Alman ja Ylen kannatusmittaukset – Helsingin Sanomien uusinta gallupia ei ole vielä julkaistu.

Kokoomuksen kannatus on laskenut hieman, mutta paikkamäärä on pudonnut jyrkemmin vaalipiirien matematiikan vuoksi.

Sdp ja kokoomus taistelevat kynsin hampain suurimman puolueen asemasta kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Vasemmistoliiton tavoitteena on punavihreä hallitus ja puolue pitää kokoomusta epätodennäköisenä hallituskumppanina. Tuoreimmassa ennusteessa vihreät on nostattanut paikkamääräänsä ja Mannisen mukaan ”mahdollisuuksia voi olla vaikka mihin”. Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton yhteinen paikkamäärä on ennusteessa 86 paikkaa.

Näin ollen jos kannatus riittää ja sopivat apupuolueet löytyvät, kokoomus saattaisi jäädä vaalien jälkeen oppositioon toiseksi suurimman puolueen paikalta. Tätä riskiä ei luonnollisesti olisi, jos Petteri Orpo olisi muodostamassa hallitusta.

Sopiva hallituskumppani sdp:lle voisi hyvin olla nykyinen pääministeripuolue keskusta. Sekä keskustan että sdp:n kenttäväki suhtautuu myönteisesti ajatukseen punamullasta – demareiden tapauksessa viherpunamullasta.

Aina on toki mahdollista sekin, että sinipunahallitus tulee, olipa sdp:n ja kokoomuksen järjestys kumpi tahansa. Tosin puolueiden verolinjauksissa on suuria periaatteellisia eroja, mikä vaikeuttaa yhteisnäkemyksen löytymistä.

Orpo itse on sanonut, että kokoomuksen varsinainen vaalikampanja alkaa vasta ensi vuoden puolella. Olisikohan herätyksen paikka jo nyt?

Toisaalta kokoomuksen loppukiri on yleensä kova, minkä Manninenkin laskee yhdeksi mahdollisuudeksi kääntää tilanne.

”Kolme asiaa voi muuttaa tilannetta: 1) sdp:lle tyypillinen kannatuksen lasku, 2) vihreiden nousu, joka alkaa näkyä myös sdp:n paikkamäärässä ja 3) kokoomuksen kampanjakiri”, hän arvioi.

Tuoreimmassa Ylen gallupissa vihreiden kannatus pompahti, kun taas sekä sdp:n että kokoomuksen kannatus laski. Vihreille oli Ylen mukaan siirtynyt uusia kannattajia sekä vasemmisto-oppositiota että kokoomusta aiemmin kannattaneilta.

Jos sdp onnistuu säilyttämään nykyisen kannatustasonsa ja vihreät jatkaa nousuaan, Petteri Orpo saattaa lentää ensi vaalikaudella oppositioon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vaaleihin on vielä aikaa ja Rinteen populismi rajuine menonlisäyksineen käy yhä kyseenalaisemmaksi päivä päivältä.

Kansalaiset tuskin ovat niin tyhmiä, että SDP:n kuluttajansuoja äänestäjille jäisi huomiotta mahdottomin vaalilupauksin.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Joskus puhuttiin siitä, että Rinteen ei kannata tehdä mitään, jotta kannatus nousisi. Nyt hän on tehnyt jotain, antanut vaalilupauksia. Ja tosiaan aika hurjiakin sellaisia...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei Rinteen lupaus sadasta eurosta pien-eläkeläisille niin kovin hurja ole. Kun miettii vähän sitä asiaa, niin eivät ne pienituloiset eläkeläiset voi sillä eläkkeellään kuitenkaan elää, niin että he saavat sitten muuta apua, kuten avustusta asumisessa ja kaikenlaista muuta. Kun ja jos Rinne toteuttaa vaalilupauksensa, se merkitsee sitä että niistä muista tuista eläkeläisille karsiutuu ihan luonnollisesti osa pois.

Valtiolle tämä Rinteen vaalilupaus ei siis maksa mitään, mutta eivätpä eläkeläisetkään siitä mitään hyödy. Ainut hyötyjä on siis SDP, joka kasvattaa äänimääräänsä ja häviäjiä ovat muut puolueet, ennenkaikkea kokoomus, jonka puheenjohtaja Orpo on mennyt vielä pahasti möhlimään, kritisoimalla ankarasti tätä Rinteen mukamas liian anteliaasti tarjoamaa apua kaikkein heikoimmassa asemassa olevia kohtaan.

Kokoomuksen suhtautumisesta köyhiin ihmisiin antaa selkeän kuvan se että vaikka köyhien elämän helpottominen on sen mielestä valtiontalouden kannalta mahdoton ajatus, niin rikkaille tulevat verohelpotukset eivät kokoomuksen mielestä sitä kuitenkaan ole.

Fakta on se että köyhille annettu raha lähtee varmuudella kiertoon Suomessa ja se koko raha elvyttää Suomen talouselämää, kun taas rikkaille suunnatut verohelpotukset lähtevät pois Suomesta, investointikohteisiin eri puolilla maailmaa.

Mutta kuten edellä osoitin, Rinteen köyhäinapu ei suinkaan elvytä kansantaloutta, sillä sen minkä valtio toisella kädellä köyhille antaa, sen se ottaa köyhiltä pois toisella kädellä. Kansantalous ei siis Rinteen vaalilupauksista hyödy, eikä valtiontalous siitä kärsi.

Kokoomuksen rikkaille suunnatut verohelpotuksetkaan eivät Suomen taloutta piristä, mutta valtiontalous siitä kyllä ihan varmasti kärsii.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko Vastaus kommenttiin #9

Samaan arvioon olen itsekin päätynyt. Uskomattominta kuitenkin on, että SDP ja Rinne eivät edes osaa kertoa laskelmistaan ja eivät myöskään pääse mediaan esittämään laskelmiaan. Voisivat halutessaan vaikka maksaa sanomalehden etusivun, jossa asia selvitetään, mutta ei mitään.

Jos puolue ja puheenjohtaja ovat näin kyvyttömiä, ei heitä kannata äänestää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #9

Samaa sarjaa, kuin vaalien 1987 SDP:n Erkki Liikasen suurella suulla annettu vaalilupaus kolminkertaistaa lapsilisät.

Nooh.. SDP sai tuolloin hallituspaikkansa ja Suomi hirvittävän lamansa 1990- luvun alussa demari Koiviston hallitun rakenneuudistuksen seurauksin. Koiviston hallittu karkasi todellisuudessa täysin hallitsemattomaksi sekoiluksi varsinkin v. 1987 - 1991.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

Se oli kyllä kokoomuspääministeri Harri Holkerin hallittu rakennemuutos.

Koivisto kyllä hommasi Holkerin pääministeriksi sen takia kun suuttui Suomisen ja Väyrysen kassakaappisopimuksesta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #29

Tuota nyt kylläkin Vihavaisenkin tulisi perehtyä ajan tapahtumiin ja päätäntään. Koiviston päähän pinttymä se hallittu rakennemuutos oli - Holkeri joi vain kahvia ja jakoi julkisesti kalareseptejä.

Demareiden tyypillinen piirre on vastuuttomuus ja omien mokien sälyttäminen muille vaikappa valehtelemalla leveästi ja posket punastumatta.

Liikanen joka tapauksessa lupasi kolminkertaistaa lapsilisät, mutta todellisuudessa lapsilisiä jouduttiin leikkaamaan, eivätkä ne ole reaalisesti vieläkään v. 1987 tasolla kiintein hinnoin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #30

"Liikanen joka tapauksessa lupasi kolminkertaistaa lapsilisät, mutta todellisuudessa lapsilisiä jouduttiin leikkaamaan, eivätkä ne ole reaalisesti vieläkään v. 1987 tasolla kiintein hinnoin."

Liikanen hommasi silloin demareille vaalivoiton halvalla populismilla, mutta samalla tavoin ne vaalivoitot on aina hankittu. Se on tällaista tämä demokratia.

Koivisto oli kyllä kuuluisa synkistelijänä, kuten myös tämä nykyinen presidenttimme oli, ennenkuin päätti pyrkiä presidntiksi. Siinä pyrkimyksessään Suomen presidentiksi Sauli Niinistö on käyttänyt järjestelmällisesti populistisia metodeita, hankkien kannatusta sillä tavalla vasemmalta ja oikealta, jopa ääerioikealta, kuten persujen leiristä.

Sauli Niinistö on esimerkki siitä miten populisti ei välttämättä ole aina ihan huono. Se vain on realiteetti ettei ilman populismia voi saada poliittista kannatusta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #33

Mitä se sitten lopulta maksoikaan se demareiden ääliöpopulismi v. 1987 ?

Oliko kaiken väärti ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #35

Populismi tulee aina kalliiksi, niin tuli myös Kataisen populismi kalliiksi ja kaikki populismi mitä politikot joutuvat harrastamaan tulee kalliiksi.

Kansa sen kaikki maksaa, mutta nehän niitä populisteja tahtoo ja siksi ne niitä äänestää.

Toinen paha vika politiikoissa on se että ne aina suosii hyvätuloisia, koska ovat itsekin hyvätuloisia, se tulee myös kansakunnalle kalliiksi kun väki lakkoilee ja mellakoi kadulla, kuten nyt Ranskassa.

Ne jotka nyt Ranskassa mellakoi eivät oikeasti ymmärrä paskaakaan siitä mitä ovat aikaansaamassa, mutta se kaikki johtuu siitä että hyväosaiset on niin ahneita, niille ei riitä oma osuutensa kakusta, vaan ne haluaa koko kakun ja politikot aina suosii hyväosaisia, myös vasennistopolitikot, mutta erityisesti tietenkin oikeistopolitikot.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #38

Kataisen ääliöpopulismin valtiovarainministerinä olivat nimet Urpilainen ja Rinne.

Julkisia menoja nämä valtionvarainministerit lisäsivät velkarahoin ja veronkorotuksin n. 20 miljardia euroa vain yhden vaalikauden aikana täysin ilman mitään talouskasvua tai sen kummempaa ideaa taloudenhoidosta. Julkinen velkasumma ja tulevien sukupolvien verotus kasvoi yli 50 miljardin euron verran.

Urpilainen kävi jopa verenmaksajien rahoin maksetun valokuvaajan kera esittämässä Kreikka takuutusten allekirjoitusteatteria Varoufakiksen kanssa, jossa ei itse asiassa allekirjoitettu mitään, vaan petettiin omia äänestäjiä.

Siitä vain sitten nostelemaan hattuja kilvan hyvistä ansioista, hyvät demarit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

"Urpilainen kävi jopa verenmaksajien rahoin maksetun valokuvaajan kera esittämässä Kreikka takuutusten allekirjoitusteatteria Varoufakiksen kanssa, jossa ei itse asiassa allekirjoitettu mitään, vaan petettiin omia äänestäjiä."

Kansa ei ymmärtänyt miksi Kreikka piti pelastaa ja demareiden piti teeskennellä ja näytellä ja bluffata, siinä esitettiin tosiaan ala-arvoista näytelmää ja Jutta joutui pääosaan, oli siinä tieten tahtoen. Onneksi Jutta sitten syrjäytettiin vähemmän populistisen Rinteen toimesta.

Minä olen tosin Rinteelle ikuisesti kiitollinen siitä että hän ajoi lain, jonka mukaan eläkeläisten ei tarvitse maksaa kalastuksenhoitomaksuja. Se on pieni raha, mutta niin hyvä mieli siitä tuli.

--------------------------

Kaikki edellytykset järkevään Eurooppalaiseen talouspolitiikkaan näyttävät kuitenkin katoavan, kun italialaiset äänestivät populistit valtaan ja Ranskassa roskaväki riehuu kadulla, Putinin rahoittamana ja innoittamana, kun Macton yrittää panna talousasioita reilaan.

Yksi tekijä joka vie pohjaa kaikelta järkevältä politiikalta Euroopassa, on paremman väen ahneus ja piittaamattomuus niistä jotka eivät pärjää yhtä hyvin kuin he itse. Katkeruus ajaa tyytymättömät häviäjät kadulle riehumaan ja heitä käyttävät hyväkseen omien tavoitteidensa ajamiseen niin populistit kuin Putinkin.

Putinin tavoite on tietenkin heikko ja hajanainen Eurooppa ja tätä tavoitettaan Putin ajaa rahan voimalla ja trollitehtaidensa voimalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #48

Vaalien lähestyessä demareiden todellisuudentaju himmenee.

Ulf Sundkvistkin tuomittiin perusteetta punaoääoman rahamassin päältä tötkein väärinkäytöksin ja demarijohto yritti armahtaa erään maan suurimmista taloushuijareista kautta aikojen omin järjestelyin ?

Miten on muuten Rinteen talousrikoshistoria ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #52

"Miten on muuten Rinteen talousrikoshistoria ?"

Rinne on ainakin taitavasti osannut peittää taloushistoriansa rötökset, niitä ei ole ainakaan julkisuudessa esitelty. Joko ne on taitavasti suoritettuja rötöksiä, tai niitä ei ole.

Demarit eivät ole mitään enkeleitä, mutta heidän politiikkansa on vähemmän huonoa kuin oikeistopuolueiden. Vähemmän köyhän kyykyttämistä, pienemmät tuloerot ja omaisuuserot, vähemmän protesteija kadulla, vähemmän poltettuja autoja ja rikottuja ikkunoita ja ryöstettyjä kauppoja Ranskan mallin mukaisesti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #53

No voi taivaan vallat tätä Ajatusten Tonavaa.

Ranskan veroaste on maailman korkein, kuin myös julkisten menojen määrä Suomen ohella.

Missä sitä köyhiä kyykytetään, jos julkisten menojen määrä on n. 60 % / BKT ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

"Missä sitä köyhiä kyykytetään, jos julkisten menojen määrä on n. 60 % / BKT ?"

Yrittämättä leikkiä minkäänlaista asiantuntijaa, tai ilman että väittäisin että minulla on hallussani yhtään asiaan liittyvää faktaa, kysyn vaan että tietääkö kukaan mihin ne julkiset varat käytetään?

Mahdollisuuksia on monta.
1) Tappiollisten valtionyritysten pönkkääminen
2) Tappiollisten yksityisten yritysten pystyssä pitäminen
3) Yliraskas virkamieskunta, johon kuuluu myös paljon eliittiä, missä palkat on hyvät ja edut, kuten eläke-edut ja muut edut huomattavat.
4) Korruptoitunut julkinen talous, jossa paljon rahaa kuluu virkamieskunnan ja kaikentasoisten politikkojen lahjontaan ja mitään ei tapahdu ilman näiden suojelurahojen maksamista.

Jääkö mitään köyhille`?
Ovatko köyhät millään tavalla tärkeitä tässä systeemissä, ennenkuin he lähtevät kadulle räyhäämään, polttamaan autoja ja särkemään ikkunoita.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #9

LOL
Kerrankin samaa mieltä Arton kanssa.
Rinne ja ranskan presidentti laskevat molemmat, että köyhän peittoa voi lisätä toisesta päästä ja leikata toisesta.

Ja Kokoomuksen polititiikka on edellen; Minä!, Minun!, Minulle! - ei koskaan "me".

Sinun kirjoituksesi ei ole mielipide vaan fakta!

Henry

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Ja taas Uusi Suomi on jakamassa ministeripaikkoja vihervasureille ennekuin vaalit on edes pidetty. ---- Markku Huuskon mieliaihe ja varmaan hänen ohjauksella julkaistu kirjoitus.

Tälläsella "ennustelulla" on se nurja puoli, että ne osittain toteutuvat.
(Olen sitä miletä, että lehdistön polittinen ohjailu tulisi lailla kieltää. Mitä??)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

"Olen sitä miletä, että lehdistön polittinen ohjailu tulisi lailla kieltää."

Täydellinen lehdistösensuuri siis.

Onko tämä perussuomalaista politiikkaa?

Tietenkin johdonmukaista olisi että seuraavassa siirrossa Suomen uutisille annettaisiin yksinoikeus ja kokonaisvastuu uutisten levittämisen suhteen.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #27

Lehdistön ensisijainen tehtävä on välittää uutisia. Eikä tehdä uutisia!

Toissijaisesti lehdistö myös analysoi uutisia - myös polittisia uutisia.
Analyysin lisäksi poliittiset mielipiteet ovat tietysti sallittu, mutta ne on selvästi ilmaistava, että ne ovat mielipiteitä eivätkä uutisi.

Valitettavasti poliitisten mielipiteiden esittäminen uutisina tulee Suomeen "isosta maailmasta". Esim. USAssa on uutiskanavia, joiden tehtävä on pelkästään aivopestä kansalaisia äänestämään määrättyä puoluetta. MINUN MIELESTÄ Suomeen ei tällästä käytäntöä saa tuoda. Lehdistöllä on paljon isomi "megaphooni" käytettävissä kuin kenelläkään muulla jaa siksi sen täytyy tuntea demokratian säännöt ja noudattaa niitä.

Jaana Pelkosen kirjoitus on hyvä siinä mielessä että se uutisoi puolueiden kannatuslukuja, mutta huono siinä mielessä, että se spekuloi tulevan hallituksen misterilistalla. Olen ennenkin kommentoinut USn vastaavan päätoimittäjan kirjoituksia, koska ne ovat liian vahvasti kallellaan määrättyyn suuntaan.

Arto, viimeinen lause konnentissasi on täyttä hölynpölyä.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Kuulehan sie kiiski!

On se kumma, että ihmiset ovat tyhmyyttään äänestäneet jo yli 100 vuotta demareita, minkä vuoksi Suomi onkin tänä päivänä pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, missä kansalaisella on kohtalaisen hyvä olla. Myönnän toki, että ei vieläkään ihan kaikilla.

Kokoomusta (lue porvareita) äänestämällä olisimme nykyisin köyhä saksalaissuvun johtama kuningaskunta, jos sitäkään!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On se kumma, että ihmiset ovat tyhmyyttään äänestäneet jo yli 100 vuotta demareita, minkä vuoksi Suomi onkin tänä päivänä pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta"

SDP vieläkin kehuu kuinka saivat aikaiseksi 8 tunnin työpäivän ja siihen sdp:n saavutukset loppuvatkin, nykyään ajavat Suomeen halpatyövoimaa ja kallista maahanmuuttoa. Samaa ajaa kyllä kokoomuskin mutta on luonnollista ettei kokoomus aja kansalaisten ja veronmaksajien etua, ei ole tuollaisia koskaan luvannutkaan toisin kuin sdp.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ai Suomen hyvinvointi on vain demareiden ikioma juttu ja saavutus.

Demarit suosivat käytäntöjä ja päätöksiä, joilla nykyinen hyvinvointi maksatetaan kokonaan vielä syntymättömilläkin ja tulevilla sukupolvilla.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Niin katoavaista voi olla tuo gallupit johtavalle oppositiopuolueelle, todellakin mitä tahansa voi sattua.
Näihin aikoihin joulukuussa 2014 oli silloisella johtavalla oppositiolla Keskustalla 26,7 % gallup kannattus mutta vaaleissa oli 21,1 % todellinen kannatus oli tippunut 5,6 %
Nyt gallujohdossa olevan SDP-n johto 21,5 %-lla on hyvin ohut jos on laskeva trendi niin kaikki kortit on vielä katsomatta kevään vaaleihin mennessä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Mielenkiintoisinta tulevissa vaaleissa on äänestysprosentti. Kun suomalaiset ovat huonoja hyppäämään muutokseen ja se tavallisin vaihtoehto ketä äänestää tässä kohtaa eli sdp:n keulakuva on joku epäkarismaattisin kuviteltavissa oleva pystyyn nostettu klisee Impivaaran ajoilta (ay - demari) niin mitä pirua sitä sitten tulisi äänestää ? (vaikka huomattavan moni jakaa perussuomalaisten arvot ei silti suomalainen luonne suostu heitä äänestämään ja vihervassaripiiperöt ja kokoomus ovat mahdottomuus jotka nojaavat vähän ajatteleviin nuoriin tai jälkimmäisessä puhtaaseen mielikuva assosiaatioon jostain menestyjästä) ...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olisi outoa jos suomalainen keskiluokka joka koostuu pääosin palkansaajista herää huomaamaan millaista veropolitiikka Orpo ja kokoomus ajaa. Orpo ilmoitti kokoomuksen tavoitteeksi sirtää verotuksen painopistetettä tuloverotuksesta kohti kulutusveroa, suomennettuna tämä tarkoittaa verotuksen siirtämistä progressiivisestä verotuksesta kohti hyvätuloisia suosivaa tasaveroa ja tästä suunnanmuutoksesta kärsivät eniten pieni-ja keskituloiset kansalaiset jotka muodostavat kansalaisten enemmistön. Tätä tosiasiaa kun Rinne tuo julkisuudessa esille tarvittavan selväsanaisesti pääministerius on taattu.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Sääli että Keskusta on ideologisesti mahdoton monelle äänestää.
Hieno tarina koskien Anne Bernerin lähtöä eduskuntavaaliehdokkaaksi. Helsingin työmaan kuppilassa oli puhuneet että Berner lähtee ehdokkaaksi niin pöydässä riemunhihkaisuja kuulunut että kerrankin hyvä ehdokas. Sitten joku kysynyt että mihin puolueeseen ja kun vastaus ollut keskusta niin syvä hiljaisuus..

