Jenkan tahti

Vihreissä vainoava temppu kutistaa Outi Alanko-Kahiluodon mahdollisuudet

Vihreiden erikoisen ja poikkeuksellisen pätkäpuheenjohtajakisan mainingeissa on noussut esiin kysymys siitä, miksi kisan ainoa virallinen ehdokas, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, loistaa poissaolollaan kuumimmissa nimispekulaatioissa.

Tunnelma on edelleen odottava ja juonikuvio on tähän asti ollut se, että vihreät vaikuttajat yksi toisensa jälkeen ilmoittavat, etteivät ole käytettävissä lauantaina käytävässä puheenjohtajavaalissa. Kuumimmat nimet ovat nyt Emma Kari ja Pekka Haavisto. Emma Kari kertoi minulle juuri, ettei ainakaan tänään ilmoita aikeistaan. Viime tinkaan menee.

Esimerkiksi kansanedustaja Olli-Poika Parviainen linjasi kieltäytyessään kunniasta, että pätkäpuheenjohtajalla tulisi olla aiempaa kokemusta puoluejohtajuudesta. Johtajakokemusta on korostettu usealta taholta, viimeksi siitä puhui tänään vihreiden edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö Ykkösaamussa.

Alanko-Kahiluoto on toki kokenut, onhan hän vetänyt vihreiden eduskuntaryhmääkin, mutta varsinaista puoluejohtajakokemusta hänellä ei ole.

Yksi syy Alanko-Kahiluodon varjoon jäämiseen lienee sekin, että kisaan odotetaan yhä lisää nimiä. On tosin mahdollista, että joku ehdokas saattaa ilmoittautua mukaan vasta itse kokouksessa lauantaina, kuten vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg aiemmin totesi Uuden Suomen haastattelussa.

Alanko-Kahiluodon kohdalla merkittävin syy ”ulkokehällä” olemiseen lienee kuitenkin se, että hän hyökkäsi täysin poikkeuksellisella tavalla istuvaa puheenjohtajaa vastaan vuoden 2017 puheenjohtajakisan alla, herkässä tilanteessa.

Tuolloin Alanko-Kahiluoto vetäytyi kisasta syyttäen puheenjohtaja Ville Niinistöä Emma Karin suosimisesta. Kari on Niinistön entinen erityisavustaja.

Tempun voi nähdä suorastaan törkeänä, varsinkin, jos sitä katsoo puolueen sisältä käsin. Ja tänään kävi ilmi, että se vainoaa vihreissä vieläkin. Ville Niinistö joutui jälleen kerran aamun Ykkösaamussa toistamaan, ettei tuolloin asettunut kenenkään taakse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En oikein ymmärrä, miksei Ville Niinistö saisi olla kenenkään takana puolueensa puheenjohtajakisassa. Enkä sitäkään, miksei Alanko-Kahiluoto saisi käsitystään siitä ääneen sanoa. Ehkä en ole tarpeeksi hienotunteinen vihreäksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Varmaankin siksi, että nykyaikaisessa puolueessa ei pidä harrastaa mitään vallanperimysjärjestystä. Puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksellä, siinä toinen syy käyttäytyä korrektisti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mitä seuraa siitä, että asioita jätetään sanomatta? Suuri junttakokous, jossa kaikki supistaan kasaan julkisuudelta piilossa. Nykyaikaisessa puolueessa keskustelu myös näistä henkilökysymyksistä olisi paljon avoimempaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #10

Ulkopuolelta huutelu on kyllä vallan mainio tapa vaikuttaa ainakin omasta mielestään tosi viisaalta!

Kun valitaan käytännössä vaalikampanjan vetäjää, niin tietenkin silloin keskustellaan myös vaalistrategioista. Niissä keskusteluissa ei missään puolueessa ole mukana mediaa tai ns. netin viisaita.

Kun pätkäduunarista seuraavaa Vihreiden puheenjohtajaa valitaan keväällä, niin silloin järjestetään taas jäsenäänestys. Liittykää toki puolueeseen, jos asia noin kovasti pillastuttaa. Vielähän tässä ehtii vaikuttamaan Vihreiden ek- ja eurovaalien asetelmiinkin.
https://www.vihreat.fi/liity

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #12

Ei tässä ulkopuolisia olla kukaan, kun puhutaan esimerkiksi siitä, ketkä ovat ehdolla hallituksen ministereiksi ensi kevään vaalien jälkeen. Tuo nyt kuulostaa siltä, että gallupit ovat saaneet vihreät hermoilemaan aivan turhaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vihreistä on tullut urbaani sottapyttypuolue. Puolue on tällä hetkellä sekaisin kuin seinäkello. Ehkä se siitä pikku hiljaa selkiintyy kenestä tulee pätkäpuheenjohtaja ja mitä sitten sen jälkeen tapahtuu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinä se toistelet tuota typeryyttäsi pitkin Puheenvuoroa. Vihreät ei ole sekaisin tms. vaikka toimittajat ja muut kun vhreät niin innokkaasti ylidramatisoivat tilannetta. Urbaanisuus on jo vanhentunutta tietoa ja sottapytty-sanan hokeminen kertoo varmaankin enemmän sinusta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Urbaani sottapyttypuolue on kohtuullisen hyvä määritelmä vihreille.

Kuten vihreistä eronnut juristi Jarkko Tontti sanoo: ”Vihreät ei ole vakavasti otettava aikuisen ihmisen puolue. Se on nuorisoseura ja milloin mihinkin yksittäiseen asiaan keskittyvien opiskelija-aktivistien ja vaihtoehtoväen kokoontumisajot”

Ja:

”Suurimmalle osalle suomalaisista vihreillä ei ole tarjota mitään. Heidän ongelmansa eivät vihreitä kiinnosta”

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

”Urbaanisuus”, ”suurin osa suomalaisista”: Vihreillä on 534 kunnanvaltuutettua 153 kunnassa, joissa asuu n. 90 % Suomen väestöstä.

Jarkko Tontti on kyllä aika hassu esimerkki. Tyyppi veti narsistiset kilarit jostain ihme jutusta ja on sen jälkeen aina haukkunut Vihreitä, koska pääsee sillä esille.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #11

Ehkä tässäkin tapauksessa on järkevämpää tarkastella sitä mitä Tontti sanoo, eikä arvioida häntä henkilönä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #14

Lainauksistasi puuttui sisältö, ne ovat katkeroituneen julkisuustyrkyn mölinää.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #18

Näin se usein menee: Kun viestin sisältö ei miellytä, moititaan viestintuojaa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #20

No, tummanpunaisenvihreä Mäkinen on vaan raivoissaan kun virheillä menee huonosti. Vielä kun se tippuu samalla tasolle kannatuksessa Ruotsin vihreiden kanssa, niin hyvä on.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #23

Älä unta nää. Ei pudota edes vassareitten tai persujen tasolle. Siis kannatuksessakaan.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263415-alma-kanna...

Elisa Cichoracki

Näytelmä on kirjoitettu loppuun jo viime viikonloppuna. Joka päivä paljastetaan uusi/uusia kieltäytyjiä. Huomenna Emma Kari. Perjantaina Haavisto suostuu tai jos halutaan vielä enemmän huomiota, Haaviston nimi julkaistaan vasta kokouksen jälkeen lauantaina, mitä on jo ollut ilmassa. Vihreät saavat maksimaalisen hyödyn mediassa ja "sadulla" on happy end. Jos Haavisto kieltäytyisi, sen hän olisi jo tehnyt. Toki mahdollista myös toisin päin. Haavisto kieltäytyy huomenna ja jäljelle jää Kari. Niinistön "suosikki" saisi mitä vaille jäi viimeksi.Yksimielisen valinnan joka tapauksessa haluavat! Tätä esittämääni puoltaa se, ettei media ole edes yrittänyt tivata Emma Karilta, eikä Niinstöltä tätä päivää ennen heidän mielipidettään puheenjohtajuudesta (Niinistölle oli oikein varattu tänä aamuna oma mainosaika ilmoitustaan varten ylellä).

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tällainen näytelmä nimenomaan antaa entistä huonomman ja sotkuisemman kuvan puolueesta, vaikka puolueessa kuviteltaisiin toisin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onhan se Vesa toki ikävää, että näytelmiä löytyy muualtakin kuin hallitukselta. Toisaalta kukaan ei ole vielä lennellyt kurvaten takaisin tai kulkenut takakontissa. Draamaa ei siis ole lainkaan riittävästi kepun tasolle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #15

No, tottahan tuo on. Milloin nähdään hallitus ja eduskunta, että tällaisilta näytelmiltä vältyttäisiin?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

No sehän meni melkolailla nappiin tuo näkemyksesi :)

Elisa Cichoracki

Tässä vielä eilinen Puheenvuoron mielipiteeni, jonka takana seison edelleen puheenjohtaja-asiassa http://elisacichoracki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

On kyllä hienoa retoriikkaa usarin toimitukselta lähes peräkkäisinä uutisotsikkoina tältä päivältä: Ensin "pahasti tyrinyt Niinistö" toisessa ja sitten tämä blogi taas on uutisoitu erikseen otsikolla: "Näkökulma: Vihreissä vainoaa törkeä temppu, joka kutistaa Outi Alanko-Kahiluodon mahdollisuudet"

Pitkään saa uutista lukea selvittääkseen mikä ihmeen törkeä temppu, jos se edes sitä varsinaisesti on. Törkeä kun on rikosoikeudessakin käytetty termi kuvaamaan todella pahaa toimintaa.

Tekisi mieli oikein kaivaa, minkä muun puolueen asioita on uutisoitu vastaavilla sanakäänteillä. Mutta ei jaksa.. Toimituksen oma ideologia paistaa läpi niin, että häikäisee.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vahinko, että entinen Vihreiden puheenjohtaja Kalle Könkkölä menehtyi tänä vuonna.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näyttää uusimman hallupin mukaan vihreiden kannatus tasaantuneen, ja uuden puheenjohtajan myötä varmaan nouseekin.

Siinä sitä on Levosella kestämistä oman sotapyttykeskustan kanssa, enää puuttuu nuorisosäätiö ja taulukaupat kasasta. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Maailmanloppu peruttu. Lauantaina valitaan Haavisto johtoon ja sitten vihreät menee keskustan ohi että roikuu. Voi olla että vielä ei pääministeriä meidän puolueesta löydy, mutta hyvän ulkoministerin Haavistosta saamme. Ja sitten hänet valitaankin jo presidentiksi ja Maria Ohisalosta tulee seuraava vihreitten johtaja. Hyvin menee mutta menköön.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Joo, ei siihen sinulta lupaa kysytä. Eikä porilaiselta blondivitsiltä joka kysyttiin mitä tahansa toistelee telkkarissa ainoaa tuntemaansa sanaa kansallismielinen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Siinähän sitä on meillä kansalaisilla kestämistä, että kaikki ovat sottapyttyjä.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/f3095463-b78f-...
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005848417.html

Kenenkäs pylly on vähiten likainen? Tokkopa ainakaan Emma Karin, mutta inhimillistä epätarkkuuttahan se vaan...
https://www.verkkouutiset.fi/ville-niinisto-iljety...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tulihan ne taas sieltä Petterin lempiaiheet.

Petra Lampinen

Ovathan Vihreät hoitaneet tämän pj-asian todella huonosti. Pj-valinnan kiinnostuksen myötä vihreillä olisi ollut mahdollisuus nostaa puolueen profiilia oikeikn kunnolla ja tuoda esiin vihreitä kärkiteemoja.

Haavisto varmaan asettuu ehdolle pian. Mutta seitsemän vuoden takainen henkilöhypetys Haavistolta tuskin tuskin onnistuu (viime pressan vaalit oli jo hiipumista), eduskuntavaaleja ei voiteta rock-konserteilla.

Ilmastonmuutos ja sote ovat tiukkaa asiaa ja vihreiden tulisi luottaa enemmänkin omiin kärkiteemoihin kuin hätäiseen henkilöpalvontaan.

Toivon todella, että Alanko-Kahiluoto valitaan Haaviston sijaan vihreiden pj:ksi.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Vihreät on aidosti demokraattinen puolue, jonka nimissä ei voi esiintyä ilman puoluevaltuuskunnan siunausta. Media on tapansa mukaan kärsimättömästi odottanut tulosta ennenaikaisesti. Kun moni varteenotettava nimi on luopunut niin se on reilua valtuuskunnan kannalta jotta se voi keskittyä jäljellä oleviin nimiin.

Esitin aikoinaan piruuttani Outi Alanko-Kahiluotoa vasemmistoliiton puheenjohtajaksi, missä tehtävässä hän olisikin varmasti pärjännyt liki Liin veroisesti. Vihreisiin hän on liian jyrkkä: jos hän hankkii yhden kannattajan hän hukkaa samalla kaksi.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Miten tästä on jäänyt sellainen kuva, että kaikki muut (kieltäytyneet) puheenjohtajaspekulantit paitsi Outi Alanko-Kahiluoto ovat tienneet tai jopa sopineet, että Pekka Haavisto valitaan. En tiedä, mutta tältä se tänne takametsään näyttää.

Valinta onkin varmasti Vihreiden kannatuksen kannalta hyvä ja PH:n uskoisin olevan aika laajasti hyväksytty myös puolueen eri fraktioissa, jos sellaisia on (kaikissa puolueissa on). Hän kelpaa city-vihreille, luomuviljelijöille, ituhipeille, entisille stalinisteille ja Balin-lentonsa anekaupalla (vihreitä äänestämällä) lunastaville.

Mutta OAK:lle tästä ei kerrottu. Hän luuli haastavansa Maria Ohisalon, jonka voittaisi olemalla kokeneempi; Emma Karin, jonka kukistaisi olemalla sympaattisempi ja monta muuta olemalla nainen. Mutta Pekka Haavistoa hän ei voi voittaa, ja se lienee tarkoituskin. Huijataan OAK häviämään 9-1 Haavistolle. Kun on kahdesti tullut turpaan, tulee kolmannenkin kerran eli ensi kesän puoluekokouksessa. Siinä katkeaa siivet ja poliittinen lento ihmiseltä, joka on kehdannut arvostella Ville Niinistöä ja hänen peristöprinsessaansa. PH ei ehkä edes tiennyt olevansa nappulana tällaisessakin pelissä.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Junttausosasto hoiti tämän "vaalin" Haaviston puolesta. Vihreän demokratin mukaisesti.

Toimituksen poiminnat