Jenkan tahti

Syö niin kuin haluat lapsesi syövän

Sokerin haittavaikutuksista on viime aikoina puhuttu paljon. Nykyään sokeria pidetään terveyden kannalta pahempanakin aineena kuin rasvaa. Hiljattain on noussut myös keskustelu päiväkotien herkuista.

Ylen toimittaja Sanna Ukkola on kirjoittanut aika provokatiivisen blogikirjoituksen aiheesta. Paljon siinä on kyllä asiaa! Muutamaa kohtaa en tosin allekirjoita omien havaintojeni perusteella:

 

Miksi itse terveellisesti elävä äiti syöttää lapsilleen jatkuvasti herkkuja?

Joissain perheissä pidetään karkkikiulua pöydällä, josta lapset saavat milloin tahansa käydä napsimassa namuja.

 

Minulla on ihan toisenlainen mutu-tuntuma asiasta. Koen, että nykyään vanhemmat ovat hyvinkin tiukkoja herkkujen suhteen. Tiedän useampiakin tapauksia, joissa lapsi ei ole saanut ollenkaan karkkia, limsaa tai jäätelöä ennen (esimerkiksi) 3 vuoden ikää, ja senkin jälkeen todella rajoitetusti. Ylipäänsä tuttavapiirissäni ollaan mielestäni todella tietoisia sokerin haitallisuudesta, eikä karkkia missään nimessä tuputeta lapsille väkisin.

Varmaan Ukkolan kuvaamia tapauksiakin on olemassa. Nykyään puhutaan kuitenkin niin paljon esimerkiksi tuoremehujen ja jogurttien piilosokerista, että minun on vaikea uskoa, että suurin osa vanhemmista ei niistä tietäisi.

Mielestäni isompi ongelma on vanhempien oma sokerin käyttö. Jos itse syö herkkuja, niitä on vaikea kieltää lapseltakaan. Herkut joutuu syömään salassa. 

Jos käydään kylässä ja kahvipöydässä on tarjolla pullaa, on aika hankalaa kieltää se 2-vuotiaalta, jos aikuisetkin sitä syövät. Ainakin meidän 2-vuotias on sen verran fiksu, ettei häntä ihan helposti huijata.

Lisäksi havaintojeni perusteella isovanhemmat tarjoavat lapselle herkemmin herkkuja kuin lapsen omat vanhemmat. Se on tietysti ihan ymmärrettävääkin, sillä isovanhemmat harvemmin ovat mukana lapsen ihan jokapäiväisessä arjessa.

Mitä tulee päiväkotikeskusteluun, olen siinä samoilla linjoilla kuin muutenkin: herkku joskus ei haittaa, mutta jatkuvasti niitä ei saisi lapselle tarjota. Tärkeintä on se, miten syö tavallisessa arjessa!

Oma kokemukseni on, että lasta kasvattaessa vanhemmat havahtuvat omiin epäterveellisiin ruokailutottumuksiinsa. Olen miettinyt tätä viime aikoina paljon. Jos söisin samalla tavalla ja samaan aikaan kuin taaperoni, söisin todella terveellisesti.

Itse asiassa tarkoituksenani onkin tehdä juuri sellainen ruokaremontti: Syö niin kuin haluat lapsesi syövän. Ainakin meillä se tarkoittaa terveellisempää ruokaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sama pätee, kun otetaan pari askelta arveluttavaan suuntaan, juomatapoihin. Miten haluan lapseni aikanaan käyttävän alkoholia, vai haluanko sitä tapahtuvan lainkaan? Tottuuko lapseni viinan hajuun, kaljapullojen kolinaan eteisessä ja juopottelulle naureskeluun? Tähänkin aiheeseen kannattaa satsata ajatus tai pari!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän ole parempi, että lapset kasvavat kotona terveeseen alkoholikulttuuriin, koska Suomessa sitä ei juuri voi oppia kodin ulkopuolella.

Välimeren maissa käytetään kaikki alkoholi yhdessä perheen parissa ja 90% siitä on ruokailun yhteydessä nautittua viiniä. Saman pöydän ääressä istuvat kaikki sylivauvasta vanhaan isoäitiin ja viini on likipitäen joka aterialla pöydässä kuin piimätölkki Suomessa. Lapsille ei missään vaiheessa muodostu siihen minkäänlaista stigmaa eivätkä he juuri koskaan näe ketään humalaista aikuista.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Mielestäni tuossa edellisessä kommentissa hyvänä pointtina oli juuri se, että myös tätä alkoholiin suhtautumista kannattaa kunkin vanhemman ajatella ruokavaliojuttujen tavoin, ja mielellään jo ennen lasten hankkimista. Eli siis sitä, mikä on oma asenne alkoholiin (oli se sitten raivoraitis tai jotain ihan muuta), ja olisiko siinä kenties jotain korjattavaa.

Muutoin kannatan itsekin "tervettä" suhtautumista alkoholiin. Olen muutenkin aika sellainen "kohtuus kaikessa" -tyyppinen ihminen...

Toimituksen poiminnat