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Vaalitulos 2019 . Noin 22% kesk. Noin 22% kok. Noin 17 % sdp . Noin 8% persu . Noin 8%kd . Noin 8% vihr. Noin 8% vas. Noin 5%rkp .

-+2 virhemarginaali .

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Jälleen uusi spekulointi tulevista vaaleista ja tulevasta pääministeristä. Näitä sopii 13 tusinaan.
Viihdearvonakin nämä ovat jo kärsineet inflaation.......seuraavaa odotellessa....

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Pekka Haavisto on seuraava pääministeri. Vihreät nosti kannatustaan välittömästi Haaviston tultua puikkoihin. Ihan selvää jytkyä tässä valmistellaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

!Pekka Haavisto on seuraava pääministeri. Vihreät nosti kannatustaan välittömästi Haaviston tultua puikkoihin. Ihan selvää jytkyä tässä valmistellaan.!

Pekka sopisikin pääministeriksi harvinaisen hyvin. Kokemusta politiikasta on kertynyt ja myös kansainvälisestä politiikasta.

Haavisto sopisi henkilönä paremmin pääministeriksi kuin Rinne.

Ehkä Haavistolle aukeaa paikka pääministerinä jonkinlaisena kompromissiratkaisuna, kun hän luopuu vihreiden puheenjohtajan tehtävistä kesällä.

Voisi kuvitella että Haavisto pystyisi persoonansa avulla ja suosionsa voimalla, selä poliittisen kokemuksensa turvin viemään eteenpäin niitä ratkaisuja ja raken teellisia uudistuksia, joitka viime vaalikaudella jäivät Sipilän hallitukselta puolitiehen.

Haavisto voisi myös lopettaa kokoomuksen hallituskausilla jatkuneen yhteiskunnallisen eriarvoistamisen politiikan, köyhien kyykyttämisen, joka voi pitkään jatkuessaan johtaa vakaviin seurauksiin ja yhteiskuntarauhan rikkoontumiseen, mikä on tapahtunut nyt Ranskassa.

-----------------

Jotta vihreät saisivat vaalivoiton, ja Haavisto saisi pääministerin hillotolpan, vihreiden on kuitenkin tehtävä ensin vaalityötä ja luvattava vaalikarjalle yhtä ja toista sellaista mitä ei aiota toteuttaa ja vaiettava visusti niistä rakennemuutoksista joita joudutaan tekemään.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Se olis Suomen tuho jos Haaviston jotkut pöljät äänestäs keulille
. Esim Venäjän ja lähi-idän maiden johtajien kanssa lähes mahdoton homoseksuaalin kommonikoida .
Iso osa järjissääm olevista Suomen kansalaisista häpeäis silmänsä päästä jne. Katastrofi pelkkä ajatuskin .

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Esim Venäjän ja lähi-idän maiden johtajien kanssa lähes mahdoton homoseksuaalin kommonikoida ."

Veikkaanpa että niissä maissaon homoja saman verran kuin muualla ja myös vallan kahvoista kiinni pitäviä homoja, eivät vain ole tulleet ulos kaapeistaan, kuten Haavisto. Tukea voi siis Haavistolle tulla ja kavereita löytyä myös hyvin yllättäviltäkin tahoilta.

Saksan valtapuolue valitsi juuri puhenjohtajakseen naisen, toisen kerran peräkkäin. Eikö se yhtään epäilytä? Haavisto on sentään mies. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Haavisto juuri antoi tiedonannon, että ei välttämättä sulje ulos persuja hallituskumppanina. Haavisto ilmeisesti aikoo pääministeriksi, Orpo ei.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #65

Se kumppauus edellyttäisi kyllä melkoista muutosta persujen politiikassa ja retoriikassa.

Niihin ehtoihin ei Halla-aho voi taipua, paitsi jos asettaa tilepäisen hillotolpan, eli ministeripaikan, etusijalle, eikä piittaa siitä että menettää äänestäjänsä.

