Jenkan tahti

"Kotiäitigatella" lupaavia seurauksia

Kun pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ilmoitti haluavansa kotiäidit nykyistä aiemmin töihin, moni kotiäiti taisi nousta takajaloilleen. Puolueiden sunnuntaiset kannanotot osoittavat, että Kataisen aloitus näyttäisi etenevän hyvään suuntaan: siis siihen, että työn ja perheen yhdistämiseen olisi tulossa lisää joustoa ja vanhemmuuden kustannuksia halutaan oikeasti jakaa.

 

Sunnuntaina sekä hallituspuolue vihreät että oppositiopuolue keskusta ottivat kantaa Kataisen aloitukseen. Vaikka äänenpainot ovat puolueiden aseman takia hyvin erilaiset, näyttää siltä, että molemmat ovat samalla linjalla. Vihreät toteaa, että "osa-aikatyön, kotihoidontuen, ja päivähoidon yhdistämisen tulee olla mahdollista ja perheille taloudellisesti kannattavaa" ja "vanhemmuuden kustannukset tulee jakaa taisaisemmin työnantajien kesken". Vihreät voisi myös harkita kotihoidontuen kiintiöimistä molemmille vanhemmille.

 

Myös keskusta kannustaa isiä käyttämään perhevapaita ja toivoo perhevapaajärjestelmän uudistamista.

 

Hallitus- ja oppositiopuolue ovat kannanotoissaan samaa mieltä siitä ydinasiasta, että myös isille on annettava aidosti parempi mahdollisuus hoitaa lapsiaan. Tämähän on hienoa: juuri tätä toivoinkin blogissani aiemmin. Toivottavasti asia etenee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Kaisa Jalis

Katainen haluaa äijä-äijien ääniä, koska ei kukaan järkevä ihminen enää äänestä Kokoomusta.

Pasi Ensio

Tuossa aiemmassa blogissasi esittämiin kysymyksiin ei ole esittänyt vastauksia sen paremmin Katainen, kuin kukaan muukaan.

Lisäksi, Väestöliiton vuoden 2010 perhebarometri ei tue Kataisen näkemystä siitä, että "naisten pitkät tauot työelämästä ovat Suomessa vakava ongelma".
Perhebarometrissa sanotaan, että "Tästä huolimatta yli kolmi -
vuotiaita lapsia omaavien äitien työssäkäyntiaste on eurooppalaisittain korkea, joten paluu työhön kotihoidontuelta on onnistunut varsin hyvin."

Alle kolme vuotiaiden äidit käyvät harvemmin töissä, kuin Ruotsissa, kuten Katainen sanoi, mutta sitä Katainen ei sanonut, että yli kolme vuotiaissa useampi suomalainen äiti käy töissä.

http://vaestoliitto-fi-bin.directo.fi/@Bin/0f1dff5...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Hyviä pointteja. Tämänkertaisessa blogissani oli kyse ehkä enemmän siitä, että tahtotilaa näyttäisi olevan siihen suuntaan, että perheille annetaan lisää valinnanvaraa perhevapaa-asioissa.

Pasi Ensio

Kuten tuosta väestöliiton berhebarometristäkin käy ilmi, valtaosa pienten lasten äideistä haluaa olla lapsen kanssa kotona. Kataisen mukaan pienten lasten äidit pitäisi saada töihin. Onko tässä nyt sitten Kataisen tarkoitus lisätä vai kaventaa valinnanmahdollisuutta?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #4

Niin, Kataisen lausunnosta ei ottanut mielestäni kunnolla selvää. Siksipä tässä blogissa käsittelinkin muiden puolueiden kannanottoja, jotka olivat selkeämpiä. Mielestäni ei kannata nyt hirttäytyä Kataisen "pelinavaukseen" vaan kuunnella, miten siihen reagoidaan. Ainakin kaksi puoluetta on nyt ilmaissut tahtotilansa mielestäni ihan hyvässä hengessä, lapsen etu edellä.

Tuttavapiirin kommenteista on minulle tullut sellainen kuva, että osa kotona lasta hoitavista äideistä olisi halukkaita osa-aikatyöhön, mutta monessa työssä se ei tällä hetkellä ole mahdollista. Jos valtaosa haluaa olla kotona, se ilman muuta suotakoon heille, mutta muille voisi olla lisää vaihtoehtoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset