Jenkan tahti

SDP sai ilmaisen jättipotin

Suurin oppositiopuolue SDP on noussut kohinalla Ylen tuoreessa puoluekannatusmittauksessa. SDP on nyt Ylen gallupissa kakkospaikalla ja lisännyt kannatustaan 3,9 prosenttiyksikköä.

Nousu on hurja, sillä SDP:n kannatus on koko kesän ajan liikkunut 15 prosentin tuntumassa. Ylen mukaan SDP on yhdessä kuukaudessa ohittanut sekä perussuomalaiset että kokoomuksen. Puolueen kannatus on nyt 18,3 prosenttia. 

Mutta mitä sellaista SDP on tehnyt, että se on onnistunut saamaan tällaisen suorastaan jättipotin gallupissa? Minun vastaukseni: eipä paljon mitään. Itse asiassa puolue on kokoonsa ja asemaansa nähden ollut jatkuvasti yllättävän vaisu. Puheenjohtaja Antti Rinne tuntuu luovuttaneen henkisen oppositiojohtajuuden vihreiden Ville Niinistölle.

Taktiikka saattaa olla täysin tietoinen. Politiikan tutkija Mari K. Niemi kysyy haastattelussani, onko SDP tarkoituksella ollut sivustaseuraajana ja odottanut rauhassa kannattajien siirtymistä.

Turvapaikanhakijat tervetulleeksi toivottavan linjan ottaminen pakolais- ja siirtolaiskriisissä olisi tosiaan voinut olla SDP:lle riski, jos puolueen tarkoituksena on haalia takaisin perussuomalaisiin viime vaaleissa siirtyneitä kannattajia. SDP on perussuomalaisten nousun myötä jo ennen vuoden 2011 vaaleja tiukentanut eurokantaansa, eivätkä puolueen maahanmuuttonäkemykset ole ainakaan suuremmin lieventyneet.

Toinen selitys kannatuksen nousulle löytynee hallituksen työelämätoimista. Sen sanoi jo ääneen myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Tässäkään asiassa en kuitenkaan näe, että itse SDP olisi omilla kannoillaan ja teoillaan kääntänyt kansalaisten päitä, vaan hallituksen kilpailukykytoimet ja työmarkkinajärjestöjen kova vastustus ovat aiheuttaneet sen, että äänestäjien katseet ovat luonnostaan siirtyneet demareihin. Työmarkkinajärjestö SAK on hoitanut oppositiopolitiikan demareiden puolesta.

No, jotain SDP on tehnyt itsekin: puolue on onnistunut olemaan tekemättä virheitä. Siinä mielessä tilanne muistuttaa keskustan asetelmaa juuri ennen vaaleja: virheitä varotaan, ettei luonnostaan tuleva kannatus vesity.

Perussuomalaisille kannatustulos on nöyryytys. Lue lisää täältä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Reino Jalas

Näitä Usarin kummallisia otsikoita aina ihmettelen. Vaikka sitä, että mikä puolue viimeksi on maksullisen tai maksamalla saadun jättipotin gallupeissa meillä saanut ?

Mitä gallupissa saadun ilmaisuudella, tässä mielessä yritetään sanoa?

Kaipa ostamallakin niitä parempia lukemia sitten saa. Kun oikea puolue oikeilta henkilöiltä sellaista pyytää

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

No siinä tarkoitetaan sitä, että SDP sai jättipotin tekemättä itse mitään, tekemättä työtä asian eteen. Mielestäni tulee tekstistä aika selvästi ilmi...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jenni, miten tuo "jättipotin lottovoitto", seuraavassa arvonnassa tai tulevissa vaaleissa hyödyntää mahdollisesti demareita ?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #10

Seuraaviin vaaleihin on vielä pitkä matka...

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Olisi kovin kummallista, jos nykytapahtumien valossa Perussuomalaisten kannatus jatkaisi entisellään. Sen sijaan, miksi lukemat Demareille ovat mannaa, ei johdu pelkästään heidän puheenjohtajastaan, vaan kansan kiukusta. Jonnekin se on purettava.

Nythän on pitkään tullut ymmärrettyä, että demarit menettivät kannattajansa perussuomalaisille syystä, että oma puolueensa vajosi liiaksi oikealle Jutta Urpilaisen johtajuuden aikana. Jutta ja Jyrki olivat kuin kaksoset, jotka tuhosivat suomalaista työväenaatetta.

Sen sijaan, pj Timo Soinin puolueensa asemoiminen työväenpuolueeksi ilman sosialismia, siirsi pakolla äänestäjiensä mielet oikealle, eli suomalaisiksi 'republikaaneiksi'! Sitä heistä suurin osa ei kuitenkaan ole. Suurin osa perussuomalaisten kannattajakunnasta on noussut heikompiosaisten duunareiden, eläkeläisten ja yksihuoltajien joukoista.

Käyttäjän JukkaLehtonen kuva
Jukka Lehtonen

Odotetaan rauhassa vielä toista, ulkopuolisen tahon järjestämää puoluekannatusmittausta. YLE:ltä on muutenkin tullut niin ala-arvoista materiaalia nykyään, ettei tähän gallupiin ole luottamista.