Se merkitsisi sitä että persut jäisivät taas ilman kotia, jos persujen nykyjohto siis hylkäisi heidät ja siirtyisi Haaviston leiriin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #67

Hallitusohjelma on aina kompromissin tulos.
paitsi että pienpuolueet, joita tarvitaan, saavat usein edustustustaan suuremman osuuden ministerinsalkuista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #70

"Hallitusohjelma on aina kompromissin tulos."

Mitä persut eivät valitettavasti ymmärrä ja vaativat että heidän puolueensa ohjelma on toteutettava sellaisenaan.

Jos niin ei tapahdu kuin mitä persut haluaa, Halla-ahosta tulee seuraava petturipuheenjohtaja, joka menettää kannatuksensa väen keskuudessa.

Vaan ei se mitään, kun puolueessa kyllä riittää uusia hillotolpille pyrkijöitä, jotka kyllä taas lupaa mitä persukansa haluaa. Esimerkiksi tämä yksi kaima, joka tännekin palstalle ahkerasti kirjoittelee vaikka mitä puutaheinää.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei ole ja Haaviston varaan hypetys on kaukaa haettua. Toki Haaviaston johtamana Vihreät saavat paremman vaalituloksen, kuin Touko Aallon johtamana, mutta ehdokasasettelu tulee ratkaisemaan sen saako puolue enemmän vai vähemmän edustajia eduskuntaan verrattuna edellisiin vaaleihin (ihan jokaisessa puolueessa).

Gallupit vielä tässä vaiheessa voi tyystin unohtaa.

Itse veikkaan, että maaliskuussa 2019 moni ihmettelee kuinka paljon galluppien kannatusmuutoksia onkaan tapahtunut muutamassa kuukaudessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Itse veikkaan, että maaliskuussa 2019 moni ihmettelee kuinka paljon galluppien kannatusmuutoksia onkaan tapahtunut muutamassa kuukaudessa."

Veikkaus on veikkaus. Muutosta voi toki tulla, mihin suuntaan tahansa, Yksi vaihtoehto kuitenkin on ettei tästä eteenpäin suuria muutoksia enää tule.

En itse harrasta veikkausta, esitin vain vaihtoehdot.

Mutta toki veikkailulla on sellainen vaikutus että myös julkistetut veikkaukset voivat vaikuttaa lopputulokseen ...... vähän. :)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #28

Kommenttini oli vastaus # 10, mutta tottahan turiset. Veikkaus on veikkaus. Äänten laskun jälkeen olemme varmoja osuiko veikkaukset kenelläkään oikeaan ja kuinka tämän hetkiset gallupit kestivät tulosten julkaisupäivänä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, että ymmärtää kokoomuksen saavuttavan seuraavissa vaaleissa korkeintaan kakkossijan.

Se, mitä kokoomuksen sen jälkeen pitäisi tehdä jakaa varmasti mielipiteitä. Henkilökohtaisesti olen sillä kannalla, että ei missään tapauksessa hallitukseen. Seuraavat neljä vuotta kiltisti "valistaen" oppositiossa, minkä jälkeen seuraavissa vaaleissa suurella vaalivoitolla pääministeripuolueeksi, yrittämään korjaamaan vasemmiston ja vihreiden vaalikauden aikana aikaan saamat tuhot.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kokoomuksen ongelma on siinä että presidentin taskussa oleva harmaa pieni hiirulainen Orpo ei kiinnosta juuri ketään. Hänessä ei ole yhtään mitään eikä hän osaa sanoa mitään, mitä ei ilmeisen selvästi ole etukäteen tarkastettu presidentillä. Kokoomuksella ei ole tällä hetkellä ketään kiinnostavaa henkilöä jolla olisi karismaa ja katu-uskottavuutta takanaan.

Stubb oli koko kansaa kiinnostava henkilö mutta häneltä puuttui rutkasti rohkeutta hoitaa paitsi kokoomuksen asioita, myös Suomen asioita. Stubb olisi muun muassa voinut ilmoittaa presidentille että hallituksesta katsottuna presidentti ei yksinään johda mitään, ja alkaa ajamaan Suomea Natoon. Niinistö jyrähti ja Stubb katosi.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Tuossa olet kyllä oikeassa, mutta mikäli seuraava vasemmistohallitus kestää neljä vuotta ( toivottavasti ei ), niin siinä ajassa jopa kokoomus ehtii löytämään pätevän ehdokkaan. Muihin puolueihin verratessa tuon ei kovin vaikeaa pitäisi olla.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Elina Lepomäki edustaa kokoomuksen tulevaisuutta ( toivottavasti).

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos kokoomus ei ole suututtanut Vapaavuorta, hän voi hyvinkin olla Suomen seuraava presidentti ja halutessaan jopa pääministeri, jos Orpo osaisi vetää johtopäätöksiä ja pyytää Vapaavuorta heti kehiin.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #21

Älä unta nää, Vapaavuoresta presidentti. On niin profiloitunut hesalaiseksi. Ei mitään jakoa presidentiksi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Demareissa nouseva tähti on Tytti Tuppurainen, jolla on mm. selkeät EU- ja Nato- sekä liikenneinfraa koskevat visiot. Demareiden miespoliitikot ovat jotenkin lässähtäneitä. Nähtiinhän se presidentinvaaliehdokkaiden asettelussakin. "En minä ainakaan ... mene sinä".

Tärkeää olisi nyt ennen vaaleja jokaisen äänestäjän hahmottaa mikä minkäkin puolueen linja tulisi seuraavassa hallituksessa olemaan. Tässä pitää tarkastella kaikkia alueita alkaen ulko-, turvallisuus ja puolustupolitiikasta, EU-politiikasta aina SoTe- ja koulutustpolitiikkaan saakka. Siis kaikkia hallinon haarojen alueita.

Jos puhutaan pelkästään gallupnumeroista, niin se ei vielä paljon kerro. Eikä niitä puolueiden linjoja enää niissä kaaottisissa vaaliväittelyissä saada selville. Vaaliväittelyt ovat puhdasta teatteria populististen punaisten ja vihreiden lappujen nostamisineen.

Se on vähän niin kuin Nato-galluppien julkaiseminen. Kovasti vertaillaan lukuja desimaalin tarkkkuudella ja lukujen muutoksia, sen sijaan, että mietittäisiin mitä Nato-jäsenyys oikeasti merkitsisi Suomelle. Niin, että myös ne, jotka ilmaisevat Nato-kantaansa gallupeissa, tietäisivät mistä on oikeasti kysymys. Vrt Brexit-äänestys.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

SDP 22%
kokoomus 20%
kepu 17%
vihreät 13%
persut 10%
vasemmistoliitto 9%
rkp 4%
kd 3%
siniset 2%

SDP joutuu ottamaan kepun tai kokoomuksen, jolloin vas jää pois.

Ennuste 56% punavihermultahallituksesta: SDP, kepu, vihreät, rkp. Lisäksi ehkä kd ja/tai siniset, jos enää keikkuu maailmankartalla.

Mikään ei muutu.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Mikään ei muutu." Mark on tässä asiassa hyvin lähellä totuutta.Valitettavasti.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Noilla kannatuksilla ei vasemmistohallitusta kyllä aikaan saada, mutta jos keskusta uhriutuisi tuohon mukaan, niin lähelle.

Kokoomukselle edelleen toive, että älkää lähtekö seuraavaan konkurssiin mukaan. Antakaa vihreiden ja vasemmiston "parantaa" maailma, kun sitä kovasti haluavat, ja tulkaa neljän vuoden päästä korjaamaan vahingot, mikäli se enää on mahdollista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Taantuma alkaa seuraavan hallituksen aikana, jolloin kepu pääsee ilkkumaan siitä että sattui olemaan hallitusvastuussa nousukauden aikana, ja seuraava hallitus taas laskukaudella. Jos kepu on mukana, odotan mikä on sen selitys työllisyyden ja talouden laskulle, ellei se vihdoin myönnä niiden johtuvan globaalista taloussuhdanteesta.

Neljän vuoden kuluttua ei nousukausi ole vielä alkanut. Vain tuurilla nousukausi alkaa kahdeksan vuoden sisään.

Työllisyyttä voidaan nostaa nousukauden lisäksi tekohengityksellä, kuten Sipilä nyt on tehnyt. Esimerkiksi sallimalla orjatyön talous ja työllisyys kohenisi kohisemalla, ja juuri siihen suuntaan Sipilä on hallituksineen kulkenut.

Siinä ei ole mitään kestävää.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #31

Eikös tuo kaikki ole seuraavan hallituksen vastuulla, vai joko nyt alkaa nykyisen hallituksen syyllistäminen seuraavan, oletettavasti vasemmistohallituksen, toimista?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #34

Hallitusten toimintamahdolliasuuksia määrittelee globaalit taloussuhdanteet. Nykyisen aikana on noususuhdanne, seuraavalla (ja ehkä sitä seuraavalla) on taantuma.

Sipilä ottaa röyhkeästi kunnian globaalitalouden tilasta omalle hallitukselleen. Ja yrittää vielä saada buustia orjuuttamisen suuntaan menneistä työllisyystoimistaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #37

"Sipilä ottaa röyhkeästi....."Etlan tutkimuksen mukaan puolet ko asiasta on hallituksen toimien ansiota ja puolet kansainvälistä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #39

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos siis, varsinainen puolueettomuuden pesä...

Mutta totta kai työttömyys voidaan vaikka poistaa kokonaan ja talous saataisiin rakettimaiseen nousuun, jos orjuuteen palattaisiin Suomessa. Siihen suuntaanhan Sipilän hallitus on meitä vienyt, ja niistä tempuista tuo hallituksen osuus on peräisin.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #37

#37

Jos ja kun vasemmisto saa Suomessa kaiken vallan seuraavissa vaaleissa ( vitsi vitsi ), niin mitä taloudelle ym. tapahtuu sen jälkeen?

Edit.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #45

Riippuu globaalitalouden tilanteesta. Samalla tavalla kävisi jos oikeisto olisi vallassa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vaalit tulee ajallaan, hallitus tulee taaplaamaan antitavallaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos ei vasemmisto uskalla esittää/toteuttaa, että suuryritysten ja muun ison mammonan verot nostetaan EUn keskimääräiselle tasolle, ei rahat riitä köyhien auttamiseen.

Minun veikkaukseni: Ei uskalla vaikka voittaisivat ja jatkavat samaa porvaripolitiikan rakentamista, mihin se jäi Kataiselta ja Sipilältä.

Henry

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

"Ellun kanojen" analyysi. Nimi kertoo kaiken.

Matti Simonaho

Nykyään Suomalaiset eivät äänestä galluppien mukaan, eikä sen mukaan mitä sanotaan vaalien alla, vaan sen mukaan mitä on sanottu ja/tai tehty ja mitä on jäänyt sanomatta ja/tai tekemättä. Sieltähän se jokaisen poliitikon - ja lehtimiehen - CV löytyy.

Käyttäjän TimoErola kuva
Timo Erola

Tilanteessa on paljon samanlaisia piirteitä Ruotsin tilanteen kanssa. Vasemmistohallitus tarvitsee joko Keskustan tai Kokoomuksen apupuolueeksi, minkä näen aika epätodennäköisenä skenaariona. Vastaavasti porvarihallitus tarvitsee joko PS:n hyväksymisen mukaan tai jonkun vasemmistopuolueen apupuolueeksi. Orpolla olisi siis edelleen mahdollisuus koota porvarihallitus ja toimia sen pääministerinä, mikäli Rinne epäonnistuu hallituksen muodostamisessa. Tämä kuitenkin lienee aika mahdotonta viimeaikaisen aktiivisen siltojenpolttelun jälkeen.

Esim: Kok (41) + Kesk (37) + Ps (19) + KD (6) = 103 Haluttaessa tätä voisi vahvistaa RKP:llä (11).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On merkillistä, että sirpalepuoluemaassa Suomessa käydään yhä "pääministerivaaleja", jolloin suurimman puolueen puheenjohtajalle tarjotaan itsestään selvää pääministerin paikkaa. Tällainen järjestelmä johtaa siihen, että hallituksen kokoonpano ratkaistaan Säätytalon hallitusneuvottelujen "pitkien puukkojen öinä" kysymättä enää mitään äänestäjiltä.

Oikea tapa olisi se, että puolueet muodostaisivat ennen vaaleja mahdollisia hallitusblokkeja. Äänestäjien olisi syytä tietää jo ennen vaaleja, mitkä puolueet ovat valmiit hallitusyhteistyöhön. Hallitusta ryhtyisi sitten muodostamaan suurin hallitusblokki, ei yksittäinen puolue.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Oikea tapa olisi se, että puolueet muodostaisivat ennen vaaleja mahdollisia hallitusblokkeja."

Ja tällöin näiden blokkien on julkaistava poliittinen hallitusohjelmansa. Näin äänetäjät tietäisivä jo ennen vaaleja, mihin suuntaan blokit haluavat Suomea johtaa. Ei tarvitsisi äänestäjän arpoa ehdokastaan ja tehdä äänestypäätöstään pelkän pärstäkertoimen, mutun ja idealismin perusteella.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Nyt sitoutumattomana huomauttaisin, että pitäisi myös poliittisia spekulaatioita mietittäessä huomata perussuomalaisten galluptulos, joka on puolet vaalituloksista. Haavistokin on jo hyväksynyt perussuomalaiset
hallitusyhteistyöhön.
Minusta vakavampi perustuslaillinen ongelma häiritsee galluptehtailuja eli pääministerispekulaatio. Onko perustuslaissa kohta, jonka mukaan vain vaaleissa eniten ääniä saaneesta puolueesta valitaan tuleva pääministeri? Tavallisena perustuslakia kunnioittavana kansalaisena nykyisistä puolueitten puheenjohtajista parhaina pääministereinä näkisin Sipilän, Terhon ja Haaviston!

Käyttäjän josajantti kuva
Josa Jäntti

Rohkenen väittää, että useimmat ennusteet eivät ole ottaneet huomioon erästä suurta ryhmää - työeläkeläiset. He kaikki ovat kärsineet taitetun indeksin ( piti olla väliaikainen ) vaikutuksesta elintason laskusta kukin eläkkeelle jäämisvuodestaan lähtien - pahiten vuoden 1996 eläkeläiset. Työeläkeläisiä on 1 400 000 - kaikki ahkeria äänestäjiä. Heistä moni on kyllästynyt eläkkeensä ostovoiman heikentymisestä eivätkä siksi äänestä näissä vaaleissa uskolliseen, entiseen tapaansa. Se puolue, joka lupaa ja myös toteuttaa työeläkeindeksin muutoksen, tulee saamaan uuden jytkyn ! Yhä useampi puolueista on oivaltanut sen , että se on mahdollista toteuttaa ilman, että tarvitaan " syödä " eläkerahastoista vain pieni osa rahastojen ( yli 200 miljardia ) tuotoista ( v. 2017 14 miljardia ). Ne ovat olleet hyvät pitkällä aikavälilläkin/TELA. Samalla " fiksuimmat " puolueet oivaltavat työeläkkeiden korotusten elvyttävät vaikutukset. Lisää verotuloja, kulutusta ( + alv ) , uusia työpaikkoja ( esim. vanhusten hoivapalveluja yms. ), ja niistä edelleen lisää verotuloja ja työeläkemaksuja.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Josa olet aivan oikeassa! Laitan linkin kommentistasi facebookin jos sopii!

Toimituksen poiminnat