Jenkan tahti

Ihme peliä, Soini ja Halla-aho

  • Timo Soini (vas.), Riikka Slunga-Poutsalo ja Jussi Halla-aho vuonna 2014. Kuva:  Timo Korhonen / All Over Press
    Timo Soini (vas.), Riikka Slunga-Poutsalo ja Jussi Halla-aho vuonna 2014. Kuva: Timo Korhonen / All Over Press

Perussuomalaisista on viime päivinä kuulunut kummia. Tamperelainen paikallispoliitikko ja kansanedustaja Lea Mäkipään eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki erotettiin puolueesta – puolueen selityksen mukaan matkalaskujen takia.

Väkisinkin tulee mieleen, ettei todellinen syy Kiemungin erottamiselle ole vielä tullut julki.

Tamperelainen Aamulehti pohtii tänään pääkirjoituksessaan, onko Kiemungin erottaminen jonkinlainen ryhtiliike ja yrittääkö perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini nyt hallita puoluettaan hajottamalla. Tähän asti Soini on lähinnä välttänyt korostamasta puolueen kahtiajakoa SMP:n perinteen jatkajiin ja nuiviin tai halla-aholaisiin. Halla-aholaisia hän on sietänyt kannatuslukujen takia.

Suuri kuva puolueessa on se, että julkinen valtataistelu roikkuu ilmassa. Kuvaa vahvistaa tamperelaiskansanedustaja Tiina Elovaaran näkemys siitä, että puolue hakee nyt linjaansa.

Erikoista on kuitenkin, että taistelun molemmat osapuolet, puheenjohtaja Soini ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, antavat odotuttaa ilmoituksiaan kisaan lähdöstä. Nyt odotetaan kumpi avaa pelin ja paljastaa korttinsa ensimmäisenä.

Linjataistelu kaksikon välillä on kuplinut pinnan alla jo vuosikausien ajan. Soini ja Halla-aho ovat sietäneet toisiaan vain olosuhteiden pakosta. Kuten Halla-aho on itsekin todennut, hänellä ja Soinilla ei juuri ole yhteistä äänestäjäkuntaa.

Kun lähtökohta on tämä, varsinaisesta puheenjohtajataistosta voi tulla hyvinkin henkilöön menevä, kun vuosien patoumat purkautuvat.

Halla-aho on sanonut ”hyvin todennäköisesti” lähtevänsä ehdolle puheenjohtajaksi. Hänen päätöksensä ei kuulemma riipu Soinin ratkaisusta. Virallista ilmoitusta ehdokkuudesta ei kuitenkaan ole toistaiseksi kuulunut.

Soini taas jahkailee oman ratkaisunsa kanssa, ja vielä julkisesti. Hän ilmoittaa päätöksensä ”kevään korvalla”, mutta on jo ehtinyt useaan otteeseen julkisuudessa pyöritellä vaihtoehtojaan. Viimeksi hän pohdiskeli eilen Helsingin Sanomissa, että olisi mukavaa välillä viettää aikaa myös perheen kanssa, ja omat vanhemmatkin alkavat olla iäkkäitä. Hän myös vihjaili olevansa ”kallellaan johonkin suuntaan”, mutta päätös ei vielä ole niitattu.

Mitä ihmeen peliä Soini oikein pelaa? Tällainen vetkuttelu on jo ihan älytöntä.

Se on todettava, että Soini on tällä hetkellä tiukassa paikassa. Kyselyiden perusteella hänen ja Halla-ahon kannatus on lähes tasoissa.

Jos Soini nyt lopettaa puheenjohtajana, se näyttää siltä kuin hän antaisi viime tekonaan voiton avaimet käteen Halla-aholle. Toista Soinin veroista haastajaa kun ei puolueesta löydy.

Jos hän taas lähtee kisaan, on sekin riski: Soini ei varmasti halua päättää puoluejohtajan uraansa häviöön Halla-aholle.

Näyttääkin siltä, että Soini haluaa viimeiseen asti pitää kannattajansa ja jopa hallituskumppanitkin varpaillaan ja varuillaan. Niin, että kun hän viimein ilmoittaa vielä kerran haluavansa puheenjohtajaksi, mahdollisimman moni Halla-ahon vastustaja huutaa helpottuneena hoosiannaa.

Entä miksi Halla-aho kertoo todennäköisesti haastavansa Soinin ja käyttäytyy jo kuin puheenjohtajaehdokas, mutta viivyttelee virallisen ilmoituksensa kanssa? Ehkä hänkin haluaa tunnustella kannatustaan. Ehkä hän sittenkin odottaa Soinin ratkaisua, vaikka muuta väittääkin. Ehkä hän ei lähde häviämään.

Mielikuvaa vahvistaa se, että jo ennen kuin kisa on virallisesti alkanutkaan, Terhi Kiemunki ja kumppanit huutavat jo ”mestaria” lavalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Hallitsee vielä 3 kk 7 pv, ja tietää sen itse.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiemungin tapaus voi johtaa siihen, että persupuolue hajoaa riiteleviksi kuppikunniksi jo ennen kesää. Soinin ja Halla-ahon valtataistelu näyttäisi jo nyt työllistävän asianajajia ja kohta oikeusistuimia.

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Tiina Elovaara peräänkuuluttaa mielestäni ihan oikein linjakeskustelua. Sellaisen PS nyt todella tarvitsisi.

Elovaaran ja kahden muun kansanedustajan saama huomautus avioliittolakiäänestyksestä oli muuten niin ikään kummallinen juttu puolueessa, jossa ei pitänyt olla ryhmäkuria.

Panikoiko Soini?

Olli Kankaanpää

Soini on nyt menneen talven lumia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Koko Eurooppa panikoi. Jos Marine Le Pen valitaan toukokuussa Ranskan presidentiksi, se on EU:lle "game over," kuten Italian entinen pääministeri Enrico Letta eilen uskalsi ääneen sanoa.

Nyt käydään taistelua siitä, ovatko persut osa "nuivaa internationaalia" (Sini Lappalainen). Persujen valtataistelu on siis osa laajempaa eurooppalaista keskustelua.

http://www.euractiv.com/section/global-europe/news...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nyt on vastineeksi matkalaskuhässäkässä annettu inhimillinen erehdys, jossa on mennyt kahteen kertaan samoja dokumentteja. No kuitenkin jos tämä on yhtenä erottamisperusteena, niin pitää olla todellista näyttöä väärinkäytöksestä.

Epäselvissä tapauksissa pitää ratkaista asia syytetyn eduksi, eikö se ole vallitsevaa oikeuskäytäntöä. Tietenkin puolueet eivät ole oikeusistuimia, mutta sama käytäntö on hyvä yleisenä ohjeena, kun rangaistuksia jaetaan.

Melkoinen sotku tämäkin juttu. Jos oikein katsoin niin kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa kuukauden päästä. Ompas hyvää vaalikampanjaa tällainen toiminta. Melkoisen hölmö moka puolueelta lähteä tässä vaiheessa heittämään porukkaa pihalle.

Soinin into lopahtanut, ei ole puolueen asioissa juurikaan mitään kuulunut pitkiin aikoihin. Taitaa hiljaisuus kertoa, ettei asetu enää ehdolle puheenjohtajaksi. 20 vuotta on liikaa missä tahansa puheenjohtajahommassa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Saku Timonen tapansa mukaan katselee vinoutuneesti asioita. Vastaan tänne, koska hän ei julkaise "vääriä" kommentteja.

Tampereen yhdistys ei kaapannut valtaa keltään. Yhdistyksen jäsenet voivat vaatia yhdistystä koolle, jos haluavat Kiemungin pois. Tällä kertaa hallitus ei itse oma-aloitteisesti ole päättänyt sellaista kokousta järjestää, mihin sillä on täysi oikeus. Hallituksen tarkka päätös (sikäli kun julkisuudessa on väitetty) tarkoittaa käytännössä luottamuksen ilmaisua puheenjohtajalle. Jos sanavalinnat ovat olleet nuo julkisuudessa esiintyneet, ne voisivat olla hiukan toisin muotoillut.

Säännöistä: "Yhdistyksellä voi olla myös kannattavina jäseninä yksityisiä henkilöitä, joiden on täytettävä Perussuomalaiset rp:n jäsenyyden edellytykset, mutta joiden ei tarvitse olla Perussuomalaiset rp:n jäseniä."

Jäsenyyden edellytyksinä voi tulkita erottamisperusteita puolueesta. Jos jäsen on erotettu johonkin sääntöön vedoten, voi tulkita sen jäsenyysedellytysten puuttumisena. Tampereen yhdistys tuskin kuitenkaan mediatietojen ja huhujen perusteella erottaa ketään vaan tarvitsee puolueesta erottamisesta ns. kovan paperin. Arvelisin, ettei tätä asiaa puolueessa kuitenkaan enempää edistetä, koska voittoja ei ole tarjolla.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Onneksi ei hajoa. Niin Soinin kuin Jussin kannattajien välillä debatointi on ollut täysin asiallista. Samoin Jussi on ollut aina lojaali puolueelle ja Soinille. Yksin on vaikea riidellä. Soini tietää häviävänsä, ei vain osaa hävitä kuin mies.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Ilta on tullut. Hyvää yötä persut.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Heh, Jussin johdolla perussuomalaiset on PM-puolue -19 vaaleissa. Olen konupullosta lyönyt vetoa jo puoli vuotta sitten ;)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ryhtiliikettä on puolueessa kahdenlaista, Puolue on määrännyt ja palkannut Pohjois-Pohjanmaan piirin vaalipäälliköksi Tuomas Okkosen, ansioluetteloon kuuluu
6 kuukauden ehdonalainen vankilatuomio Hovioikeuden vahmistamana veropetoksesta.
Kiemungin matkalaskut ovat mitättömiömiä Tuomas Okkosen matkalaskuihin verrattuna,
Puolue huolehtii palkkaamistaan työmiehistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Soini on väsynyt, tietenkin. Sopivaa seuraajaa ei kuitenkaan ole, eikä ole enää linjaa seurattavaksikaan, kun ryhmäkuri on kovempi kuin millään muulla puolueella.

Kansallisen edun kannalta olisi ilahduttavaa, jos ensin hajoaisi puolue ja sitten hallitus. Jari Lindströmille ja Tiina Elovaaralle olisi varmasti käyttöä fiksummissa ympyröissä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Selvää on, että toimittajia harmittaa, kun ei ole käytössä varmaa tietoa, vaikka olisi niin mukavaa tehdä uutinen. Kun tietoa jutun pohjaksi ei kuitenkaan saa vielä mistään, niin tämä sitten helposti vaikuttaa "ihme peliltä".

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikös koko persuilu ole normaalin ymmärryksen ulkopuolella tapahtuvaa. Miksi etsiä logiikkaa sieltä, missä sitä ei ole koskaan esiintynyt?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos Halla-Aho tuleepuheenjohtajaksi, niin veikkaan, että kannatus on seuraavissa eduskuntavaaleissa yli 10%.

Halla-Aho saa kaikki maahanmuuttovastaiset varmasti liikkeelle, ja niitähän kyllä riittää, lisäksi hän saa varmaan vielä monet sellaisetkin äänestämään, jotka eivät muuten vaivaituisi uurnille.

Mitään hyötyä toisaalta ei taida kannatuksesta olla, sillä hallituksen ovet ei Halla-Aholle kyllä avaudu. Mutta se ei taida olla tavoitekkaan, kivampaa se on oppositiossa huudella ja valehdella, kysykää vaikka demareilta. :)

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Pitkälti samaa mieltä, tosin kun tiedän Jussin voittavan 10.6., niin 2 vuotta on aikaa harjoitella hallituksessa. Jussi itse tuskin ministerin salkkua ottaa, koska duunia puolueen sisällä on Soinin jäljiltä helvetisti.

Itse uskallan veikata Jussin johtavan puolueen voittoon -19 vaaleissa. Onnistunut PJ-vaihdos nostaa puoluetta nopeasti (KEPU, SDP).

Somessa (FB) pelkästään Jussilla on 25t kaveria ja seuraajaa. Erilaisissa EU:ta ja maahanmuuttoa vastustavissa ryhmissä on kymmeniä tuhansia ihmisiä. Minulle usein vastataan, että ensin Soini on saatava pihalle, sitten harkitaan tullaanko mukaan tai sitten tullaan mukaan. Potentiaali on valtava, kuten totesit.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Mikä tässä oli se "uutinen"! Tyhjää spekulaatiota joko roska.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Markku hyvä, ei tämä olekaan uutinen. Tämä on blogiteksti.

Niko Sillanpää

Vaikea nähdä tässä mitään todellista draamaa. Jos Halla-aho valitaan pj:ksi, Elovaara ja ehkä joku muu kehitysmaamoralisointiin taipuvainen lähtee puolueesta. Kummoisesta poliittista faktiota ja äänimäärää nämä eivät edusta, tilalle nousevat vastaavan ikäiset vaalipiireistään ja esim. Elovaara jää taistelemaan Sanna Marinin kanssa samoista äänistä.

Draamaa sen sijaan on tiedossa säätiörahoista, joihin smp-taustaiset puolueen sikariportaan edustajat epäilemättä takertuvat ja käyttävät vallan välineenä.

Ja vetkuttelun tarkoitushan on tietty vain pitää puoluetta otsikoissa kunnallisvaalien alla.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Olen täysin eri mieltä. Draamaa on vaikka kuinka.

Niko Sillanpää

Aivan vapaasti. Näemme sitten tulevaisuudessa, rakentuuko draaman kaari kehitymaamaahanmuuttoon liittyvän moraalimussutuksen vai säätiörahojen ympärille. Olettaen, että joku muu vakavasti otettava kuin Soini ylipäätään lähtee ehdokkaaksi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #20

No siis, se draama muotoutuu siitä, seuraako tästä ministerikierrätys. Sen takia Soinilta odotetaan kommenttia nyt. Koska jos hän ilmoittaa hyvissä ajoin, että ei aio olla käytettävissä puheenjohtajaksi, vaan haluaa keskittyä ulkoministerin tehtäviin, niin homma on ihan selvä. Soinin päätöstä ei kyseenalaistaisi kukaan, ja järjestely olisi täysin hyväksyttävä etenkin noin ennalta ilmoitettuna. Mutta tietysti siitä sitten seuraa se tilanne, jossa Halla-aho nousee puheenjohtajaksi automaattisesti.

Sen sijaan jos Soini lähtee vielä kerran kisaan ja häviääkin haastajalle, niin silloin uuden puheenjohtajan valinnut kenttäväki melko varmasti esittää vaatimuksia ministerinkapulan antamisesta Halla-aholle ja paine ministerinvaihtoon on paljon kovempi. Ja jos näin kävisi, niin se on muutamien viimeaikaisten ulostulojen valossa kohtalainen happotesti hallitusyhteistyölle ja hallituksen koossa pysymiselle.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #22

Jos Halla-ahosta tulee puheenjohtaja, on kai selvää, että ministerikierrätystä tapahtuu, mutta kierrätykseen ei mene Soini riippumatta siitä, asettuuko hän puheenjohtajaehdokkaaksi vai ei. Jonkun muun persuministerin kierrätyksestä tuskin voi paljon dramatiikkaa repiä. Kieltämättä dramatiikkaa tulisi, jos Halla-aho veisi puheenjohtajana persut pois hallituksesta tai joku muu nykykoalitiosta päättäisi lähteä. Ensimmäinen on toki reaalinen mahdollisuus, jälkimmäinen epätodennäköistä, ellei Sipilän vaimo saa taas jotain jumalallista ilmestystä, jossa näin käsketään.

Joka tapauksessa joku Tiina Elovaaran jo pitkään ilmassa ollut loikkaus ei kyllä riitä joksikin puoluehajaannuksen dramatiikaksi.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Ketä kiinnostaa kuntavaalit tämän rinnalla? Draama huipentuu 10.6. puoluekokoukseen. Harvalla kun on tiedossa se, mikä minulla eli Jussin varma voitto.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #45

Ehdottomasti olisi hienoa, että perussuomalaisia ei kiinnostaisi äänestäminen kuntavaaleissa. Levitä sanaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tätä voisi toimitus kysellä puolueelta:

Puolue on itse aikanaan vaatinut oikeudessa oikeutta omaan tunnukseensa. Olisi mielenkiintoista tietää, onko saanut todella oikeuden Smurffi-hahmon käyttöä varten vaalimainonnassa?
http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23236...

Näyttää jo menevän kunnallisvaalitkin överiksi heti alkumetreillä. :-D

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän Kiemungin erottamisasiassa juuri stämä ajankohta herättää sen varsinaisen kysymysen? Miksi juuri nyt?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Juuri ajankohta on outo. Se suorastaan hölmösti valittu, kun kuukauden verran on kunnallisvaaleihin (ennakkoäänestys).

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ajankohta on tarkaan valittu.

Kuntavaalit lähestyvät ja puolue siistii ulkonäköään. Onnistunut operaatio.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #26

Pekka, olet kaiketi huomannut kuinka PS:n ulkopuolisille tahoille on menetelty aina väärinpäin. Siis teki PS mitä tahansa, niin aina väärin. ;)

Kiinnostavaltä näyttää PS olevan monille henkilöille tälläkin saitilla, kun on jatkuvaa kirjoittelua puolueen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Ilmaista mainostahan tällainen on puolueelle loppupeleissä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #29

Oletko huomannut, että PS on hallituksessa ja puheenjohtaja on ulkoministerinä? Tällaisia jäsenien näkyviä ulosheittäjäisiä ei kovin usein muissa puolueissa ole nähty. Jos PS olisi oppositiossa Vasemmistoliiton kanssa samalla tasolla, huomio olisi pienempää. Tosin nämä ulosheittäjäiset ja jatkuvat käräjöinnit silti näkyisivät mediassa. Ovatko ne järkevää ilmaista mainosta? Mainoksenahan nämä jutut näet?

Epäjohdonmukaisten ulosheittäjäisten ja käräjöintien ihmettelykö on aina väärin päin?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #31

Joo, olen kyllä huomannut muutakin. Nimittäin aiemmin puolueen jäseninä olleiden tuskastumisen ja kritiikin esittämisen. Mistähän mahtaa johtua? ;)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #32

Se johtuu demokratiasta ja valinnan vapaudesta. Ei tarvitse edesauttaa sellaista joka muuttuu sellaiseksi mitä ei kannata. Ihan reilua vai mitä? Tätä pointtia harva näyttää puolueissa ymmärtävän.

Ajautuminen käräjöinti- ja ulosheittopolitiikkaan ei ole se mitä moni mukaan tullut on tullut kannattamaan.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Se on vain yksi liike jatkumossa Halla-ahoa vastaan. Päätöksen teki puoluehallitus, mikä koostuu vain mitä uskollisimmista Soinin tukijoista. 10.6. muuttuu kaikki, siis aivan kaikki.

Arto Jääskeläinen

""Elovaaran ja kahden muun kansanedustajan saama huomautus avioliittolakiäänestyksestä oli muuten niin ikään kummallinen juttu puolueessa, jossa ei pitänyt olla ryhmäkuria.""

Aina vaan juututaan ryhmäkuriin asiassa, joka oli linjakysymys ja jokainen puolueen kansanedustaja varmasti tietoinen siitä.

Aika härskiä niiltä kolmelta poiketa linjakysymyksessä, sekä puoluetta että äänestäjiä kohtaan.

Arto Jääskeläinen

""...puheenjohtaja Soini ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, antavat odotuttaa ilmoituksiaan kisaan lähdöstä.""

Annetaan rauha itse kunkin miettiä.
Soini on niin vahva ja päättäväinen hahmo, että aivan turha oikeastaan haastaa kenenkään.
Avaimet ovat hänellä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niinpä. Ihmettelen mikä ihmeen kiire on sivullisilla saada jo ennakkotieto puheenjohtajaehdokkaista. Median kohdalla jollain tavalla ymmärrän, koska silloin voi alkaa repiä erilaisia spekulatiivisia kirjoituksia puolueen tulevasta tilasta ja johtamiskyvystä jne.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Avaimet ovat kyllä puoluekokousväellä, enkä usko, että monikaan enää uskoo Soiniin. Jos puheenjohtaja ei vaihdu, persuilla ei ole enää minkäänlaista tulevaisuutta.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Satun jo nyt tietämään, että Jussi vie ja Soini vikisee. Kannattais asennoitua tähän etukäteen, ettei käy kuten Hillaryn kannattajille, jotka itkevät seuraavat 8 vuotta.

Jaakko Häkkinen

Persut ei ole hajoamassa mihinkään. Maahanmuuttokriittisyys on aina ollut puolueen ohjelmassa, Halla-aho vain tekee siitä näkyvämpää. Ei persuissa ole mitään maahanmuuttomyönteistä siipeä koskaan ollutkaan. Soinin näkyvä tai näennäinen ponnettomuus hallituksessa on vienyt äänestäjiä takaisin muille keskustapuolueille (demarit ja keskusta). Linjan terävöityminen saa heidät palaamaan. Persujen menestys riippuu siitä, profiloituvatko he protestipuolueeksi, kuten Halla-aho on viisaana tajunnut.

Soini tekisi viisaasti jos vetäytyisi päivänpolitiikasta ja pulpahtaisi esiin ensi vuonna presidenttiehdokkaana. Joviaalina supliikkimiehenä hän voisi saada puoluettaan suuremman kannatuksen henkilövaaleissa ja siten auttaa puoluettaan uuteen nousuun. Kentän ääni on selvä: esimerkiksi perusnuorten kyselyssä 99 % kannatti Halla-ahoa puheenjohtajaksi.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Taisi olla 98% ;) Näiden nuorten ikähaarukka muistaakseni 15-35v.

Jaakko Häkkinen

Kiemunki sai kenkää, koska hän paskoi omaan pesäänsä. Hän sekä esitti alatyylisiä vihapuhekommentteja toistuvasti että valehteli niistä suojellakseen mainettaan. Puolueen piti näpäyttää siitä matkalaskujen varjolla, jotta
1. annettaisiin äänestäjille kuva, että ongelmista saa puhua muttei pidä ampua yli kielenkäytössä;
2. annettaisiin kuntavaaliehdokkaille varoitus, että ongelmista saa puhua muttei pidä ampua yli kielenkäytössä.

Puolue teki sen suojellakseen itseään: he eivät halua enää yhtään julkisuutta kansanryhmäkiihotusoikeudenkäynneistä. Kansanedustajan tai euroedustajan erottaminen olisi epäkiitollista, joten Kiemunki joutui varoittavaksi esimerkiksi.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Soini pelaa sikaa. Jäsenhakemuksia on pantu silppuriin, jos suosittelijana on ollut Halla-aho, Eerola tai joku muu maahanmuuttokriittinen. Niitä on myös tuhottu ihan randomilla. 74v akat. koulutettu nuhteeton Nainen, joka ei koskaan ole kuulunut mihinkään puolueeseen sai hylsyn. Samoin kävi isänmaalliselle ilmavoimien kapteenille (evp.) ja monelle muulle. Saan näitä viestejä jatkuvasti.

Samoin kuntavaaliehdokkaiksi jo aikoja sitten hyväksyttyjen ehdokkaiden puolueen jäsenhakemuksia on hylätty, mikäli ehdokas on maahanmuuttokriittinen. Viimeksi tunti sitten sain viestin tällaiselta Naiselta.

Kun Soini tietää, että peli on pelattu, en voi ymmärtää mikä mieheen on mennyt. Tuin häntä n. 15 vuoden ajan vuoteen 2015 asti. Linkin jutussa Putkonen valehtelee (tai "heittelee Rapalan vaappuja").

10.2. IL:ssä Putkonen valehteli kokouspaikan siirron (Espoo => Jyväskylä) motiiveista, otti vastuun kokouspaikan siirrosta (mediavastaava, päätöksen teki puoluehallitus), väitti että 9.3. on takaraja uusille jäsenhakemuksille (puoluehallitus ei ole näin päättänyt, vaan mennään kuten ennen.) Ja nyt valehtelee jäsenhakemusten käsittelystä, vaikka Lauran ja Jussin eteen kampanjoivana tiedän totuuden kuten suurin osa ns. halla-aholaisista.

https://www.verkkouutiset.fi/politiikka/ps%20jasen...

Toimituksen poiminnat