Perussuomalaisille koitti kuitenkin miettimisen paikka.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Nämä kannatusluvut ehtivät muuttumaan vielä lukemattomia kertoja ennen seuraavia eduskuntavaaleja. On toki mielenkiintoista nähdä, miten perussuomalaisten kantti kestää tämän paineen.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kyllähän keskustakin nousi suurimmaksi lähinnä hiljaa olemalla, juuri kun kaikki muut mesosivat minkä kerkesivät.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen
Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Säädyllisesti kuitenkin Keskusta ja Kokoomus selvisivät gallupissa vaikka urhoollisesti kuin Don Quijotte konsaan hyökänneet AYn pyhää hegemoniaakin vastaan ja säästölakiesityksellään kurittaneet kaikkein vähäosaisempiakin.

Kertoisiko tämä siitä että kansan enemmistö kuitenkin ymmärtää nykytilan kestämättömyyden, julkishallintoa on tehostettava ja velkaantuminen saatava kuriin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikki puhuu nyt demareiden ja vihreiden noususta, ja persujen laskusta, vähemmälle on jäänyt vasemmistoliiton kannatuksen laahaaminen.

On säälittävää katsoa, kun heidän puheenjohtajansa on ennemmin keskittyntyt laulamiseen, kuin oppositiopolitiikan tekoon. Nyt kun olisi otollisin hetki napata liikkuvia äänestäjiä, ei juuri mitään tapahdu, kannatus sahaa aina siellä 8% tienoilla.

Vihreät ovat hyvä esimerkki tuloksellisesta ja vaihtoehtoisesta politiikasta, vasemmistolitto taas on oiva esimerkki miten ei pidä toimia. Ikävä kylää vaikuttaa siltä, että kyseessä on täysin pysähtynyt liike, joka vaatisi pikaista puheenjohtajanvaihdosta tai jotain muuta muutosta.

Demarit ovat tämän kannatuksen tosiaan saaneet ilmaiseksi, ei millään omilla linjoilla, ihmettelen kyllä, ketä tuota puoluetta äänestää, sehän on vielä pahempi tuuliviiri, kuin persut. Nytkään ei kukaan enää muista Kataisen-Urpilaisen toilailuja, ei mikään kuitenkaan siellä ole muuttunut. Hiljaisuudella ja persujen töppäilyllä saa näemmä tyhmemmänkin äänestäjän muuttamaan kantaansa.

Ymmärrän, että äänestää kokoomusta tai keskustaa, ymmärrän, että äänestää vihreitä ja vasemmistoliittoa, ja ymmärrän persujenkin äänestäjiä. Se että äänestää demareita, se on minulle mysteeri.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

SDP ei tehnyt mitään?
No ei sitten, jos ei oteta lukuun esittämäänsä arvostelua ja kritiikkiä hallitusta kohtaan. Eli oppositiopolitiikkaa, jota SDP:n "puhetyöläiset" ovat harjoittaneet turuilla toreilla ja eduskunnassa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Olen osittain eri mieltä siitä, etteikö SDP olisi tehnyt mitään tilanteensa edistämiseksi. Pääansio menestykseen toki on siinä, että hallituksen touhu vaikuttaa haparoivalta ja tuloksettomalta.

Bloggasinkin aiheesta: http://eetukinnunen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2044...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Sanna Marin ja Timo Harakka ovat toki olleet näkyviä hahmoja. Ei tehnyt mitään on tietysti provosoivasti sanottu (tarkoituksella). Ovathan demarit jonkin verran oppositiopolitiikkaa tehneet, mutta eivät johtajan ottein. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat mielestäni onnistuneet saamaan enemmän näkyvyyttä omilla ulostuloillaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Se on sitten eri asia, että paljonko Arhinmäen rallattelut puhujanpöntöstä tuovat lisää kannatusta ja paljonko vievät...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #16

Vai voiko Eetu olla niin, että Arhinmäen tempaukset satavatkin SDP:n laariin?

Käyttäjän amgs kuva

Jenni, hyvä arvio. Näkyvyydestä sekin, että vihreät ovat olleet hyvin aktiivisia oppositiossa, mutta perussuomalaisista ei lähdety vihreisiin vaan demareihin. Miksi? Moni sanoo ja jopa Soini, että duunarit halusivat napauttaa. Nyt voi tapahtua niinkin, että maahanmuuttoon nuivasti suhtautuvat lähtevät perussuomalaisista, mutta minne? Omaan uuteen puolueeseenko?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jenni, se olisi uutinen jos demarit olisivat ansainneet ko potin jollakin varjobudjetilla, joka olisi ylivertainen hallituksen toimiin. Mutta ei, ei tule vaihtoehtoja ja mikään ei kelpaa Umpityhmä Rinne lienee etsimässä suurlähestystöissä vientituotteita kun on niin kovin hiljaa ollut.
Täytyy oööa matematiikan hienouksia tajuamaton, jos luulee säästötalkoista kuivin jaloin selviävän.

Toimituksen poiminnat