Jenkan tahti

Sääntö-Suomi: Näin pistät myllyn pyörimään ja saat ilmaista mainosta

Ajassa on jo pitkään liikkunut kansalaisten kypsymistä niin sanottuun sääntö-Suomeen. Edes hallituksen norminpurkutalkoot eivät ole hillinneet sitä, että sääntö-Suomella edelleen irtoaa paljon julkisuutta ja saa kansalaisten sympatiat osakseen.

 

Niinpä tänä totuudenjälkeisenä aikana annan ilmaisen vinkin tiukan markkinointibudjetin kanssa kamppaileville yrittäjille: sääntö-Suomeen vetoaminen, varsinkin alkoholilainsäädännössä tai sitä liippaavassa asiassa tuo ilmaista mainosta aika vähällä vaivalla. Varsinkin aluehallintovirasto Avi näyttäisi olevan kannattava kohde, johon some-raivon suunnata.

 

Sehän on nähtykin, jo useamman kerran. Viimeksi tänään aluehallintovirasto selvitti viikonloppuna puhjennutta cocktail-kohua.

 

Vastaavia aiempia tapauksia tulee mieleen vaivatta: pari vuotta sitten se kuuluisa viskigate ja Pori Jazzien pillimehukohu sekä heinäkuun lomakautena tänä vuonna niin sanottu Löyly-kohu.

 

Tässä kootusti muutama pointti, joita kohua nostattaessa kannattaa ottaa huomioon:

 

1. Kielletty sana. Cocktail-kohun keskeinen elementti oli väite, että viranomainen oli kieltänyt käyttämästä tiettyä sanaa. Myös viskigatessa oli samasta asiasta kyse. Älytöntä, mutta samalla kuitenkin jotenkin uskottavaa: vain Suomessa voi käydä näin. Eikä sillä ole mitään väliä, että viranomaisen mukaan itse asiassa kyseistä sanaa ei olekaan kielletty. Riittää, että väitteessäsi on mukana edes pienikin totuuden siemen.

 

2. Ajoita oikein. Kaava lähes kaikissa esimerkkitapauksissa oli sama: some-mylly lähti pyörimään viikonloppuna tai sen alla. Kohu sai velloa parhaimmillaan koko viikonlopun, kunnes maanantaina virka-ajan taas koittaessa aluehallintovirasto pääsee kommentoimaan oman näkemyksensä asiasta. Ainoastaan pillimehukohun tapauksessa asia tuli julkisuuteen torstaina ja viranomainen kommentoi perjantaina, ettei pillimehukieltoa ollut olemassakaan.

 

Helsingin Sanomien viskigaten aloittaneesta jutusta (Avin väitettiin kieltäneen sanan viski käytön yksityishenkilöiden blogeissa) itse asiassa ilmenee yksi syy, miksi kohu kannattaa ajoittaa juuri viikonloppuun: ”Aluehallintovirastosta ei lauantaina tavoitettu ketään haastattelua varten.” Tässä tapauksessa Avin ylitarkastaja selvitti asiaa kuitenkin jo sunnuntaina; kahdessa muussa esimerkkitapauksessa vasta maanantaina.

 

Avi näyttäisi olevan altis viikonloppukohuille, koska siellä ollaan yleensä tavoitettavissa vain arkisin. Toki kaikkia muitakin virkamiestahoja kannattaa yrittää.

 

Sitä paitsi: mikäpä parempi ajankohta nostattaa kohua alkoholista tai ravintolassa käynnistä kuin viikonloppu. Ja kun Avi maanantaina ehättää oikomaan väärinkäsityksiä, kansalaisista se kuulostaa vain pilkunviilaamiselta. Kun someraivo on nostettu, eivät selittelyt enää auta.

 

3. Anna epäilyksen varjon laskeutua. Älä syytä suoraan viranomaista valehtelusta. Itse asiassa niin ei kannata missään nimessä tehdä. Viranomaisen kommentoitua (korjattua) asiaa julkisuudessa kannattaa päin vastoin todeta, että asia hoituu hyvässä yhteisymmärryksessä, eikä tietenkään ole tarkoitus rikkoa lakia. Kansalaisten inho sääntö-Suomea vastaan on niin voimakas, että epäilyksen varjo viranomaisten selityksiin laskeutuu kuin itsestään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat