Jenkan tahti

Jatkokysymyksiä Jyrki Kataiselle

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on saanut sellaisen idean, että kotiäidit pitäisi saada nykyistä enemmän töihin. Hänen mielestään on vakava ongelma, että naiset ovat pitkään poissa työelämästä. Hän haluaa myös käydä läpi perhe-etuudet.

 

Osa-aikatyön mahdollisuuksien lisääminen olisi varmasti hyvä asia, mutta Kataisen avaus herättää monia kysymyksiä. Mitä mieltä Katainen on esimerkiksi asiantuntijanäkemyksestä, että alle 3-vuotiaalle lapselle on aina parempi olla kotona kuin päivähoidossa (poikkeustapauksia, kuten esimerkiksi päihdeongelmaisia lukuun ottamatta)? Tai mitä mieltä Katainen on paikoin karun kuuloisesta arjesta päiväkodeissa? Hesarin jutusta ei selviä, miten pitkistä poissaoloista ja miten pienistä lapsista Katainen puhuu.

 

Jatkuvasti keskustellaan vanhemmuuden kustannusten jakamisesta. Entäs tällainen vaihtoehto: lisätään osa-aikatyön mahdollisuuksia sekä äidille että isälle. Siten pientä lasta ei välttämättä tarvitse laittaa päivähoitoon. Samalla vanhemmuuden kustannukset jakautuvat ainakin nykyistä enemmän isän ja äidin kesken.

 

Kataisen ehdotusta pohtiessa herää myös kysymys palkasta. Saisiko osa-aikatyöstä suhteessa yhtä hyvää palkkaa kuin kokopäivätyöstä? 

 

Myös Taru Jousialla on blogissaan hyviä jatkokysymyksiä: Miten työllistetään äidit, joilla ei ole työpaikkaa, johon palata? Miten järjestetään mahdollinen päivähoito, kun päiväkotipaikat ovat monessa kaupungissa jo nyt kortilla?

 

Itse äitiyslomalaisena olen miettinyt sitä, miten töihinpaluu sujuisi, jos olisi kokonaan poissa töistä monta vuotta. Siinä olisi varmasti omat vaikeutensa. Molempien vanhempien osa-aikatyö toisi myös isän vahvemmin mukaan pienen lapsen kasvatukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

"Kataisen ehdotusta pohtiessa herää myös kysymys palkasta. Saisiko osa-aikatyöstä suhteessa yhtä hyvää palkkaa kuin kokopäivätyöstä? "

Perustulo.

-Peace

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Osa-aikatyön parempi mahdollistaminen toisi monenlaista laatua ihmisten elämään. Lapset hyötyisivät, vanhemmat hyötyisivät, työllisyys lisääntyisi tai siis työttömyys vähenisi.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Hyviä kysymyksiä, jotka on tarpeen ottaa huomioon asiaa selvitettäessä. Selvittämistä, Ruotsin mallin tutkimista ja vertailemista ei kuitenkaan pitäisi jättää tekemättä näistä syistä, vaan nämä kysymykset tulisi ottaa siinä huomioon.

Vanhemmuuden mallit muuttuvat hitaasti ja pitkä yhtäjaksoinen poissasolo työelämästä johtaa heikompii palkkoihin ja urakehitykseen. Ja saattaisi se tosiaan parantaa myös äitien elämänlaatua, jos olisi mahdollisuus osa-aikatyöhön. Vanhemmuuden kustannukset pitäisi kaikenkaikkiaan saada jaettua tasaisemmin ja tässä pääministeri teki avauksen siihen suuntaan.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Niinpä. Toivottavasti pääministerin avaus oli juuri siihen suuntaan, että kustannukset jaettaisiin tasaisemmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset