Jenkan tahti

Perussuomalaiset kokoomuksen ja EU:n vietävänä?

Hallituspuolue perussuomalaiset on ollut sote-uudistuksesta melko hiljaa, eikä se ole tuntunut puoluetta juuri haittaavan. Perussuomalainen sosiaali- ja terveysministerikin totesi syksyllä vain ”entä sitten” väittämään, että puolueella ei ole ollut näkyvää roolia sote-uudistuksessa.

Ministeri Pirkko Mattila ehätti perustelemaan, että puolueelle muut asiat ovat tärkeämpiä. Todellinen syy perussuomalaisten hiljaisuudelle lienee kuitenkin raadollisempi: puolueen on vaikea perustella kannattajilleen, miksi se soten yhteydessä kannattaa yhtiöittämistä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, puolueen mahdollinen puheenjohtajaehdokas Sampo Terho oli kuitenkin hiljattain Ylen Politiikkaradiossa perustelemassa yhtiöittämislinjaa. Terho totesi, että juuri tässä nimenomaisessa sote-asiassa yhtiöittäminen on välttämätöntä, koska sote-malliksi on valittu valinnanvapausmalli ja koska EU edellyttää, että julkisen sektorin ja yksityisen sektorin on voitava kilpailla samoilla pelisäännöillä. Oikein vakuuttavaa ja loogista.

Mutta hetkinen. Kun tarkastelemme lausuntoa lähemmin, huomaamme, että Terho nimeää kaksi perustelua yhtiöittämiselle: valinnanvapauden – suomeksi kokoomuksen, jonka lempilapsi valinnanvapaus on – sekä EU:n – perussuomalaisten suurimman inhokin.

Siis perussuomalaiset tekee, kuten kokoomus haluaa ja kaiken huipuksi piiloutuu EU:n selän taakse? Ei kuulosta kovin hyvältä, jos haluaa perussuomalaisten ajavan nimenomaan perussuomalaisten ohjelmaa.

Terhon lausunto asettuu nimittäin kiinnostavaan kulmaan myös, kun sitä vertaa perussuomalaisten kuntavaaliohjelman linjaukseen. Täsmälleen samana päivänä, kun Terho oli Politiikkaradiossa puolustamassa yhtiöittämistä, perussuomalaiset julkaisi kuntavaaliohjelmansa. Siinä sanotaan:

”Vastustamme sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden avaamista suuryritysten voitontavoittelulle.” Täsmälleen sama lause löytyy myös perussuomalaisten sosiaali- ja terveyspoliittisesta ohjelmasta vuodelta 2015.

Aika yksiselitteinen lausunto. Yhtiöittämistä ei vaaliohjelmissa mainita, mutta viesti on selvä. Toki puolue kannattaa vahvempaa roolia pk-yrityksille eli ei vastusta markkinoiden avaamista, mutta toisaalta jopa sote-valmistelua johtanut Tuomas Pöysti on myöntänyt aiheelliseksi huolen suuryritysten dominoivasta roolista valinnanvapauteen perustuvan sote-uudistuksen seurauksena.

Jopa valinnanvapauden suurimman kannattajan, kokoomuksen riveistä on kantautunut huolia kermankuorinnasta.

Vasemmistoliiton sote-kritiikki on perustunut jo pitkään suuryrityksillä pelotteluun.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tarjoilikin Politiikkaradiossa Terholle runsaasti täkyjä vastata tähän huoleen.

Terho ei niihin tarttunut.

Eikä hän tarttunut aiheeseen myöskään eduskuntakeskustelussa koskien tämän vuoden aiheita. Andersson nosti ryhmäpuheessaan jälleen esiin soten tekemisen bisnes edellä. Myös Terho turvautui pelotteluun, mutta paljon yleisemmällä tasolla:

”Jos Suomi ei kykene uudistamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä, on meillä edessämme kansallinen katastrofi”, hän sanoi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olisi mielenkiintoista tietää miten on muissa maissa tämä hoidettu, eli miten oikeasti EU:n vaatimusta tulkitaan. Suomi on niin sisäänpäin lämmennyt, ettei täällä tiedetä oikeasti EU:sta juuri mitään oleellisia asioita.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Oli mielenkiintoista lukea tammikuussa Rehulan ympäripyöreitä vastauksia lääkärien sote-kritiikkiin.

"Luettuani useamman kerran tuon tekstin olen todennut, että on meillä työtä siinä, että kerromme, mitä kaikkea tässä isossa kokonaisuudessa ollaan tekemässä, Rehula sanoo."

Jos yrittää ymmärtää mitä Rehula sanoo, niin havaitsee ettei hän sano yhtään mitään.
Tai sitten toteaa asioiden olevan hoidettu. :-D

http://yle.fi/uutiset/3-9399053

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

"On meillä työtä siinä, että kerromme, mitä kaikkea tässä isossa kokonaisuudessa ollaan tekemässä"

Ihan "priceless" sitaatti ja kuvaa sitä, miten vaikeaa viestintä voikaan olla :)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #5

Todellisuus taitaa olla paljon raadollisempi. Asiat on levällään ja on kova kiire saada jotenkin ylätasolla asiat jonkinlaiseen järjestykseen. Lääkärit kysyvät niitä oleellisia kysymyksiä, johon joudutaan vastaamaan aivan eri abstraktiotasolta ja todellisuudessa ei vain ole selvää tietoa edes Rehulalla.

Toi on huvittava toi Rehulan mainitsema muna vai kana tilanne, todellisuudessa kyse on poliittisesta ratkaisusta. Ensin on haluttu luoda hallintomalli, vaikka järkevämpää olisi ollut toiminnan muotoilu ja sen jälkeen hallintomalli muotoillaan käytännön tarpeiden pohjalta. Nyt on toiminta sovitettava hallintomalliin, eikä päinvastoin.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #6

Jep, isoja asioita ja on iso merkitys sillä, mistä päästä uudistusta lähdetään rakentamaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikö ole mielenkiintoista se että ministeri broilerit persuista sai
juuri SOTE-ministerin ja oikeusministerin salkun?

Konkarit Rehula,Risikko,kok,kepun eduskuntaryhmät vie edm.kuin litranmittaa mennen tullen.
Eikä pätevämpiä "löytynyt" kepusta eikä kok vaikka nyt on kyse miljardien uudistuksesta.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Tuo olisi hyvä selvityksen kohde!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Kaivaakaas sitä syvemmältä.Etenkin köyhimpien kohdalta .SOTE tulee vaikuttamaan myös sosiaaliturvaan ym.
Valinnanvapauden ainakin maksaa maakuntien puolesta isot kaupungit.
(Pöyhäisin kansaneläkelaitoksen tiedostoista)
Valinnanvapaus ei koske köyhimpiä ,koska Toimeentulotukeen kuuluvat terveyspalvelut on hoidettava vain julkisellapuolella.Paljon muutakin mielenkiintoista löytyi linkistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Persuilla on jo niin paljon selitettävää että taitaa jytkyjen aika olla ohi .

Julkisuudessa vastustettiin yksityistämistä. Mutta kas kummaa ?
Espoon terveyspalvelut yksityistettiin
Ei 5-8 Kyllä Kok,Rkp,Ps äänillä.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Eipä taida persut ehtiä kommentoimaan Soten kaltaisia sivujuonteita, kun eilinen tv-juttu Tanskan imaameista vie huomion ja energian!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä on sitä politiikkaa, äänestäjältä ei voi odottaa mitään ihmeitä.

Politiikka on pyrkyreiden temmellyskenttä ja härskeimmät vievät aina voiton.

Eipä se äänestäjää haittaa, että hallituksessa tekee jotain päätöksiä, ja sitten kuntavaaliohjelma on päinvastainen.

Suomalainen äänestäjä on lauhkea lammas, jos joku on äänestänyt 60-luvulta asti samaa puoluetta, niin sitä samaa puoluetta äänestetään aina, teki se sitten mitä tahansa.

Persut nyt ovat poikkeustapaus, joten se on mukavaa testailla, onko äänestäjä todella niin tyhmä, miltä se vaikuttaa.

Suomi odottaa taas ISOA muutosta, kun seuraavat eduskuntavaalit tulevat, no se ISO muutos, on demareiden kimppa keskustan/kokoomuksen kanssa. Siinä kansalle se ISO muutos, mikään ei muutu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

SE iso muutos on sama kuin on ollut jo -03 lähtien.
EU-käskyt,Porvaripuolueita 6-2 vas,sdp.

Vai ihanko tosissa uskot että kimppa kepu ja kok kumoaa EU sopimansa sopimukset?
Tai sdp,vas,Ps,krst sais 101 edustajaa ja silti kaataisi EU-valtio Suomen EU-maiden kanssa tekemät sopimukset?
Sen tietää joka puolue,puhu ne mitä tahansa muuta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Mistä Usari keksii aina näitä PS kielteisiä juttuja? Eikö ihan vaihteeksi voisi jo vaihtaa näkökulmaa? Kysyn vaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onhan tuossa nyt selkeä ristiriita jos eduskuntaryhmän puheenjohtaja puhuu julkisuudessa aivan toista mitä puolueohjelmassa lukee. Kun on kyse näin suuresta ja tärkeästä asiasta voi mielestäni siihen tarttua. Perussuomalaisten omasta linjattomuudesta tällaiset pohdinnat tulevat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mattila oli paikalla vain videokuvana Ervaseminaarissa Oulussa.
Olisin halunnut kysyä säilyykö asukaskohtaiset valtionavut Pohjois-Pohjanmaalla samansuuruisina Ahvenanmaan kanssa, jos säilyvät, niin hyväänsuuntaan ollaan menossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ministeriaitioon ja Audin takapenkille tunkevien tehtävien varjopuolia.
Istua hallituspuolueena jonka tekemisiä seurataan.
Jos pokka ei kestä ,oppositioon pääse kuten Vasurit-14.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On muistettava se "pitkien puukkojen yö" joskus marraskuussa 2015, jolloin Sipilä kertoi jättävänsä hallituksensa eronpyynnön, ellei SOTEn maakuntamallia hyväksyttäisi. Stubb sai silloin vastaehdotuksena läpi yhtiöittämismallin. Soini oli hallituksen kaatumisesta ja ministerinpaikkansa menettämisestä niin kauhuissaan, ettei rohjennut jättää mitään ehtoja - jotta hallitus ei vain kaatuisi. Näin syntyi tämä merkillinen ja karmeanlainen SOTE-malli.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun on tuota politiikkaa seurattua aina -66 vaaleista lähtien ja ollut siinä itsekin mukana, niin tuo maakunta-SOTE kytkös on suurin "lehmänkauppa" joka tuon 50-vuoden aikana on politiikassa tehty ja tuon "lehmäkaupan" lopullista hintalappua veronmaksajille ei kukaan varmuudella osaa ennustaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suuri yleisö tietää melko vähän sote-sisällöistä, joten muutama iskusana sattaa riittää: "raha kulkee mukanasi", "saat jossain määrin valita", "yritämme tällä saada rahan riittämään myös tulevaisuudessa", "yksi luukku riittää" jne. Se siitä hallituksen yhteistyöstä.

EU:n osalta Persuille riittänee kärsivällisyys, sillä unioni tuottaa ja toteuttaa itse vähitellen niitä tavoitteita, joita puolueen taholta on esitetty: EMU- ja velkakriisi laukeavat hissukseen viiveellä, kukin maa siirtyy soveltamaan omia rajoituksiaan Schengen-katastrofin vuoksi, brexit-neuvottelut alkavat ja kolme vaalia, jotka saavat Brysselin eliitin hiukset harmaaksi (Alankomaat, Ranska, Saksa) on pian tulossa.

Siinä on lähes vuosikymmen sitten kuvattu sammakkoliemi, jossa aluksi on mukavaa, mutta lämmön noustessa vähitellen, noutaja ilmaantuu lopulta paikalle.

Monelle persulle sopinee kai sekin, että Kokoomus vie omilla toimillaan perille?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Monelle persulle sopinee kai sekin, että Kokoomus vie omilla toimillaan perille?

Uskoisin että kelpaa.Persuissahan on kunta ja eduskuntapäättäjinä enimmäkseen yrittäjiä. Osakkeet Mehiläisissä tulee tuottamaan hyvvin.

Ja josko löytyisi omasta kunnasta itsellekin joku hoivabisnes.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vastuu nyt hallituksessa Sosiaali ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps)
Oikeusministeri/Työministeri Jari Linström (ps)

Kuten Perustulo joka otetaan huomioon tulona toimeentulotuessa,on myös työttömille vastiikkeellinen. Ei muille jolla on jo tuloja?

Koska SOTE kuuluu myös sosiaaliturva niin:

Koska eduskunta lopetta Kelan tukien kahdet eri säännöt jotka alkoi -94?
Vuonna 2014 toimeentulotuen etuuksia sai 393 336 henkilöä.
-Kansalaisten "ihmiskokeilun" kauanko perhe elää toimeentulotuella ,miinus ALV 14%-24%.Täydentäen elantoaan kauppojen hävikkiruualla ja EU ruoka-avulla ,Hurstin leipäjonoissa.

A)-Tutkimusprofessori Olli Kangas Kansaneläkelaitokselta
- Perusturvan taso toimeentulotuessa vuonna 1990 oli 418 euroa ja tällä hetkellä se on kuluttajahintaindeksillä muutettuna 417 euroa
(Hinnat laskettu -90 hintojen mukaan elantoon,ilman ALV.)
Yle 6.1-11

B)-26.01.2011
Lapsilisä ei kuulu köyhille
Ylen
lapsilisä lasketaan yhä tuloksi toimeentulotukea saaville.
On laskettu pian 17 vuotta, vuodesta 1994 lähtien.

C)Nämä etuudet eivät täytä Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan vaatimuksia
Sosiaalinen peruskirja edellyttää, että minimimäärien tulee olla 970 euroa kuukaudessa vuonna 2013.
Työmarkkinatuki ja toimeentulotuen perusosa jäivät selvästi alle 50 prosenttia mediaanitulosta.(Nyt 487e/kk yhdelle)

C)-Tanska missä on myös työttömillä 0 euron työtä,toimeentulotukea vastaan:
-täysi toimeentulotuki Tanskan kansalaiselle tai maassa pitkään asuneelle on
1 490 euroa kuussa.
Kela 18.1-16

N.50 000 lapsiperhettä köyhintä ei saa lapsiperheen tukia-94-17

Toimeentulotuesta vähennetään tulona pois:
Perustulo,peruspäiväraha,työmarkkinatuki,asumistuki ym

-Mitä muut saa tulojensa päälle kaikki Kelan etuudet mihin on oikeutettu.

Mitkään selitykset ei selitä tätä Perustuslain ,yhdenvertaisuuslainkaan takia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset