Jenkan tahti

Jytäkkä, volomake, koholöyhkä - tässä lisää sanoja Sipilälle

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä on saanut paljon mediahuomiota käyttämiensä erikoisten sanojen vuoksi. En tiedä, miten laskelmoitua on ollut tuoda vatulointi, jappaseminen ja iterointi politiikan sanastoon, mutta Sipilän sympaattiseen, maalaispoikamaiseen yritysjohtajan imagoon tällainen sanankäyttö istuu kuin nenä päähän.

Kun hallitusneuvottelut ovat eteneet vuodoitta, on Sipilän sanankäyttö saanut suurta positiivista huomiota. Hienoa imagonrakennusta!

Väistämättä vatulointi-sanan käytöstä tulee mieleen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, joka viime vaalien voiton seurauksena lanseerasi menestyksellä jytky-sanan.

Molemmat ilmaukset lienevät ainakin eteläsavolaisille selvää pässinlihaa. Väitän näin sillä perusteella, että koko sukuni on tuolta alueelta kotoisin. Kysyin neljä vuotta sitten sukulaiseltani, mitä jytky tarkoittaa. Vastaus kuului suunnilleen näin: ”No sellainen..iso vonkale”. Täysin tuttu sana vastaajalle.

Onkin kiinnostavaa, kuinka Sipilä on ottanut taitavana sanankäyttäjänä tunnetun Soinin roolin itselleen.

Suomi on upea, monipuolinen ja ilmeikäs kieli, minkä vuoksi pidän erittäin hyvänä, että hieman ehkä tuntemattomampiakin sanoja tuodaan julkiseen keskusteluun.

 

Siispä tässä muutama muukin ilmeikäs savolainen sana, vaikka jonkun poliitikon käyttöön:

 

Jytäkkä. Tämä lienee sukua jytkylle. Siis vähän tukevampi raameiltaan. Mieheni savolainen sukulainen antoi viime kesänä tyttövauvallemme ihanan mekon. Kommentoi asiaa näin: ”Otin vähän isomman koon, kun kuulemma on aeka jytäkkä tyttö.”

 

Volomake. Olen tentannut useammaltakin ei-savolaiselta tämän sanan merkitystä. Kukaan ei ole tiennyt. Volomake on kuitenkin sama asia kuin hölömäke, eli hölmö.

 

Koholöyhkä. Aivan mahtava sana mielestäni. Tarkoittaa yli-innokasta.

 

Kentoilla. Eli rimpuilla, pistää vastaan, vääntelehtiä. Tai siis viäntelehtiä.

 

Öllöttää. Tämä on varmaan tuttu monelle. Olla ja öllöttää. Siis möllöttää, ottaa rennosti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Itäinen rasite (tai pitäisiköhän paremmin luonnehtia kevennys) saattaapi olla peräti luonnollista laatua.
https://www.maaselkalehti.fi/2015/03/juha-sipilan-...
http://www.juhasipila.fi/blogi/2010/12/05/19

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Johannes Hissa

Sipilä käyttää kylläkin pohjoispohjalaisia ja etenkin Oulun seudun sananparsia eli savolainen öllöttää olisi ölövinä. Muita sopivia sanoja olisi esim. aijeerata, kenkätä, kenottaa, kummata, märy, pölijä, raatata, renttahelekku, ronkeli, rankua, räkätä, steetata, yssöttää ja äsehtiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Värikkäät sanat voivat lyödä takaisin sitten kun imago jonka rakentamiseen niitä on käytetty saa kolhuja. Ei luulisi että on aikaa rakentaa imagoa silloin kun on neuvottelut käynnissä mutta kai sitten on.
Kiinnostavaa on miten kepu profiloituu suhteessa niihin odotuksiin joita maakuntasuomi hänelle asettaa. Murteet olivat muotia noin viisi vuotta sitten. Nyt on kysymys halutaanko Suomi kaupunkilaistaa viimeseen henkeen asti vai mitä valitaan.
Toisaalta on kai se väistämätöntä että kun sinipuna on historiaa niin sen jargongikin on historiaa ja uusi jargongi nousee.

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Kielenkäyttön ja sanavalintoihin liittyy eräs juonne, jota ei ole mainittu: lestadiolaiset käyttävät kirosanojen ja "rumien" sanojen sijaan monia kierreilmaisuja ja synonyymejä, joiden kanssa taiteilun vuoksi heillä on aivan omankuuloisensa puhetapa. Sen tunnistaa helposti vuosien kokemuksella. Ja pohjoispohjalainen murre on täynnä herkullisia ilmaisuja ja sanoja, joita ei etelässä tunneta niin hyvin. Siksi moni sekoittaa savon ja Oulun murteen. Jos joku puhuu liian lennokkaasti, on ennen ollut tapana kysyä, onko äitilläs muitaki viisaita, ja tätä kannattaisi kysyä hallitusneuvottelijoiltakin. Varsinkin, kun Sipilä itse kehuu, että virkamiehet saavat suoraan laatia hallitusohjelman. Miksi me siis kävimme vaalit?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset