Jenkan tahti

Yle-paperit näyttävät pahalta

”Tilanne on se, että Yle päättää itsenäisesti [uutislinjastaan]. Yle ei voi ottaa hallintovaliokunnalta tai yksittäiseltä poliitikolta ohjausta journalismissaan.”

Näin sanoi haastattelussani marraskuun lopussa kokoomuksen Arto Satonen, joka veti Ylen parlamentaarista työryhmää ja toimii Ylen hallintoneuvoston varapuheenjohtajana.

Isän pikajuna -blogissa julkaistut pöytäkirjat hallintoneuvoston kokouksista antavat asiasta erilaisen kuvan. Kansanedustajat ovat keskustelleet Ylen uutislinjasta jopa yksittäisten uutisten tasolla.

Esimerkiksi perussuomalaisten Terhi Kiemunkia koskevassa tapauksessa hallintoneuvostossa keskusteltiin siitä, että ”uutiskynnysarvio ei onnistunut” eli tapausta ei pidetty niin tärkeänä, että Ylen olisi siitä uutisoitava.

Yksi hallintoneuvoston jäsenistä on kansanedustaja Lea Mäkipää (ps.), jonka eduskunta-avustajana Kiemunki toimi. Kiemunki tuomittiin loppuvuodesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan liittyen hänen islamia käsitelleeseen kirjoitukseensa. Hallintoneuvoston kokouksen aikaan huhtikuun alkupuolella Kiemunki oli juuri tehnyt itse itsestään tutkintapyynnön poliisille.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps.) totesi haastattelussani tänään, että kyseisen kokouksen aikaan Mäkipää ei vielä ollut tullut hallintoneuvoston jäseneksi. Tästä huolimatta eduskunta-avustajan rikostutkinnasta uutisointiin puuttuminen kuulostaa erikoiselta. Varsinkin, kun tuntemattomaksi jääneen hallintoneuvoston jäsenen kanta oli nimenomaan se, että Kiemunki-asia ei ole tarpeeksi tärkeä Ylen uutisoitavaksi. Herää kysymys, miksi tällainen asia pitää edes tuoda esiin hallintoneuvoston kokouksessa, jos tarkoituksena ei ole puuttua journalistisiin valintoihin.

Asian saa näyttämään entistäkin pahemmalta, jos tulkitsee Ylen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen olleen paikalla kokouksissa nimenomaan perustelemassa uutisvalintoja.

”Sisältöasioita tulee siellä [hallintoneuvoston kokouksissa] esille muiden asioiden ohella, enkä pidä sitä pahana, vaan toivottavana”, Jääskeläinen sanoi tänään Helsingin Sanomissa.

Pöytäkirjat nostavat esiin saman kysymyksen kuin taannoinen pääministerin ja Ylen suhteeseen liittyvä kohu: voidaanko palautteen antaminen tulkita painostukseksi?

Isän pikajuna -blogia kirjoittava Jussi Korhonen väittää, että pöytäkirjojen perusteella ”poliittinen painostus Ylen journalistisia ratkaisuja kohtaan on ilmeistä”. Tältä asia voidaan saada näyttämään. Itse en menisi kuitenkaan ihan näin vahvasti sanomaan.

Kivelän ja Satosen kommentit auttavat asettamaan asioita mittasuhteisiin. Ei kai kukaan voi keskustelua kieltää, ei edes Ylen hallintoneuvostolta? Mielestäni on kuitenkin eri asia puhua yhden yksittäisen uutisen tärkeydestä kuin esimerkiksi pitkään jatkuneen ohjelman lopettamisesta ja päätöksen poikimasta kansalaispalautteesta. Tässä hallintoneuvoston jäsenillä voi olla pohdinnan paikka. Kansalaisilta tulevaan, yksittäisiä uutisia koskevaan palautteeseen he voisivat vaikka vastata, että Yle päättää journalismistaan itse.

”Asiat eivät välttämättä liity toisiinsa, mutta politiikassa asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät.”

Näin sanoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Yle-kohun aikaan vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr).

Ylen hallintoneuvoston jäsen hänkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jännitteet poliitikkojen ja YLEn ohjelma- ja uutislinjausten välillä näyttävät jatkuvan ja kovenevan.
Nyt on jo esitetty kysymys, onko YLE uutisoinnillaan aiheuttanut vahinkoa Suomen ulkosuhteille:
”Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Yleisradio on aiheuttanut vahinkoa Suomen ja Venäjän suhteille väitteillä kaksoiskansalaisten kohtelusta Puolustusvoimissa. Jussi Niinistön mukaan kyse on uutisankasta ja se on tulkittu Venäjän mediassa niin, että venäläisiä sorretaan Suomessa.

– Ihan samaan tapaan kuin lapsikaappausuutisia on käytetty Venäjällä, Yle on tätä uutisankkaansa käyttämällä aiheuttanut vahinkoa Suomen ja Venäjän suhteisiin, Niinistö sanoi eduskunnassa.

Hän myös kehottaa muuta mediaa vaatimaan Ylen tietolähteitä.”

IS 1.2.2017; http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000506989...

*
Itse kiinnittäisin tässä vaiheessa huomiota kahteen seikkaan:
Jos pitää kutinsa, että uutisen taustana oleva tieto perustuu sähköpostiviestiin, jonka PV olisi lähettänyt alemmille toimijatasoille noudatettavaksi ohjeeksi, niin tuntuu kieltämättä aika erikoiselta.

Puolustusvoimien taholta onkin jo kiistetty tällainen ja ilmoitettu, että menettelyohjeita ei jaella sähköposteissa.

Toisaalta hieman ihmettelen poliitikkojen toistuvia pyrkimyksiä murtaa vapaan lehdistön eräs kivijalka, lähdesuoja. Jos ministeri kehottaa muuta mediaa vaatimaan Ylen tietolähteitä julki, menettely on kaksin verroin kummallisempaa. Kenties kehotus on vain retorinen muotoilu.
*

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Minustakin ministerin kommentti on kyllä hämmästyttävä ja on ihmeellistä, että johtavatkaan poliitkot eivät tunnu ymmärtävän, mikä lähdesuoja on ja miksi sitä käytetään.

Tässä muuten Ylen ex-toimarin Mikael Jungnerin kommentteja: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/213570-yle-ja-min...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Syväkurkkuni mukaan Yleisradion vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen lempinimi alaistensa keskuudessa on Hymyilevä kuolema.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mää vaan ihmettelen kauhiasti, et mikä ihme nykyään vaivaa, oli sitten kyseessä poliitikot tai yle.

Onko nyt herkkänahkaisempia poliitikkoja kuin ennen, vai onko ennenkin hiukan koitettu vaikuttaa, mutta hiljaisuudessa.

Kuulostaa ihan Trumpilta nää nykyiset mediavainot, kun joku tekee jotain, niin tiettyjen poliitikkojen mielestä aina väärin menee.

Kannattaako noista uutisista ottaa kauheasti nokkiinsa, vaikkei ne aina ihan oikein menisikään, ja tuskinpa se Putin nyt hermostui tästä puolustusvoimien uutisista, kun ajattelee millaista uutistarjontaa on venäjällä.

Kärpäsestä taas tehdään härkästä ja ihan väkisin.

Mää kattelen vaan avaraa luontoa ja uutisia yleltä, ja tulee siltä muutenkin hyviä dokkareita, ei mulla ole kauheasti valitettavaa, vaikka tämä taitaakin nyt olla sitten se kauhea ''valtamedia''

Persut vois kans hiukan rauhoittua, ja vetää syvään henkeä, kyllä se maailma jatkaa kulkuaan ja uutisia tulee ja menee.

Eero Mattila

Asia olisi ihan hyvä jos YLE tekisi vaan avaraa luontoa. Mutta jos välitetään kuvaa Suomesta maailmalle niin uutistoimintaan liittyy vastuu ja erityisesti verorahoitteisen Yleisradion jokaisen työntekijän tulisi tämä ymmärtää.
- Miksi ihmeessä me tuotamme verorahoilla toisen luokan uutisia, joista saattaa olla vahinkoa Suomen maineelle ulkomailla?
- Ehkä olisi hyvä lopettaa ainakin lähetystoiminta toistaiseksi. Ylen uutiset jakoon vain netin kautta maan sisäiseen käyttöön ja viihdepäällikkö uutispäälliköksi... säästyisi meinaan aika paljon rahaa, jota lähetystoiminnan myynnin jälkeen on kanavoitu veroparatiisiyhtiölle.

Eero Mattila

Yleisesti on kommentoitava jutun otsikointia. Mitä pahaa YLEn papereissa oli?
- Mielestäni olisi paljon huolestuttavampaa jos hallintoneuvostossa ei puhuttaisi sisällöstä. Mistä siellä sitten poliittiset päättäjät puhuisivat? Mediateknologiastako?

- Journalistisen työn ohjaaminen on sitten toinen juttu. Jos hyvää journalistista tapaa ei noudateta siihenkin pitääkin puuttua. vt. päätoimittajana varmaan tiedät, että tehtäväsi nimenomaan on puuttua sisältöön tarpeen vaatiessa eikä kyse ole sananvapauden rajoittamisesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuo sitten riippuu taas siitä, kenen siihen sisältöön pitää puuttua. Päätoimittajan kyllä, poliitikkojen ei. Länsimaisessa vapaassa mediassa poliitikot eivät vaikuta journalistiseen sisältöön myöskään sinä tapauksessa, että joku epäilee hyvän journalistisen tavan loukkaamista. Sitä varten on olemassa JSN.

Jos Suomi ei putoa rutkasti seuraavassa maailmanlaajuisessa arvioinnissa median vapaudesta, se johtuu vain ja ainoastaan siitä että muualla on menty yhtä huonoon suuntaan.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

JSN on vitsi ja huono sellainen. Aivan kuten on naurettavaa että poliisi tutkii omiensa rikoksia, on naurettavaa että journalistit valvovat itseään. JSN on yksi iso hyvä veli-kerho, ei siellä aleta omia kiusaamaan.

Hyvän journalismin sääntöjä 11. Ja 12. Pidetään ihan pilkkanaan, varsinkin kun uutisoidaan politiikkaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #8

Tiedätkö Parkkinen minkä vuoksi länsimaissa median itsesääntelyä ja poliitikkojen puuttumattomuutta sisältöihin pidetään tärkeänä? Ei siis Turkissa tai Venäjällä vaan länsimaissa?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #9

Ihan sama valvotaanko siellä poliitikkojen vaiko journalistien etuja, molemmissa kärsii lukija. Valemedia taaseen menestyy.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #13

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiisti jyrkästi Ylen uutisen. Hän sanoi sitä uutisankaksi.

Ministeri on väärässä.

Yle sai jokin aika sitten vihjeen, jonka mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia kohdeltaisiin Puolustusvoimissa eri tavalla kuin muita.
Yksi heistä on Puolustusvoimissa merkittävässä asemassa työskentelevä henkilö.

Kävi ilmi, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus on ollut esteenä päästä töihin Puolustusvoimiin.
- Meidän tiedossamme oleva tuorein tapaus on muutaman kuukauden takaa.

Tuolloin Puolustusvoimat teki turvallisuustarkastuksen henkilölle, jonka piti käyttää työtehtävässään Puolustusvoimien tietojärjestelmää. Turvallisuusselvityksessä kävi ilmi,
-että hänellä on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus.
-Sen jälkeen välittömästi hänen pääsynsä estettiin työtehtävään, josta hänen kanssaan oli jo aiemmin puhuttu.

Muutama tunti Ylen uutisen jälkeen
- hän päätti laittaa vireille lakihankkeen,
-joka estää kaksoiskansalaisten pääsyn sotilasvirkoihin.
YLE/Oikeustoimittaja Päivi Happonen

Mahto PS sotapoliisia risoa kun YLE huomasi varteenotettavan porsaanreijän hänen ministeriönsä toimissa ja omissa toimissaan.

Sattuuhan sitä ministeri Broilereille!
HS 31.1
Puolustusministeri Niinistö haluaa tukkia ”vihreiden miesten mentävän aukon” laissa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #9

Kun vielä sitä itsesääntelyä näkyisi.

Tai sitä poliitikkojen (asiatonta ja aiheetonta) puuttumista.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Eikö kirjoituksesta käynyt sinulle ilmi, mitä pidin papereissa ongelmallisena? Yksittäisiin uutisiin puuttumista / niiden kommentointia, siinä lyhyt vastaus. Kyllä minusta tuo näyttää pahalta ulospäin, ei Ylen, vaan poliitikkojen kannalta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä täytyy ihmetellä tätä touhua? Miten Ylestä,mediasta yht äkkiä-15 tuli syntipukki ? Maailmansivun on politikoista kirjoiteltu ,jopa ehkä ei aina niin totuudenmukaisesti.
-Riippuen mitkä puolueet on ollut hallituksessa.Mutta ei siitä tälläistä haloota ole nostettu?

EU päätetyistä asioista ministereillä on syytesuoja? Onko se tullut jo Suomen perustuslakiinkin ?

Komissaari sanoi esim.kansallisista maataloustuista:
"Veronmaksajilla on oikeus tietää mihin heidän rahoja käytetään".
Silloin myös oikeus tietää mitä eduskunnassa tapahtuu.
(Ulkoministeriöllä on tietysti ja puolustusvoimilla asioita joita ei turvallisuus syistä kerrota) Mutta niin on aina ollut.

Oy Suomi Ab "toimitusjohtajako" naruista vetelee "liikeslaisuuksiin" vedoten ?

Eero Mattila

Tämä oli ilmeisesti tarkoitettu minulle.
Väitätkö sinä Jenni Tamminen ettei Ylen hallintoneuvosto saa keskustella Ylen tuottamien ohjelmien sisällöstä?
- Vai väitätkö sinä, että Ylen hallintoneuvosto olisi vaikuttanut Ylen ohjelmien sisältöön?
- Nämä ovat todellakin täysin eri asioita ja ennen kuin alat julkisesti väittämään, että jonkun yrityksen hallintoneuvoston toiminta näyttää pahalta niin pitäisi kyllä olla muutakin näyttöä kuin "minusta tuntuu".

Ihan oikeasti toimittajien täytyy perehtyä asioihin mistä kirjoittaa tai sitten olla kirjoittamatta. "Musta tuntuu" -tutkimus ei aikuisten oikeasti riitä!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #26

HS
– lehdistönvapaus oli harvinaisen uhattuna 2016
Työnsä vuoksi tapettiin yli 70 toimittajaa, Turkista tuli maailman suurin journalistien vankila ja Yhdysvaltain tuleva presidentti uhkaili ja esti toimittajia tekemästä työtään.
-Suomikin on vaarassa menettää vuosia pitämänsä aseman sananvapauden kärkimaana.

Toimittajat osaa työnsä.

Politikot pitäköön näppinsä irti siitä.

Miten kävi kun politikot puuttu EK/SAK asioihin työmarkkinapöydissä?
-07 Kepu/kok Sari-sairaanhoitajien suuret palkankorotukset,siirty muillekkin aloille ja vei kilpailukyvyn.

Nyt KIKY sopimus oli täysin virhearvio.Vahingollinen julkisellepuolelle ja lisää velkaa.
Suutarit pysyköön lestissään,ja jättäköön tehtävät nille ketkä sen osaa.
Niin Medialle/toimittajille kuin EK/SAK.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #26

Lukaise vaikka blogi uudelleen rauhassa, jos se vaikka aukeaisi sitten paremmin. Kirjoitan mm. että keskustelua ei voi kieltää. En viitsi nyt koko blogia tähän postata uudelleen. Jos näkökulma ei aukea sinulle, niin eipä sille sitten mitään voi :)

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Minusta keskustelu on jäänyt liian vähälle Ylen yhteydessä siitä, että lainsäädäntö säätelee Ylen toimintaa. Pistän tähän laista 7 §:n.

- - -
Laki Yleisradio Oy:stä

7 § Julkinen palvelu

Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja voidaan tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:

1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia;
2) tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä;
3) ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja sekä tarjota hartausohjelmia;
4) kohdella ohjelmatoiminnassa yhtäläisin perustein suomen- ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä;
5) tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille;
6) edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa;
7) välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa.

- - -

Lainauksesta tuli pitkä, mutta siitä ilmenee Ylen toiminnan tarkoitus. Ylen siis pitää olla valistava ja opettava. Tuo viittaa enemmän muuhun kuin kohujournalismiin. Tuossa ei puututa siihen miten faktat tarkistetaan tai miten toimittajan oma poliittinen mielipide tai muu saa vaikuttaa uutiseen. Niistä on tarkemmin journalistin ohjeissa ja niiden lisäksi Ylen omissa sisäisissä ohjeissa.

Minun mielestäni Ylen journalismin tulee olla muuta kuin nälvivää, halveksivaa, loukkaavaa tai totuuteen perustumatonta. Sanomalehtiä, nettisivuja tai muita televisiokanavia tuo Yleä koskeva lainsäädäntö ei koske. Niiden ei tarvitse valistaa tai opettaa.

Markus Moilanen

Muotoilin yleisradion ohjelmapolitiikan mielestäni varsin hauskaan muotoon. Se on seuraava:

BREAKING NEWS! Yleisradion punavihreä "hidden agenda" paljastettu!

"Tätä piilotyöjärjestystä noudattakoon Yleisradion aamu-TV juontajat, uutistoimittajat, ajankohtaisohjelmien toimittajat sekä viihdeohjelmien toimittajat ja käsikirjoittajat. Ohjelmiin voidaan kutsua valikoituja asiantuntijoita ja vieraita, jotka voivat vahvistaa sanomaa.

Pääteemat ovat:
1. Sipilän lapset
2. SOTE uudistus
3. Maakuntauudistus
4. Tieverkkohallintouudistus
5. Verouudistus
6. Maahanmuutto
7. Säästöt
8. Gallup

Teemojen sisällöt ovat seuraavat:
1. Sipilän lapset.
Mainitse, että pääministeri Sipilän lasten yhtiö on saanut suuren urakan tai vientikaupan. Jos mahdollista, niin mainitse tai aseta asiantuntija tai vieras mainitsemaan sana "kaverikapitalismi".
Älä mainitse, että Sipilän lasten riskisijoitusyhtiö omistaa suuren urakan tai vientikaupan saaneesta yhtiöstä vain muutaman prosentin. Älä mainitse yhtiöiden todellisia omistajia, erityisesti älä mainitse Fortumia.

2. SOTE uudistus.
Luo uhkakuvia ja skenaariota siitä, kuinka uudistus voisi mennä pieleen. Mainitse, että valtion rahat menisivät suoraan veroparatiisiyhtiöille, jos yksityiset osakeyhtiöt pääsisivät operoimaan julkisen terveydenhuollon tehtäviä.
Älä julkaise mitään asiatietoa SOTEsta. Älä mainitse, että yksityiset osakeyhtiöt vastaavat jo nyt suuresta osasta terveydenhuoltoa eli koko työterveyshuollosta.

3. Maakuntauudistus.
Mainitse, että maakuntia tulee hallitsemaan Keskustapuolue.
Älä mainitse, että päättäjät maakuntiin tullaan valitsemaan yleisillä vaaleilla.

4. Tieverkkohallintouudistus.
Mainitse ministeri Berner. Luo mielikuva, että kaikki vastustavat Bernerin ajatuksia. Mainitse, että tieverkon kunto on nykyisellään jo hyvä ja autoveroa maksetaan mielellään.
Älä julkaise mitään, mitä Bernerin selvitys oikeasti sisältää.

5. Verouudistus.
Tämä on tosi helppo; yrittäjävähennys = apteekkarivähennys.

6. Maahanmuutto.
Luo sellainen mielikuva, että ei-työperäistä maahanmuuttoa vastustavat vain muutamat ääripersut, ja heitäkin sakotetaan jos vain avaavat suunsa. Mainitse nämä persut nimeltä. Mainitse, että suomalaiset ottavat avosylin vastaan kaikki ei-työperäisetkin maahanmuuttajat, jotka vain tänne asti pääsevät.

7. Säästöt. Mainitse, että säästöjä ei tarvita koska Suomi saa halpaa lainaa ulkomailta helposti.
Älä mainitse, että luottokelpoisuus ja alhaiset korot ovat harjoitetun tiukan talouspolitiikan ansiota.

8. Gallup. Teetä nyt mielipidetutkimus valikoidulla yhtiöllä valikoidulle joukolle ihmisiä ja huolehdi siitä, että tulokset näkyvät joka ohjelmassa. Vaalivoitto on varma!
Älä mainitse, että elämme totuudenjälkeistä "post-truth" aikaa."

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Persujen kansanedustaja Ronkainen on ilmoittautunut noiden möläysten esittäjäksi. Ja vielä ylpeilee sillä ja kertoo aikovansa jatkaa samaa meininkiä.

http://jarironkainen.fi/kohu-uutisista-uutisankoiksi/

Blogista selviää, että hän ei ymmärrä vapaan tiedonvälityksen merkitystä yhteiskunnalle eikä lakia Yleisradiosta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja YLE kekkasi tuon puskista?

Kaksoiskansalaisuus havahdutti jo vuonna 2002 – kahden passin lyhyt historia

-Venäläisten kaksoiskansalaisten määrän nopea kasvu alkoi huolestuttaa uudestaan 2014.
-Presidentti Niinistö pyysi selvityksen
- kaksoiskansalaisuuksien saantiehdoista. Nyt lakeja rukataan taas.

Kaksoiskansalaisuus1.2.2017 klo 20:07

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Miksi nyt vaietaan (Mediassa) apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä, että Sipilä ei ollut esteellinen päättämään Terrafame kaupasta? Ylen uutisessahan väitettiin juuri päin vastoin. Media on nyt hiiren hiljaa. Toivoisi Usariltakin nyt suuria otsikoita...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kun, vertaa siihen mediamyllykkään mikä syntyi Ylen nostettua esiin Sipilän jääviyden niin onhan tämä hyttysen ininää tämän päiväinen uutisointi. Odottaisi vastuullisen median toimivan nimensä mukaisesti. Kohut vaan saa klikkauksia ja siihen on mentyä, että tosiasiat vaietaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #17

Mitä kautta Nahkamäki sinä sait kuulla oikeusasiamiehen päätöksestä?

Tuolta löytyy kymmeniä artikkeleja, miten "media on nyt hipihiljaa"
http://www.ampparit.com/haku?q=oikeusasiamies

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #17

"Ei savua ilman tulta"!

1.2.2017IL
Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä myöntää,
- että yksittäisiä journalistisia valintoja koskevat asiat hallintoneuvoston kokouksissa
- ovat nostaneet esiin perussuomalaiset kansanedustajat.

Seura-lehden blogissa vapaa toimittaja Jussi Korhonen kertoo, että Ylen journalismiin
-on kohdistunut poliittista painostusta.
Väitteiden mukaan keskustelussa Ylen uutisoinnista on menty
-yksittäistä uutista koskeviin journalistisiin ratkaisuihin yksityiskohtaisella tasolla.
Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä kiistää painostuksen.

Sana ,sanaa vastaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi Jonka jäi lomalle ja toukokuussa heti sen jälkeen eläkkeelle?

Heti kun arvosteli hallituksen ja eduskunnan lainvalmistelua?

Sanoisin "haisee apulannalle"!
Kekkoslandia on palaamassa nyt Sipilandiana. Maakunnatkin jos tulee kepulle enemistönä.
Pohjois-Korea touhua.

JK.SOTE/Liikennekaari=perustuslain sormeilu?
Jota Jonka vahti tiukkaan . (Este yksityistämiselle muutamat perustuslain pykälät)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

YLE on ollut Hella Wuolijoen saamien potkujen jälkeen poliittisessa ohjauksessa. Nyt kun Persut ovat päässeet ohjastamaan vuorollaan YLE:ä hallintoneuvostosta käsin, on alkanut näköjään tuttu mäkätys!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

On ja etenkin Kekkosen Kepu/MSP ajoilta asti.

Presitentti kok-12
Pääministerit Kepu/kok-03-19
Viestiministerit Kepu/kok
Media 98% porvarien omistamia 2000 luvulta lähtien.
Mikäli uskomme Loka-Laitiseen ex-HS toimittajaan/Kekkosen valitsijamieheen ,ikänsä politiikkaa seurannut.

HS Kepun Pravda =Mikael Pentikäinen (kesk) joka erotettiin .

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Missään muualla kuin Suomessa kansallinen Yleisradio ei ole suoraan parlamentin alaisuudessa. Se on länsimaisen demokratiakäsityksen vastaista. Puhumattakaan siitä, että eduskunnan keskuudestaan valitsema hallintoneuvosto on toimintakyvytön johtamaan Yleisradiota. Sen seurauksena Yle on nyt 90% kaupallista ja 10% yleisradiotoimintaa.
Kirjoitin asiasta mm. Hesarissa täällä:
http://www.hs.fi/mielipide/art-2000004838997.html
Olen ollut mukana Ylen puolelta hallintoneuvosto- ja ohjelmaneuvostotyöskentelyssä useita vuosia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin. Vekkulia on myös se että YLEN hallintoneuvostossa istuu aina hallituspuolueiden enemmistö.
Se enemmistöhän on ollut porvaripuolueet-03-19

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuka sitten päättää YLE:n rahoituksesta, jos ei eduskunta sitä tee? Kenen leipää syöt, niin sen lauluja laulat!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Samat jotka on tällekin luvan

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015031119338528_u...

ESS: Venäläiset omistavat Suomen maaperää yli 100 000 000 eurolla
Uusi Suomi
Luotu: 21.8.2011

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Eduskunta päättää rahoituksesta, mutta hallintoneuvosto ja toiminnasta päättäminen on eri juttu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen hyvin huolissani siitä, että USA:ssa kaikki vallan ohjaimet ovat siirtymässä presidentille, joka on samalla pääministeri. Hän on siis valtionpäämies ja toimeenpanovallan johtaja. Hän on kaappaamassa myös oikeuslaitoksen käsiinsä. Ja vapaata lehdistöä vastaan hän käy avointa taistelua tviittaamalla.

Samaa vallankeskittämistä on Eurooapn puolella tapahtuntu Puolassa, Unkarissa ja erityisesti Turkissa.

On hälyttävää, jos Suomi on kulkemassa samaan suuntaan. Journalistien on taisteltava, jotta niin ei kävisi. Toimittajien on saatava vapaasti arvostella vallanpitäjiä. Lähdesuoja on tärkeä väline journlistien työkalupakissa.

JSN on pätevä arvioimaan journalistien toimia. Siellä ovat eri mielipidesuunnat edustettuina, joten "kotiinpäin veto" onnistu.

Yleisradiota valvoo hallintoneuvosto, jossa kaikki puolueet ovat edustettuina. Ylestä ei missään tapauksessa saa tulla hallituksen tiedotusväline. Sen on säilytetetävä vapautensa. Hallitus ei myöskään saa määrätä Yle-veroa, koska se antaisi hallitukselle välineen Ylen journalismiin vaikuttamiseksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin Timo.

Vaikka en ole kok fani ,kunnioitan tämän henkilön kokemusta.

21:45
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201702012200063...

Pitäskö media ulkoistaa ja YLE Apollokadulle ja sensuuriosasto Ps Suomiuutisille?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Timo Uotila, #29.
Korjaisin vain viimeistä edellisen kappaleen:

JSN on pätevä arvioimaan journalistien toimia. Siellä ovat eri mielipidesuunnat edustettuina, joten "kotiinpäin veto" ei onnistu.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kirkkain silmin henkilöt jotka vaikuttavat Ylen asioihin selittelevät mediassa ettei mitään painostusta ole. Valehtelevatko vai tietoisesti ovat määritelleet käsitteet ja asiat itselle sopiviksi?

Ihmisten täytyy ymmärtää, että Yle on valtiollinen media ja mitä se merkitsee. Kaikenlainen Ylen toiminnan kaunistelu on huuhaata. Nyt Ylen ympärillä pyörinyt kohu vain osoittaa miten sinisilmäisesti on uskottu selityksiin Ylen riippumattomuudesta.

En ole uskonut koskaan valtiollisen median riippumattomuuteen, enkä puolueettomuuteen. Siinä nyt on ilmiselvä paradoksi. Huvittavaksi koko teatterin tekee kaunisteleva selittely.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

J.Niinistön lakihanke: Kaksoiskansalaisten ”lojaliteettikriisi voi olla aivan todellinen”
IS 2.2-17

Nyt "herättiin " vasta kun YLE toi asian esille.

Ei herätty kun Sdp Suna Kymäläinen -13 teki aloitteen Venäläisten maakaupoista.
Eduskunnan enemmistö hylkäsi aloituksen -14

Salekin huolestui tuolloin -14 asiasta.
Jos maata omistaa Venäläiset 100 000 000 arvosta ,niin totta mooses on kaksoiskansalaisuuksia.

2.2.2017
IL täynnä PS J.Linström asiaa.

Persut saa ilmaista vaalimainontaa YLE/IL/IS joka viikko kuntavaaleja varten .

Mikä on YLE/Median tehtävä? Valvoa päättäjien toimia ja tuoda ne kanslaisten tietoon.
Veronmaksajien/äänestäjien jotka on edm."Työnantajia" 4v kerrallaan.
Jotta seuraavassa "työhaastattelussa" tulisi valittua ne "oikeat" päättäjät esim.-19 .

Petri Hämäläinen

Iso kuva tässä on se, että länsimainen media on menossa kohti suurinta kriisiään sitten tiedonvälityksen synnyn.

Valheiden aika on väistämättä kohta ohi.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Miksi tälle Kiemungille annetaan taas lisää palstatilaa. Sitähän hän haluaa. Kyseessä on aika vähäpätöinen tekijä kuitenkin, joka tahallaan tuo itseään näin esille, jotta tulee valituksi kunnanvaltuustoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset